[Update 3] CDA Berg en Dal wint verkiezingen in Berg en Dal

GEMEENTE BERG EN DAL – CDA Berg en Dal is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij in de gemeente Berg en Dal geworden.


Er werd tijdens de uitslagenavond in De Mallemolen aandachtig gekeken naar de binnenkomende cijfers. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Polderbreed verrast, GroenLinks boekt grote winst

De partij behaalde volgens de voorlopige uitslagen 2487 stemmen en daarmee 4 zetels (inclusief restzetel). Tweede partij in de gemeente Berg en Dal werd GroenLinks met 2221 stemmen (3 zetels). Dat zijn 800 stemmen meer dan vier jaar terug. Polderbreed behaalde 1706 stemmen en is daarmee verrassend de derde partij in de gemeente. De naamswijziging pakte dus goed uit, want de partij heeft één extra zetel. Het betrof ook een restzetel.

Verlies voor VOLG, GVP en PvdA

VOLG, Groesbeekse Volkspartij (GVP) en PvdA Berg en Dal verloren allen één zetel. Sociaal Groesbeek wist twee zetels te behouden, door een restzetel. De partij verloor wel 1000 stemmen ten opzichte van 2014. Ook VOLG (-700) en GVP (-500) verloren veel stemmen. Voor Berg en Dal stond lange tijd op 0 zetels, maar de stembureaus in Beek-Berg en Dal zorgden er voor dat de partij alsnog op twee zetels uit kwam. Ook Voor Berg en Dal had daar een restzetel voor nodig.

Coalities: Standpunten CDA en GroenLinks afwijkend

De coalitiebesprekingen zullen spannend worden. Met GroenLinks en Polderbreed die een extra zetel hebben, is een college met de huidige wethouders niet meer vanzelfsprekend. De huidige coalitie (GJS, GVP, VOLG, CDA, Polderbreed en Voor Berg en Dal) heeft nog wel 15 zetels, maar een combinatie met CDA, GroenLinks, Polderbreed (10 zetels) en één lokale partij met twee zetels ligt aanvankelijk meer voor de hand. Echter verschillen CDA en GroenLinks van standpunt op onderwerpen die in de maatschappij voor veel discussie zorgen, zoals: vuurwerkvrije zones, windmolens, autovrij centrum Groesbeek en de trein Nijmegen – Kleve.


Cijfers opgesplitst per deelgemeente. Sla de afbeelding op of klik hier om op juiste formaat te bekijken. Klik hier voor de cijfers van 2014.

Cijfers

Uit overige cijfers die wij hebben opgesteld (zie hierboven) wordt duidelijk dat Polderbreed het in Millingen beduidend beter heeft gedaan dan vier jaar terug: 8% van de Millingse stemmen tegenover 2% in 2014. GJS pakte in Millingen 57,37% van de stemmen (in 2014 nog 49%). In voormalig Groesbeek (inclusief Berg en Dal en Heilig Landstichting) deed CDA de beste zaken: 20% van de stemmen tegenover 16% in 2014. Groesbeekse Volkspartij was met in totaal 1561 stemmen de grootste lokale partij in Groesbeek. Vanaf stembureaus in de voormalige gemeente Groesbeek ging 16% van de stemmen naar de GVP, 14,67% naar VOLG en 12,43% naar Sociaal Groesbeek. Dat is flink minder dan in 2014, toen die aantallen tussen de 18% en 20% lagen. De Groesbeekse opkomst was toen ook veel hoger. GroenLinks ging van 5,5% naar 12,3%. PvdA maakte een smak in Millingen en haalde daar slechts 4% van de stemmen, tegenover 15% in 2014.

Meer cijfers

Polderbreed werd de grootste in de voormalig gemeente Ubbergen en pakte daar 31% van de stemmen. Saillant detail: als de voorlopige uitslagen kloppen heeft Polderbreed 1463 stemmen in voormalig Ubbergen gehaald, exact hetzelfde aantal als in 2014 in diezelfde deelgemeente. Voor Berg en Dal ging in Ubbergen van 24% naar 20% en GroenLinks van 13% naar 17,76%. Waar Polderbreed wat stemmen mee sprokkelde in Millingen, deed GJS dat in Ubbergen: van 1% in 2014 naar 2,84% tijdens deze verkiezingen. Bijna alle lokale partijen kregen het voor elkaar om ten opzichte van de vorige verkiezingen meer stemmen uit andere deelgemeenten te halen dan waar de partijen hun roots hebben liggen. Had GJS in 2014 nog 94% van haar stemmen uit Millingen, nu was dat 88%. Overige statistieken: VOLG (98% naar 91%), Sociaal Groesbeek (97% naar 96%) en Polderbreed (95% naar 86%). GVP (98%) en Voor Berg en Dal (75%) bleven op hetzelfde percentage steken.

Opkomst

De opkomst lag dit jaar op 58,26%. Tijdens de vorige verkiezingen in november 2014, met het naamgevingsreferendum, lag dit percentage op 66,28%. Al met al geen slechte opkomst, gezien het landelijk gemiddelde van 55%. Woensdag mochten kiesgerechtigden ook hun stem uitbrengen over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV). Daar werd een referendum over gehouden. De opkomst was hoog genoeg om het referendum geldig te verklaren. Een kleine meerderheid is tegen.

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen gemeente Berg en Dal (21 maart 2018)
01. 4 zetels CDA Berg en Dal, 2487 stemmen (-97)
02. 3 zetels GroenLinks Berg en Dal, 2221 stemmen (+817)
03. 3 zetels Polderbreed, 1706 stemmen (+174)
04. 2 zetels Gemeente-, Jeugd- en Sportbelangen, 1653 stemmen (+228)
05. 2 zetels Groesbeekse Volkspartij, 1561 stemmen (-442)
06. 2 zetels VOLG, 1476 stemmen (-730)
07. 2 zetels Voor Berg en Dal, 1271 stemmen (-279)
08. 2 zetels Sociaal Groesbeek, 1187 stemmen (-937)
09. 1 zetel VVD Berg en Dal, 1117 stemmen (+171)
10. 1 zetel PvdA Berg en Dal, 992 stemmen (-512)
11. 1 zetel D66 Berg en Dal, 808 stemmen (-136)


Sla de afbeelding op of klik hier om op juiste formaat te bekijken. Grafiek is afkomstig van DeGroesbeek.nl.


Sla de afbeelding op of klik hier om op juiste formaat te bekijken. Grafiek is afkomstig van DeGroesbeek.nl.


Sla de afbeelding op of klik hier om op juiste formaat te bekijken. Grafiek is afkomstig van DeGroesbeek.nl.

[nggallery id=972]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 maart, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 21 reacties »

21 reacties op “[Update 3] CDA Berg en Dal wint verkiezingen in Berg en Dal”

 1. Barbara zei:

  SG is niet gefeliciteerd door onze burgervader. Hans, kinderen die vragen worden overgeslagen.

 2. rekenwonder zei:

  Gefeliciteerd willen worden als je 937 stemmen, bijna de helft, minder krijgt?
  Gefeliciteerd willen worden als van de 3e partij, qua stemmen afzakt naar plaats 8?
  Nou …. Beste Hans, gefeliciteerd met de 2 zetels ….(waaronder de met veel geluk behaalde restzetel)
  Jullie zijn afgerekend met het feit dat jullie zijn blijven hangen in dat ene onderwerp…..

 3. Rob zei:

  jammer, de oude meuk komt weer terug

 4. Sjaak zei:

  Wat is de oude meuk…. Komen een aantal wijzigingen.

 5. Groesbeek13 zei:

  Groesbeekse partijen allemaal op verlies en partijen uit de polder op winst. Lijkt me geen goede ontwikkeling voor Groesbeek. Groesbeek zal zijn gezicht alleen nog maar meer gaan verliezen. Tijd dat er een keer een partij op staat voor de Groesbeekse belangen!

 6. Hans Peters zei:

  Je zou de boel ook kunnen relativeren, in 2014 hadden alle Groesbeekse partijen, het voordeel van de naam. In 2010 had ik één zetel met 657 stemmen. In 2018 hebben wij 1187 stemmen en twee zetels. Dat is buiten de herindelingsraad van 2014 dus een duidelijke verbetering. Bedankt Sociaal Groesbeek kiezers, succes aan de critici.

 7. Barbara zei:

  @Hans P, de gemeente Groesbeek had toentertijd 17.000 inwoners. Jij had 657 stemmen. De gemeente Berg&Dal heeft ruim 35.000 inwoners. Jij hebt gisteren 1187 stemmen ontvangen. Relatief gezien ben jij er op achteruit gegaan maar desondanks hoop ik dat onze burgemeester jou alsnog feleiciteerd.

 8. Marcel zei:

  Rekenwonder,

  Los van het feit of een partij nu gewonnen of verloren heeft, is het gewoon een kwestie van fatsoen als een burgervader je de hand schudt, al is het maar uit respect voor de kiezers die op die partijen hun stem hebben uitgebracht. Daarnaast was het in 2014, zoals Hans al zegt, een compleet andere situatie. Sociaal Groesbeek heeft zichzelf staande weten te houden in een zeer grillig politiek landschap. SG heeft zeer gepassioneerd actie gevoerd om de gemeentenaam, maar ik kan me toch niet één moment herinneren waarbij SG de afgelopen jaren nog ‘is blijven steken’ bij de gemeentenaam. Sociaal Groesbeek is niet meer weg te denken, met transparante en open politiek, met een sociale agenda. Dat is wat de mensen zien!

 9. Boven aan de Stekkenberg zei:

  Dan zal jij wel vaak overgeslagen worden Barbara, want Jij bent echt een klein kind .

 10. Sanne zei:

  Wel jammer dat sg niet de posters verwijderd daar waar andere dat wel moeten .
  Ze hangen letterlijk overal ,tegen bomen, lege winkelpanden zelfs paaltjes langs de weg in de grond geslagen op de hoflaan.
  Jammer want ieder ander wie daar vergunning voor aanvraagd die moet betalen, maar krijgen ook te horen dat de posters of flyers weg gehaald moeten worden na het evenement.
  Het zijn tenslotte wel de gene die het voorbeeld moeten geven.

 11. Hoi zei:

  Tja uitslag verkiezingen. Het is meer een songfestival uitslag. Polder stemt op polderpartijen en Groesbeek op Groesbeek. Fusie een lachertje te groot verschil tussen de verschillende dorpen. Het is niet anders. De strijd kan beginnen.

 12. Thetje zei:

  Barbara, volgens mij zit je aardig in de knoei is het niet verstandig om toch een keer hulp /scholing te vragen zodat je een iets breder beeld krijgt

 13. Piet zei:

  Coalitie: cda 4, gl 3, polderbr 3 en sg2, want verliezers volg en gvp kunnen nu natuurlijk niet meer meedoen.

 14. Hans Peters zei:

  beste Sanne, je kan me ook gewoon mailen indien er iets ergens geplaatst of gehangen is waar ik geen weet van heb. Ik zag in het dorp inderdaad e.e.a. hangen waar ik het bestaan wel van wist, maar niet opgelet had, dat er mee aan de haal gegaan is.
  Ik heb als het goed is ieder door mij geplaatst bord verwijdert en die wie ik niet geplaatst of opgehangen heb weet ik dan ook niet te zitten.

 15. wally zei:

  weinig geleerd hier in groesbeek landelijk politiek scoort laat je eigen maar belazeren .

 16. wally zei:

  waarom geen uitslag referendum groesbeek

 17. Fenna zei:

  GroenLinks wint gewoon zonder campagne, zie gelderlander. Snap je toch nie…simpel

 18. Annie zei:

  Wally ,de partijen die zogenaamd lokaal zijn ,zijn in hun hart voor een landelijke partij ,maar om een of andere reden durven ze het niet aan om dit kenbaar te maken, landelijke partijen hier in Groesbeek (berg en dal )
  hebben er net zoveel belang bij dat het in hun gemeente goed gaat en doen hier alles aan ,maar dat word niet gezien door vele en dat is ontzettend jammer.

 19. rekenwonder zei:

  @Marcel Door het blijven voeren van de naam, en deze niet aan te passen aan “de nieuwe werkelijkheid” blijf je hangen in “dat ene onderwerp”. En nu niet gaan zeggen, “dat doen anderen ook”. Electoraal zou het veel slimmer zijn om je naam te veranderen, kijk maar naar de stemverhouding binnen de gemeente. Ik mag er toch van uit gaan dat deze partij “transparante en open politiek” wil bedrijven voor alle burgers uit de gemeente. Maar helaas zitten er nogal wat mensen in deze partij die nog met zoveel frustratie zitten, waardoor uiteindelijk deze partij door de kiezers van de gemeente is afgestraft. Het grootste verlies in stemmen van alle partijen, en nee…. deze stemmen zijn niet verloren vanuit de polder…uit je eigen dorp…

 20. Marcel zei:

  Rekenwonder,

  Wie zegt dat Sociaal Groesbeek NIET voor de mensen in de gehele gemeente is? Dat maak jij ervan, puur op basis van het feit dat onze partij de naam Groesbeek draagt. En volgens mij is de frustratie vooral terug te voeren op mensen vanuit de polder. Eerst zeuren dat de oude raad zich teveel op Groesbeek zou focussen, en je beantwoordt dat dan met een nieuwe partij die alleen voor de polder wil uitkomen. Dat noemen ze polariseren. En dat electoraal afstraffen van SG valt ook wel weer mee. We zitten met eenzelfde zetelaantal, en dat terwijl de opkomst een stuk lager was. De GVP en VOLG hebben ook aanzienlijk veel stemmen verloren, geldt dan ook voor die ‘Groesbeekse’ partijen dat ze in hun frustratie zijn blijven steken…?

 21. Juustem zei:

  Dus door je naam te veranderen, zou je meer stemmers winnen, is dat werkelijk telt voor mensen? Gaat het er niet om hoe de belangen worden behartigt in de raad? Dus mensen hier willen dat de Groesbeekse partijen iets met hun naam doen? We hebben de naam Groesbeek al weggegeven als gemeentenaam, moet de rest dan ook maar overboord?
  Zeg het maar!