[Video] Geen draagvlak voor windmolens in Groesbeek

GROESBEEK – In Groesbeek is er geen draagvlak voor de komst van windmolens.


Video met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de tweede bijeenkomst in het gemeentehuis voor het samenstellen van een Kansenkaart Duurzame Energie.

Extra bijeenkomst nodig

De 40 aanwezige inwoners brainstormden over mogelijke locaties voor zonne-energie, windmolens, biomassacentrales en waterkrachtcentrales. De eerste bijeenkomst in Groesbeek, toen waren er 120 mensen aanwezig, leverde volgens de gemeente Berg en Dal geen eenduidig beeld op. Vandaar de extra bijeenkomst.

Veel kleine locaties, of een paar grote?

Energie was er in de raadzaal in ieder geval genoeg. Discussies waren dit keer wat feller, maar uiteindelijk waren de aanwezigen het over één ding eens: er moet gebruik worden gemaakt van zonne-energie en rekening worden gehouden met de landschappelijke inpassing. Over de grootte van de zonnevelden en de locaties is nog wel wat onduidelijkheid. Het merendeel wil kleine zonnelocaties, verspreid over het gebied, maar er waren ook groepen die voor de grootschalige variant op één locatie gingen. Daarbij valt de denken aan een zonneveld van 15 hectare tussen de Boersteeg en Wylerbaan in Groesbeek.


De aanwezigen in de raadzaal. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Wethouder: “Geen windmolens”

De kersverse wethouder Nelson Verheul (GroenLinks) liet op voorhand al weten dat er deze coalitieperiode geen windmolens worden geplaatst. “Tenzij blijkt dat er massaal draagvlak onder de bevolking is. Dan moeten we daar natuurlijk met onze coalitiepartners nog eens over praten”, zei hij. Na afloop van de bijeenkomst concludeerde de wethouder dat het draagvlak er niet is, zoals ook in het coalitieprogramma staat.

Besluitvorming eind 2018

Verheul dankte de aanwezigen. “Ik ben blij met de input en uw aanwezigheid. We zullen alles goed op een rij zetten. Uiteindelijk moet de raad, uw volksvertegenwoordiging, een besluit hierover nemen”, sprak hij. Naar verwachting zal de politieke besluitvorming eind 2018 zijn. De gemeente Berg en Dal gaat nu een Kansenkaart Duurzame Energie voor de hele gemeente Berg en Dal maken. Eerder waren er al bijeenkomsten in Beek en Millingen aan de Rijn, waar men ook de grote voorkeur voor zonne-energie heeft.

Berg en Dal wil, zo staat in het nieuwe coalitieakkoord, 16% duurzame energie opwekking in 2023. Het uiteindelijke doel is om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Klik hier voor onze berichtgeving over de bijeenkomsten over de Kansenkaart Duurzame Energie.

[nggallery id=1001]

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 mei, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »

4 reacties op “[Video] Geen draagvlak voor windmolens in Groesbeek”

 1. Martijn zei:

  Wat een valse start van dit nieuwe college dat in haar collegeakkoord de burgerparticipatie zo hoog in het vaandel heeft zitten. Tweederde van de twee maanden geleden georganiseerde bijeenkomst blijft thuis….. nog maar 40 man over , maar nu kan er wel op voeldoende draagvlak worden gerekend???

 2. boersteeg zei:

  dus in mijn tuin liever zonnepanelen.
  doe mij maar 3 windmolens levert mij ook nog wat op .
  en ja ik stel mijn grond beschikbaar voor wind maar zeker niet voor zonnepanelen.

 3. Wandelaar zei:

  Natuurlijk zegt meneer Nelson dat er geen windmolens komen, stel je voordat er in zijn ambtstermijn wel een besluit voor windmolens wordt genomen, dan zal hij nooit meer hogerop komen bij groenlinks en kan hij zijn gedroomde baan in de landelijke fractie wel vergeten…..

 4. Peter zei:

  Groen links krijgt in dit college zonder enige ambitie geen poot aan de grond. Dat is wel duidelijk. De komende vier jaar op de winkel passen en je eigen programma in de prullenbak gooien. Energieneutraal zonder windmolens gaat niet, dat weet Groen Links heel goed. Zullen de kiezers blij mee zijn.