Voorkeurscoalitie Berg en Dal: CDA, GroenLinks, Polderbreed en GVP

GEMEENTE BERG EN DAL – CDA Berg en Dal wil een coalitie vormen met GroenLinks, Polderbreed en Groesbeekse Volkspartij (GVP)


Donderdagavond werd de voorkeurscoalitie bekend gemaakt. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dat is donderdagavond bekend geworden.

Besprekingen

De coalitiebesprekingen zijn 1,5 week geleden begonnen. De eerste verkenning was openbaar, daarna heeft CDA Berg en Dal als winnaar van de verkiezingen afzonderlijk met de politieke partijen gesproken. Dat gebeurde in beslotenheid.

Voorkeurscoalitie en wethouders

Donderdagavond werden de resultaten van deze gesprekken in een openbare vergadering teruggekoppeld. Daaruit blijkt dat de voorkeurscoalitie bestaat uit CDA, GroenLinks, Polderbreed en GVP. De coalitie heeft 12 van de 23 zetels. Wethouders worden in dat geval Sylvia Fleuren (CDA), Annelies Visser (Polderbreed) en Irma van de Scheur (GVP). De kandidaat voor GroenLinks is nog niet bekend, maar die komt in ieder geval van buitenaf. De wethouders zullen allen voor minimaal 0,8 FTE beschikbaar zijn. Het maximum aantal FTE voor de gemeente Berg en Dal is 5,5.

De keuze

“Deze coalitie doet recht aan de uitslag van de verkiezingen van 21 maart. Met deze coalitie wordt er geluisterd naar de burger die gekozen heeft (…) Doorslaggevend zijn balans tussen deelname van de grootste en winnende partijen, spreiding van college leden, bestuurlijke en inhoudelijke ervaring versus vernieuwing, een stabiele meerderheid en het niet te ver uit laten dijen van het college en de daarmee gepaard gaande kosten”, sprak formateur Twan Vissers. Verwacht wordt dat er met deze partijen grote stappen worden gezet op de Duurzaamheidsagenda.

Ten Westeneind: “Teleurgesteld”

Voor Hennie Eikholt (GVP) is dit goed nieuws. Hij werd van zijn zetel gestoten door Ruud Verstraaten in verband met voorkeursstemmen, maar kan nu alsnog de raad in doordat de GVP een wethouder mag leveren. Alex ten Westeneind (GJS) en Erik Weijers (VOLG) zullen waarschijnlijk geen wethouder meer zijn. “De voorgestelde coalitie is gezien de verkiezingsuitslag teleurstellend”, zei Ten Westeneind. GJS boekte winst, terwijl GVP juist verloor. Toch zorgt de deelname van de GVP voor een goede spreiding binnen de coalitie. “Wij snappen de teleurstelling. Wij zouden altijd iemand teleur moeten stellen. Het is zoals het is”, zei Fleuren daarover.

Geen breekpunten

Op papier leek een coalitie met daarin CDA en GroenLinks lastig te worden, gezien de standpunten op maatschappijgevoelige onderwerpen zoals het verkeer door Groesbeek-centrum en de trein Nijmegen/Kleve. Donderdagavond liet Vissers echter weten dat er geen breekpunten zijn. “Er liggen op dit moment geen programmatische breekpunten voor”, zei hij. De vier partijen gaan nu werken aan een coalitieprogramma en komen daarvoor de komende dagen bijeen.

Andere opties niet uitgesloten

Als de formatie volgens planning verloopt wordt het coalitieprogramma op 24 april in een openbare vergadering gepresenteerd. Voor die tijd zal de coalitievorming dus rond moeten zijn. “Als onverhoopt de voorgestelde optie niet tot succes leidt, dan zijn er goede alternatieven mogelijk om uit te werken”, weet Vissers.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 april, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »

14 reacties op “Voorkeurscoalitie Berg en Dal: CDA, GroenLinks, Polderbreed en GVP”

 1. miel fransen zei:

  Burgemeester Slinkman kan zijn borst nat maken drie vrouwelijke wethouders.

 2. Stemmer zei:

  Dit gaat niet goed komen.
  GL en CDA samen in een coalitie is een zeer ongelukkige combinatie. Dat gaat straks gruwelijk mis of één van de partijen gaat zijn achterban verschrikkelijk voor de gek houden.

 3. Anne zei:

  Alsjeblieft niet weer met GVP, onbegrijpelijk

 4. Toontje zei:

  Misschien kunnen de coalitie-besprekingen live worden uitgezonden bij Bekers & Co…

 5. diederik zei:

  Tja weet wat je hebt gestemd mensen

 6. Marcel zei:

  Er zijn geen breekpunten?? Dan gaat 1 van de partijen zijn kiezers flink bedriegen, want er zijn wel degelijk onverenigbare punten in de partijprogramma’s van GL en CDA……

 7. Joep zei:

  Waarom geen gjs, die ligt qua standpunten dichtbij CDA. Met GroenLinks krijg je straks een of andere wethouder van buiten af die ff gaat vertellen hoe links we hier in Groesbeek moeten leven, daar zit niemand op te wachten, uitgezonderd van een groepje werkloze veganistische boomknuffelaars….

 8. Piet zei:

  CDA stond toch zo op goede voet met SG

 9. jop zei:

  Waarom met GVP!

 10. Ton zei:

  Het is allemaal niks.

 11. Juustem zei:

  Eerst maar eens zien of ze eruit kunnen komen om tot een voorstel te komen. Boeren belangen en milieu belangen kunnen elkaar behoorlijk in de weg zitten. Wie blijft zichzelf dan trouw? Wethouder van buiten kan ook positief zijn. Een wethouder is feitelijk niet meer dan een manager. De raad stelt beleid vast, college is er voor de uitvoering. GJS moet z’n tranen drogen, het hoort er allemaal bij. Stop met dat hokjesdenken waar partijen vandaan komen. Anders had je moeten besluiten om niet samen te gaan als gemeente.

 12. hent zei:

  boeren belangen en milieu belangen zitten elkaar niet in de weg en gaan prima samen. Alleen streeft Groenlinks onhaalbare utopieen na welke praktisch onhaalbaar zijn en boeren door middel van vertekende beelden in een kwaad daglicht stellen om deze utopieen na te streven. Daarbij zit een groot gedeelte van de CDA achterban helemaal niet op gelukzoekende afrikanen te wachten die zich zogenaamd status houder noemen, geen steentje bij zullen dragen aan de maatschappij en het inwoners aantal alleen maar doen laten groeien.

 13. B G. zei:

  Het is maar de vraag of CDA de “boeren” belangen behartigd, als je hun programma leest moet je als boer tegenwoordig een camping of winkel hebben om zogenaamd verantwoording te ondernemen en lapt daarmee het eeuwen oude principe schoenmaker blijf bij je leest aan de laars. Terwijl je juist de boeren welke hun energie inzetten om zoveel mogelijk bruikbare voedingsstoffen met een zo klein mogelijke Carbon footprint moet ondersteunen. (en nee een minimale Carbon footprint is niet 100% biologisch, maar wel 100% procent gebruik maken van je rest product)

 14. karin zei:

  ik ben benieuwd.. de enige wethouders die je buiten het gemeentehuis ziet zijn silvia fleuren en erik weijers. met het afscheid als wethouder van erik weijers is de zichtbaarheid dus per direct gehalveerd. ik ben benieuwd of dat gat opgevuld wordt. deze 2 mensen zijn namelijk niet alleen bij veel zaken aanwezig, maar ook écht betrokken. alleen je neus laten zien gaat niet genoeg zijn om dit verlies op te vullen.