Berg en Dal wilde megafarm in Groesbeek kopen voor € 1,8 miljoen

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal had het plan om de veelbesproken kippenfarm aan de Dennenkamp in Groesbeek te kopen voor 1,8 miljoen euro, om dit vervolgens om te toveren tot bouwlocatie voor carnavalsverenigingen.


De locatie aan de Dennenkamp in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Op de locatie waar de carnavalsverenigingen op dit moment zijn gehuisvest zou dan woningbouw komen. Het plan is financieel echter onhaalbaar.

Geen melkfabriek, dan maar weer kippen

Het voormalig pluimveebedrijf van Van Deurzen kent een oppervlakte va 40.500 m2 en is in 2016 voor 1,2 miljoen euro gekocht door Dutch Dairy Genetics (DDG), het bedrijf van Kees Koolen. Die wilde er een melkfabriek van maken, maar de raad ging hier niet mee akkoord. DDG overweegt om terug te vallen op de bestaande rechten en de kippenfarm weer in gebruik te nemen. Men is al bezig met de vergunningen. Er zou ruimte zijn voor meer dan 200.000 kippen.

Kartbaan of speelhal uitgesloten

Daarop besloot het college van burgemeester en wethouders om te onderzoeken of het mogelijk is om de locatie inclusief opstallen te kopen. Carnavalsverenigingen zouden de plek dan kunnen gebruiken om carnavalswagens te bouwen. Andere alternatieven zoals een kartbaan of een speelhal vielen al snel af vanwege de verkeersaantrekkende werking. Op de huidige bouwlocatie in Groesbeek, de nissenhutten bij de Cranenburgsestraat, zou woningbouw komen.

Niet dekkend

De optie voor carnavalsverenigingen is onderzocht. De aankoopkosten bedragen in totaal 1,8 miljoen euro en met woningbouw (18 tot 30 woningen) zou de herontwikkeling bij de nissenhutten tussen de € 300.000,- (huurwoningen) en € 600.000,- (koopwoningen) opleveren. Er is gesproken met de provincie Gelderland. Die is niet bereid bij te dragen aan deze vorm van ontwikkeling, waardoor er voor dit hele plan dus een tekort van bijna 1,5 miljoen euro is. “Dat kunnen wij niet verantwoorden”, zegt wethouder Alex ten Westeneind (GJS) daarover. Hij heeft nog wel een gesprek met de provincie in de planning.

Minderheidsstandpunt

Voor nu acht het college het alternatief in ieder geval niet haalbaar. Wethouder Erik Weijers (VOLG) heeft daar deze week een minderheidsstandpunt over ingenomen. Hij vindt het onderwerp nog onvoldoende uitgewerkt. VOLG had dit plan ook in het verkiezingsprogramma staan.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 maart, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 12 reacties »

12 reacties op “Berg en Dal wilde megafarm in Groesbeek kopen voor € 1,8 miljoen”

 1. Lambert zei:

  1,8 miljoen voor unieke locatie voor Carnavalsverenigingen, dat kunnen we niet verantwoorden zei Eric Weijers. Van de pot gerukt zou het zijn!

 2. ton zei:

  Ik ben het eens met Eric Weijers, je kunt deze kosten niet bij de burger van Berg&Dal neerleggen.

 3. Realist zei:

  @Ton. Het is Alex ten Westeneind die dan onverantwoord vindt. Eric Weijers heeft juist een afwijkend standpunt ingenomen.

 4. Joep zei:

  200.000 en één kippen? Ooit zaten er 360.000 in.

 5. Juustem zei:

  Je kunt toch niet de hele gemeente op laten draaien voor een bouwlocatie voor de carnaval? Ik VOLG het even niet meer.

 6. Willie zei:

  Te zot voor woorden

 7. de andere buurman zei:

  Kijk is op Breedeweg 2 die onzin kan ook dus maar onze visionaire bestuurders helpen alleen hun vriendjes

 8. Kees zei:

  Kan het sok toch mooi bij lappen.Net carnaval gehad of moet er weer geld bij.Of spelen ze net kiet.

 9. Madelon zei:

  Waarom daar geen woningbouw voor o.a. starters? Voor deze groep is het bijna onmogelijk om een woning te kopen cq te huren.

 10. Sjon zei:

  Het is weer verkiezingstijd. VOLG wil graag stemnen van de carnavallisten. Met worst en waan idee van bouwlocatie stemmen kopen. Zo kennen we VOLG. Kost de gemeenschap steeds handenvol geld. Laat ze maar eerst eens verantwoording afleggen voor die klucht omtrent het fietspad. Ook dat gaat de gemeenschap nog veel geld kosten.

 11. Volger zei:

  Lezen wat er staat en weten hoe het gaat. Wethouder Weijers was op de hoogte dat de gemeente achter de schermen bezig was om een aankoop te doen. Voor tonnen minder. Dan moet je het item zoals VOLG gedaan heeft vooral in je verkiezingsprogramma zetten…Hoe dom kun je zijn! Geen wonder dat de verkopende partij er dan een paar ton extra bovenop zet. Lekker handig van Weijers. Zonde voor de carnavalswagens. 3 maal Alaaf.

 12. theo p zei:

  De ambtenaren van de gemeente hebben een vooruitziende blik van nul komma nul, waarom nu kopen voor 1,8miljoen en voor anderhalve jaar terug voor 1,2 miljoen?