“Mijn moeder wordt weggestopt op Dekkerswald”

GROESBEEK – Een vrouw wier 92-jarige moeder sinds enkele weken op verpleeghuis Eikenhorst in Groesbeek verblijft heeft een brandbrief naar de raad gestuurd.


Verpleeghuis Eikenhorst op Park Dekkerswald. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Zij wil dat haar moeder bij Kloostertuin in Groesbeek terecht kan, 100 meter van de vorige woning vandaan.

Niet 100 meter verderop

De 92-jarige vrouw woonde tot voor vijf maanden terug in haar eigen appartement aan de Stationsweg in Groesbeek. Dat was mogelijk door thuishulp en intensieve zorg van familieleden. Door lichamelijke achteruitgang moest de vrouw (na enige maanden in het herstelcentrum van Dekkerswald te hebben gezeten) verhuizen. Zij hoopte dat er vanuit het 100 meter verderop gelegen ZZG Kloostertuin 24-uurs zorg geboden kon worden. Dit bleek niet het geval, waardoor verhuizing naar een verpleeghuis niet meer te voorkomen was. De Meent was geen optie, dat is een verpleeghuis voor dementen. Kloostertuin ook. Alternatieven zoals Kalorama, Malderburgh en Waalboog zag de familie niet zitten. Dat is nog verder weg.

Weggestopt

“We hebben alle mogelijkheden onderzocht en kwamen tot de teleurstellende ontdekking dat er alleen door Eikenhorst “in Groesbeek” de juiste zorg geboden kon worden voor mijn moeder”, schrijft de dochter. De moeder was en is dus aangewezen op het verpleeghuis Eikenhorst op het terrein van Dekkerswald. “Zonder enige voorzieningen in de buurt. Weggestopt tussen diverse gebouwen. Twee keer per week komt de winkelwagen Leenders. Er valt geen “moer” te beleven daar. (…) Wat een treurnis dat aan het eind van het leven van mijn moeder, zij zo weggestopt moet worden op het terrein van Dekkerswald (…) Mijn moeder heeft grote heimwee naar haar dorpskern waar ze zoveel jaren gewoond heeft en haar steentje ook bijgedragen heeft op sociaal maatschappelijk gebied.”.

Waarom 2 verpleeghuizen in centrum voor dementen?

De schrijfster van de brief snapt niet dat er in Groesbeek-centrum geen verpleeghuis is voor mensen met lichamelijke achteruitgang. “Dat er nota bene twee verpleeghuizen in Groesbeek zijn waar wel dementen verzorging kunnen krijgen maar ouderen met lichamelijke achteruitgang niet. Een bekend verschijnsel aan de ziekte dementie is dat die mensen niet meer weten waar ze precies wonen en zijn. Dus wonen elders of ergens anders dan in de dorpskern Groesbeek is geen probleem voor hen. Dat klinkt hard, maar het is de waarheid”.

Taak voor de raad

De dochter vraagt aan de raadsleden of, in overleg met ZZG, er in de Kloostertuin niet alsnog een verpleeghuis voor een andere doelgroep kan worden ingericht. “Wij begrijpen werkelijk niet dat u als raadsleden, toegestaan heeft en nog steeds toestaat dat ouderen uit Groesbeek zo weggestopt worden (…) Teveel 80/90-jarigen zitten onnodig weggestopt op het Dekkerswald-terrein. En ouderenbeleid voor uw inwoners kunt u niet uitbesteden aan een organisatie als het ZZG. Als gemeenteraad heeft u daar de taak om u te bekommeren voor het welzijn van al uw inwoners!”

Wethouder: overleg met ZZG

Wethouder Sjaak Thijssen laat DeGroesbeek.nl desgevraagd weten bekend te zijn met de inhoud van de brief. “Wij gaan hier (verblijf in verpleeghuizen, red.) echter niet over, want het is geen gemeentelijke taak. Wij kunnen alleen in overleg met ZZG bemiddelen, maar er niet op sturen”. Thijssen heeft aangegeven met ZZG in gesprek te gaan hierover.

[nggallery id=984]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 april, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »

11 reacties op ““Mijn moeder wordt weggestopt op Dekkerswald””

 1. Gijs de Bever zei:

  Weggestopt worden op Dekkerswald! Schandalige gewoon! Wees blij dat er in dit welvarend land verpleeghuizen zijn waar je terecht kan! Ik denk dat er veel mensen juist dankbaar zouden zijn! Fijne, goede zorg in een rustige bosrijke omgeving!
  Helaas gaat ouder worden met gebreken, en is uw moeder niet in staat om zelfstandig te functioneren. Misschien moet u dit accepteren en blij zijn dat er vanuit de overheid hulp geboden wordt! Al uw argumenten om haar in het dorp te houden doen helemaal niet ter zake. Uiteindelijk willen de meeste ouderen mensen hun laatste jaren doorbrengen op plekken waar ze vroeger veel zijn geweest. U schrijft alsof uw moeder naar een aftandse verschrikkelijke plek gebracht wordt.

 2. Anita zei:

  Op Dekkerswald moet je wegblijven, Ik heb een soortgelijk geval meegemaakt met mijn moeder. Die moest even daarblijven voor herstel en genezing van een doorzitplek, en na 4 maanden hadden ze haar zonder medeweten van ons haar voorgoed opgenomen. Het heeft mij heel veel moeite gekost om haar daar weer uit te krijgen. Ze hadden haar ook nog achter gesloten deuren geplaatst met artikel 60 erop. Alles zonder medeweten van mij.

 3. Loes zei:

  Ik ben het eens met de dochter. Enkele weken geleden heb ook ik een mevrouw na eikenhorst zien vertrekken. Het is een ander mens geworden! Zit hele dagen naar de hoge gebouwen te kijken, en inderdaad geen moer te doen. Als ze eikenhorst nu eens voor dementen gaan gebruiken (oeps,zal wel niet iedereen het mee eens zijn) dan hebben we hier een mooi gebouw voor een verpleeghuis. Toch?

 4. Wijnhoven zei:

  Zo is het ook bij mijn moeder van 90, gaat ook ten onder aan heimwee, zit ook op de Eikenhorst, is niet dement!!! Maar ze mag niet naar de Meent, ze is geboren in de drul, heeft haar hele leven daar in de buurt gewoont,tot ze indicatie kreeg Verpleeghuis!!! En dan kom je op de Eikenhorst, inderdaad geen Trefpunt,alles draait om de Meent,of Kloostertuin, bij de Eikenhorst zie ik niemand van de Gemeente,welzijnszorg enz, de verzorging is prima, maar voor oude mensen is daar niets maar dan ook niets te doen!!!! Als je dement bent kun je wel naar de Meent, of Kloostertuin!!!

 5. Hans Peters zei:

  Ik vind dat deze mevrouw een punt heeft al heeft Den Haag besloten de bejaarden tehuizen af te bouwen/ te sluiten, als gemeente heb je daar dan ook nauwelijks invloed op. Eerder werd de zorg al afgebouwd en raakten verzorgenden werkeloos. Nu komen ze verzorgenden tekort. Bezint eer ge begint is allang achterhaalt. Hopelijk draait Den Haag deze zorg behoefte ook terug. Overigens kan je in het oude Groesbeek nauwelijks terecht indien je niet dement bent. Zelf heb ik eens voorgesteld om een hospice in Groesbeek te krijgen, ik zal eens navragen of dat nog ooit aan de orde komt

 6. Anne zei:

  Thijssen, zal weer eens een zinvolle bijdrage leveren, goed dat hij weg is.
  Berg en Dal, voorheen ook Groesbeek, gaan met ouderen, gewoon krakkemikkig of PG, om als wegwerpartikelen, dan druk ik me vriendelijk uit.

 7. Wil Fisken zei:

  Ik heb hetzelfde gevoel gehad toen mijn broer daar zat weggestopt. Er is inderdaad helemaal niets, je kunt nergens naar toe als je gebonden bent aan een rolstoel. De appartementen op zich zijn wel mooi. Mijn broer kwam van verpleeghuis Margriet in Nijmegen naar de Eikenhorst. Margriet was oud, uit de tijd, maar wel 10x zo gezellig en midden in het centrum. Ik hoop nooit in de Eikenhorst terecht te komen. Misschien inderDaad war iemand anders zei, brEng de dementen daar onder.

 8. Truus zei:

  Ik bent er mee eens dat er weer verzorgingshuizen moeten komen.maar om nu maar kort door de bocht te zeggen ze kunnen beter de dementen op de eikenhorts plaatsen omdat ze toch niks meer weten .Er zijn nm ook nog echtparen waar 1 partner van dement is .Het is dan wel fijn dat die dan makkelijk naar hun partner in groesbeek kunnen gaan.Als ze op dekkerswald wonen moeten ze maar weer zien hoe ze daar komen ..Ik denk als je zelf met dementie in de fam te maken krijgt en moeder word naar dekkerswald geplaatst en vader woont nog in groesbeek zou je dat ook niet leuk vinden .Dus voor beide moet een oplossing komen en niet ze kunnen beter de dementen ver weg stoppen .De grootste fout die ze gemaakt hebben is de verzorgingshuizen sluiten

 9. Annelies Honing zei:

  Er word gesproken van stop demente bejaarden op Dekkerswald die weten toch niks meer,ik vind deze uitspraak schandalig. Mijn moeder was ook dement en heeft heel eventjes maar op Dekkerswald gezeten wat wij verschrikkelijk vonden,of je nu dement bent of lichamelijke problemen hebt en in Groesbeek woont dan wil je allemaal als kinderen van het liefste dat je ouders hier naar een tehuis kunnen. Niemand wil graag weggestopt worden en wie denkt dat demente mensen niets meer weten of meekrijgen hebben het mis want ik heb het zelf meegemaakt.

 10. Keesje zei:

  In Nederland kan en mag best wel veel, maar niet oud en/of ziek worden.

 11. klukkluk zei:

  Als er kinderen zijn die hun ouders hier moet brengen is niet leuk.
  Maar is het dan niet goed genoeg op eikenhorst neem ze dan zelf in huis dan hebben zij het toch beter.