Berg en Dal pakt overlast verlichte optocht Millingen en Groesbeek aan

GROESBEEK/MILLINGEN AAN DE RIJN – De gemeente Berg en Dal gaat maatregelen treffen om de verlichte carnavalsoptochten in Groesbeek en Millingen aan de Rijn beter te laten verlopen.


VHO Groesbeek 2017. Foto en rechten: Iris Roselie.

Vorig jaar kwamen er veel klachten binnen en uit rapporten blijkt dat de geluidsnorm door veel wagens is overtreden.

Kleine kinderen willen niet meer

De verlichte carnavalsoptochten in Millingen aan de Rijn en Groesbeek kunnen ieder jaar op veel enthousiasme en belangstelling rekenen. Echter is er met name na de edities van de laatste jaren kritiek op deze optochten. “Wij moeten ons wel afvragen of er nog een goede balans is tussen het feest dat door een aantal mensen gevierd wordt en de overlast die door anderen wordt ervaren. Het geluid schrikt ook af, met name voor kleine kinderen waardoor ouders er met hen niet meer heen gaan”, zegt burgemeester Mark Slinkman.

Bouwketen

Omwonenden zijn door de jaren heen minder tolerant geworden. Om te waarborgen dat deze optochten leuk blijven voor iedereen, zijn extra afspraken gemaakt tussen de beide organisaties en de gemeente. Ieder jaar moeten deelnemende groepen akkoord gaan met een deelnamereglement. Daarin staan onder meer de geluidsnormen. “Wat je momenteel ziet is dat er hele clubs zijn van jongens met een bouwkeet en ruimte genoeg voor een geluidsinstallatie en een krat bier”, weet Slinkman. Deze groepen komen vaak van ver buiten de regio. “Die nepwagens willen wij niet meer”. De organisatie van de verlichte halfvastenoptocht (VHO) in Groesbeek heeft daarop al besloten twee deelnemers uit te sluiten.

Dit jaar geldboete

Deelnemers moeten een app downloaden en kunnen de decibellen die zij produceren zelf bijhouden. “De verantwoordelijkheid ligt daarmee in eerste instantie bij de wagens zelf”, zegt Slinkman daarover. Er worden ook dit jaar weer vanuit de gemeente geluidsmetingen verricht. De meetlocaties worden niet bekend gemaakt en er kan per overtreding, zonder waarschuwing, een geldboete van € 250,- worden opgelegd aan de organisatie. De reden waarom de gemeente de boete oplegt aan de organisator (en niet de carnavalswagen) is, omdat deze de vergunninghouder is. “Alleen hem/haar kunnen wij de boete opleggen”, is de uitleg. De organisatie kan de boete vervolgens op de carnavalsgroepen verhalen.

Veegwagen en afvalbakken

Vorig jaar lag er zeker in Groesbeek behoorlijk wat puinhoop langs de route, tot aan kapotte flessen op fietspaden aan toe. In het reglement staat dat deelnemers geen afval mogen achterlaten. De gemeente Berg en Dal laat direct na de optochten een veegwagen over het parcours rijden. Slinkman laat desgevraagd weten dat dat de eerste keer is bij de verlichte optochten. Net als bij de reguliere carnavalsoptocht worden zowel de straat als het aanliggende trottoir geveegd. De kosten zijn voor de gemeente. Ook staan er voor het eerst afvalbakken langs de route.

De optochten worden dit jaar op 9 maart 2018 (Millingen) en 10 maart 2018 (Groesbeek) georganiseerd. “Wij proberen het feest weer een feest voor iedereen te maken. Blijkt dat niet te lukken dan zullen wij een afweging maken of we de optochten voor verdere jaren nog wel zullen blijven vergunnen”, aldus de burgemeester.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 februari, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 21 reacties »

21 reacties op “Berg en Dal pakt overlast verlichte optocht Millingen en Groesbeek aan”

 1. Detje zei:

  Elke zuipkeet bij de rotonde bovenaan de Pannenstraat linea recta richting Mook of Milsbeek sturen. Lijkt me niet zo moeilijk.

 2. bennie zei:

  denk je dat een app op je telefoon echt decibel kan meten?

 3. Juustem zei:

  Carnaval / Halfvasten hoort een feest te zijn voor iedereen, rooitzooitrappers horen daar niet bij. Zuipwagens met mega-torens aan takke-herrie weren uit de optochten, ze verzieken een hoop in de regio!

 4. Gijs zei:

  Kosten verhalen op de chauffeur van de traktor lijkt mij de normale van gang van zaken en niet de organisatie! Wat een belachelijk voorstel van Slinkman

 5. De witte zei:

  Gemeente moet dit jaar de regie in handen houden.
  Derks heeft nooit een rotzooitrapper uit de optocht gezet. Die laten teveel geld achter in de discotheek later op de avond.Politie en gemeente kunnen er voor zorgen dat het dit jaar een echt gezellige verlichte optocht kan worden.
  En ook na de optocht moet er gecontroleerd blijven worden op de cranenburschse straat is het meestal de grootste zooi.
  Tijdens het opstellen gelijk hard aanpakken wie het ook is.

 6. rik zei:

  @gijs
  helemaal niks verhalen op de chauffeur.
  de meeste chauffeurs rijden gewoon voor een cv die hebben daar niks mee te maken. en de organisatie organiseerd een optocht dus hun miet de concquenties maar ervaren.

 7. Redactie DeGroesbeek zei:

  Een kleine aanvulling (met wellicht wat meer duidelijkheid) over het opleggen van de boete:

  De reden waarom de gemeente de boete oplegt aan de organisator (en niet de carnavalswagen) is, omdat de organisator de vergunninghouder is. De gemeente kan de boete alleen aan hem/haar opleggen. De organisatie kan het vervolgens doorberekenen aan de groep.

  Ons artikel is op dat stuk (kopje “Geldboete”) aangepast 🙂

 8. anoniem zei:

  wat een gedoe weer van de gemeente doe dan geen optocht wat daar hoort harde muziek bij maar goed zoals we weten toen ook feest bij de comm stilgelegd vanwege geluidsoverlast de gemeente wil vanallles maar er mag niks die keer dat er wat meer geluid is wat maakt het uit maar als er geluid is waar de hoge heertjes bij zijn dat mag wel allemaal echt waar is zo niet meer leuk om in Groesbeek te wonen

 9. Blauw zwart zei:

  Vorig jaar zij de cv. De deurdouwers we hebben de wagen van overasselt uit de route gehaald.
  Ik zelf stond 100 meter voor het einde met politie te praten maar die van overasselt stonden gewoon nog in de optocht.
  Leek nergens op. De deurdouwers die leugens

 10. Blauw zwart zei:

  De witte.
  Tuurlijk laat achilles sorry derks die lui in de optocht.misschien is dat geld wel voor de spelers

 11. groesbeker zei:

  als ze okm tijdens t opstellen controleren daar begint dd elende van vernieling .geluidsoverkast wikdplassende jongeren enz hopelijk houd dd gemeente woord anders stekker uit dr verlichte optocht

 12. Ted. zei:

  Kom op gemeente.
  Laat zien dat je de baas bent en geef gewoon geen vergunning meer af voor de optocht in Groesbeek.
  Groesbeek is de derde in de rij van verlichte optochten.
  1 = Millingen. 2 = Afferden en dan komt de stomdronken meute hier naar toe om rotzooi te trappen.
  En de organisatie haalt ze er toch niet uit want AL de deelnemers moeten naar De Linde en daar flink munten kopen.

 13. Rene zei:

  Niet alleen de wagens maar ook die mafkezen met die takkenherrie langs de kant. Zondag middag tijdens de optocht. Zoals bijvoorbeeld voor E v E en die keet voor de kerk.
  Doe daar ook maar eens wat aan

 14. Mieke Groothuijse zei:

  Mogen ze tijdens de optocht ook wel naar kijken wat een takken herrie met die zuipwagens ik sprak al iemand die al jaren mee loopt maar er aan denkt er mee te stoppen Ven wegen de herrie zonden toch

 15. Mieke Groothuijse zei:

  Dit geld ook voor de Beekse optocht

 16. onbekend zei:

  Door alle regels die er worden gemaakt, en de jeugd niks meer mag, heb je dadelijk een kans dat er niemand meer carnaval viert, en de boel dood bloed. Nu wordt er gezegd dat de kosten voor de gemeente zijn, maar volgens mij maken die vaker kosten waar wij niks van weten en ook niet voor de burger is… Afscheidsfeestjes, declaratie’s… dus over de kosten zit ik niet in.. Maar wanneer spendeert de gemeente TIJD in de jeugd, nodig ze eens uit voor een gesprek, ga eens in discussie en kom er SAMEN uit ipv alleen maar regeltjes bedenken om ze weg te houden…

 17. groesbeker zei:

  aan “onbekend”, met de jeugd valt niet te praten. De maatschappij zit tegenwoordig zo in elkaar dat hun nergens voor openstaan. Kijk her en der rond in groesbeek en zie de puinzooi die ze achterlaten en dan moet er meer begrip zijn en regels niet zo streng zijn? ze moeten juist veel meer regels in stellen en als ze er niet aan houden dan doen ze maar niet mee. scheelt veel rotzooi en belachelijke herrie van die zuipkeet op wielen.
  de optocht is ook voor het publiek dat komt kijken en kinderen moeten het leuk vinden en niet naar een stel losgeslagen jongeren kijken.

 18. Jjanssen zei:

  Gewoon borgvragen aan de cv wagens. Probleem opgelost

 19. Wim zei:

  Wat een gezeik zeg .

 20. Groesbeek zei:

  Jongens…. jullie kunnen wel al die jongeren gaan afkraken op hun wagens (zuipwagens) volgensjullie. Maar hun steken hier zoveel energie en geld in vanaf begin september tot aan carnaval
  Laat hun dan die ene avond tijdens vho plezier hebben voor die 4 uurtjes. En ja ik snap het dat jullie boos zijn door het rommeltrappen maar er zijn ook groepen zoals ons die hebben mischien dan een keer harde muziek met de verlichte optocht maar wij houden ons wel aan de regels. Tot 10 maart.

 21. De Kuier. zei:

  Groesbeker…je denkt toch niet dat die zuipwagens al in september worden gebouwd. Een schaftwagen wordt behangen met links en rechts een lampje en klaar. Met zuipen wordt zeer waarschijnlijk al wel in september begonnen. Het is een aanfluiting voor deelnemers die hier wel serieus mee bezig zijn. Bij het opstellen al startnummers innemen wanneer men zich niet houd aan de regels. Alaaf.