Omroep Berg en Dal wil € 45.000,- per jaar

GEMEENTE BERG EN DAL – Omroep Berg en Dal wil de komende vijf jaar een subsidie van € 45.000,- per jaar om het hoofd boven water te kunnen houden.

Dat verzoek doet de omroep in het Plan van aanpak “Levensvatbaarheid Omroep Berg en Dal” (zie hieronder), dat naar de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders is gestuurd.

Plan van aanpak

In september 2017 ging de gemeenteraad akkoord met een subsidie van € 11.800,- om een faillissement af te wenden. Tevens is er een motie aangenomen voor een plan van aanpak, gericht op langdurige levensvatbaarheid voor omroep Berg en Dal. Dat moest vóór maart voorgelegd worden en is nu beschikbaar. Daarin vraagt de omroep, die 100 vrijwilligers heeft, voor de komende vijf jaar liefst € 45.000,- per jaar.

Flinke tekorten tot en met 2020, subsidie omlaag

Dat de financiële situatie bij omroep Berg en Dal niet best is, zeg maar gerust beroerd, is inmiddels bekend. Was er in 2016 een tekort van € 20.000,-, over 2017 wordt een tekort van € 17.000,- verwacht. In 2018 is het tekort € 22.000,-, mede door het omwaaien van een 27 jaar oude zendmast (kosten € 15.000,-). In 2019 en 2020 zijn de tekorten respectievelijk € 10.100,- en € 12.100,-. Uitgaven zijn weliswaar flink teruggebracht, maar de reclame-inkomsten zijn ook gedaald. Daar komt nog bij dat de gemeentelijke subsidie na een raadsbesluit wordt afgebouwd: van € 34.000,- in 2016 naar € 22.500,- in 2020.

Acquisitie

Omroep Berg en Dal redt het niet meer en zoekt samenwerking. Om de reclame-inkomsten te verhogen wordt op provisiebasis een professioneel acquisiteur aangesteld. De acquisitie voor reclames en advertenties wordt gezamenlijk met de omroep voor Heumen en Mook en Middelaar (GL8) gedaan, vanuit ieders zelfstandigheid. Ook programma’s en medewerkers worden inmiddels met die omroep uitgewisseld. “Er lopen gesprekken om dit verder te intensiveren”, aldus omroep Berg en Dal in het plan van aanpak.

Bestaansrecht

De omroep schrijft bestaansrecht te hebben door inwoners (al dan niet via live-programma’s) te informeren over maatschappelijke, culturele, educatieve en politieke zaken. Ook draagt zij naar eigen zeggen bij aan de ontwikkeling van een lokale identiteit en cultuur en krijgen inwoners, verenigingen en maatschappelijke organisaties gezicht en stem. Omroep Berg en Dal is van mening, zo staat in het plan van aanpak, dat een streekomroep vanwege het meer regionale karakter hier niet aan kan voldoen.

Streekomroep Rijk van Nijmegen

Aansluiting bij de Streekomroep RN7 (Nijmegen, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Wijchen en Berg en Dal) zag omroep Berg en Dal om die reden aanvankelijk niet zitten. De verhoudingen liggen nu, één jaar later, iets anders. “Onlangs is gebleken dat de Streekomroep nu een tweesporenbeleid voert om tot een regionale omroep te komen. Naast de fusie is nu ook een spoor “samenwerking van onderop” ingeslagen. Dit is al concreet het geval met GL8”, staat er in het plan. Omroep Berg en Dal heeft aan de Streekomroep aangegeven dat dit spoor ook voor de omroep een begaanbare weg is om bij de vorming van de Streekomroep betrokken te worden.

Overigens loopt er op dit moment nog een media-onderzoek. Dat is een onderzoek naar de (lokale) media in onze gemeente en daarin wordt onder andere een kijk- en luisteronderzoek van omroep Berg en Dal meegenomen.

Klik hier voor het Plan van aanpak “Levensvatbaarheid Omroep Berg en Dal” (.PDF-bestand)
Dossier financiële problemen omroep Berg en Dal

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 maart, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »

10 reacties op “Omroep Berg en Dal wil € 45.000,- per jaar”

 1. Ted. zei:

  Wat lees ik????? Willen ze een subsidie van € 45.000,00 per jaar om te overleven?
  Dat ze dat durven te vragen.
  Omroep Groesbeek had voor de fusie meer dan genoeg geld in kas.
  Waar is dat?????
  Vreemd om te zeggen dat het op is en nu vragen om dat waanzinnige bedrag.
  Gewoon de stekker eruit trekken want op deze manier heeft de omroep geen bestaansrecht.
  Wie en wat gaan ze doen met deze subsidie?
  Dit riekt naar ?????
  Dit is wel erg onbeschoft om dit te verlangen van de hele gemeenschap.
  Dus stekker eruit, uithuilen en weer gewoon doorgaan zoals het voor de fusie was.

 2. Jop zei:

  This toch niet normaal 45000 per jaar laat ze het zelf ophoesten als ze zo graag radio maken en anders de boel op doeken

 3. De Kuier. zei:

  Dat worden dan 100 certificaten van elk €450.-

 4. guus vbalkom zei:

  ze mugge van mien 50 duuzent kriege as ut maan wer umroep GROESBEEK hiet

 5. 1234 zei:

  Kunnen we niet beter met Nijmegen herindelen?

 6. ton zei:

  omroep groesbeek anders opdoeken.

 7. bruukse zei:

  Omroep Groesbeek hoj ut motte blieve

 8. Jop zei:

  Op doeken die hele handel lijkt nergens op als je ze hoort praten schaam ik me dat ik uit Groesbeek kom

 9. Muts zei:

  @Job: En als ik jouw Nederlands zo zie, dan schaam ik mij ook dat ik uit Groesbeek kom.
  Dat slaat toch ook nergens op!

  De Omroep dat zijn amateurs die zo goed mogelijk hun hobby uitoefenen in het belang van de gemeenschap. Er is geen geld beschikbaar om die mensen op te leiden, dus zal het altijd wat amateuristisch blijven klinken. En dat is ook de charme ervan.

  Maar er gaan nog steeds geruchten dat er tijdens de fusie met WFM in de polder nog ergens 35.000 euro achtergebleven is. Misschien is het een goed idee dat de Gemeente dat gerucht eens tot de bodem uitzoekt.

 10. Willem zei:

  Het zou Muts sieren eens met zijn geruchten naar buiten te komen en deze te staven aan feiten. Al jaren spreekt deze Muts over geruchten en het lijkt erop dat Muts zelf hiervoor een katalisator vormt. Waarom durft Muts zijn eigen naam niet te noemen? Kennelijk spelen frustraties uit zijn/haar eigen verleden een rol. Zomaar een (niet meer bestaande) organisatie of oud-medewerkers daarvan valselijk beschuldigen van malversaties is wel erg laag bij de grond en riekt naar smaad.