Berg en Dal: liever zonne-energie dan windmolens

BEEK-BERG EN DAL – Inwoners van de gemeente Berg en Dal lijken een sterke voorkeur te hebben voor zonne-energie. Windmolens daarentegen ziet men niet zitten.

Inwoners denken mee aan manieren om duurzame energie op te wekken. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een bijeenkomst in het Kulturhus in Beek-Berg en Dal over de te ontwikkelen Kansenkaart Duurzame Energie.

Klimaatneutraal

Berg en Dal wil in 2050 klimaatneutraal zijn en om dat te bereiken wordt er met inwoners gekeken naar mogelijke plekken binnen de gemeente voor zonne-energie, windmolens, biomassacentrales en waterkrachtcentrales. Dinsdag was de tweede bijeenkomst over dit onderwerp. De avond had betrekking op de dorpen Beek, Ooij, Ubbergen, Persingen, Wercheren en het buitengebied rondom deze kernen.

Mogelijkheden

Uit de eerste bijeenkomst in Millingen vorige maand bleek al draagvlak voor zonne-energie, met name zonnepanelen op water. Windmolens mogen er alleen komen in het uiterste geval, was toen de conclusie. In Beek-Berg en Dal denkt men er hetzelfde over. Verdeeld over enkele ontwerptafels konden de 40 á 50 aanwezigen, na wat uitleg over de Energievisie Berg en Dal en mogelijke manieren om duurzame energie op te wekken, brainstormen over de opties en potentiële locaties. De maatregelen moeten altijd landschappelijk worden ingepast, of zoals een inwoner het zei: “Het moet mooier worden dan dat het was”.

Zonnepark op de Bisonbaai

Met name de zonneparkjes deden het goed en daarbij werden verschillende locaties genoemd. Een locatie die meerdere malen werd geopperd was de Bisonbaai in de Ooijpolder. Daar zou een zonnepark op water kunnen komen. Een andere suggestie was een zonnedek bij het parkeerterrein van het Wylerbergmeer in Beek-Berg en Dal. Verder zien sommigen graag zonneparkjes aan de Rijksweg, zonnepanelen op het industrieterrein of een biowarmtecentrale bij Reomie in Ooij. En als sportverenigingen in de polder gaan fuseren, kunnen de velden die vrij komen gebruikt kunnen worden voor duurzaamheidsmaatregelen.

Bijeenkomst in Groesbeek

Er volgt nog één bijeenkomst over dit onderwerp. Dan worden Groesbeek (inclusief Breedeweg en De Horst), Heilig Landstichting en Berg en Dal onder de loep genomen. Zijn daar nog geschikte locaties voor het opwekken van duurzame energie? Op 6 maart is deze derde en laatste avond, die wordt gehouden in het gemeentehuis in Groesbeek. Aanvang 19:30 uur.

Kansenkaart

Na de laatste ontwerpsessie worden de afzonderlijke kaarten van de bijeenkomsten in Millingen aan de Rijn, Beek-Berg en Dal en Groesbeek gevormd tot één Kansenkaart Duurzame Energie voor de gemeente Berg en Dal, is de uitleg van wethouder Erik Weijers (Duurzaamheid). De nieuwe gemeenteraad zal zich daar dan over buigen en de Kansenkaart definitief vastleggen.

Weijers is tevreden over de opzet van de bijeenkomsten: “Het is mooi om te zien dat mensen die vooraf kritisch waren, uiteindelijk aan tafel toch met elkaar naar oplossingen gaan zoeken”.

[nggallery id=942]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 februari, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »

2 reacties op “Berg en Dal: liever zonne-energie dan windmolens”

  1. hent zei:

    de gemeente berg en dal is te klein voor een bio warmte centrale. Daarbij is er geen naast gelegen industrie welke gebruik kan maken van de restwarmte van een soortgelijke centrale. Ook heeft de Ooij geen stadsverwarming welke gebruik kan maken van de rest warmte van een bio warmte/massa centrale. Daarbij zal er ook een haven moeten worden aangelegd voor de toevoer van houtsnippers en dergelijke, om een stoet van vrachtwagens over de ooijse dijk te voorkomen. Als je bij een bio warmte centrale geen gebruik kan maken van de restwarmte en alleen electrische energie opwekt is deze totaal niet rendabel. En heb je meer energie nodig om hem draaiende te houden (diesel verstoken om bio massa te vekrijgen en naar de centrale te transporteren) dan dat je eruit krijgt. Een bio massa warmte centrale zal alleen slagen in samenwerking met Nijmegen. (zie locatie oude nijmeegse electrischiteits centrale en nijmeegse stadsverwarming) Daarbij beschikt Nijmegen over meerdere nabij gelegen havens voor de toevoer van biomassa. Ook heeft berg en dal niet genoeg bossen om zelf voorziend te zijn en wil je geen kost bare lanbouw grond gebruiken voor het winnen van energie. Uiteindelijk zullen we toch aan de windmolens moeten gaan hoe graag we het ook willen of niet.

  2. hent zei:

    daarbij heb je met zonnepanelen alleen energie als de zon (matig tot goed schijnt) en is energie opslag een andere grote uitdaging. Bij een combinatie van windmolens en zonnepanelen, genereer je bijna het gehele jaar door energie. met een paar zonneparkjes her en der ga je het ook niet redden. De gemeente moet een flinke subsidie geven voor zonnepanelen op daken. Als je alle boerderijen en industrie daken vol legt met panelen en hier een goede subsidie voor geeft kom je veel verder. Daarbij heb je in Nederland te maken met koper en zonnepaneel dieven. Dus ergens achteraf een zonneparkje aanleggen blijft ook een lasting verhaal.