Hoe verminderen we de wateroverlast voor en met inwoners?

GEMEENTE BERG EN DAL – Diverse straten in onze gemeente stonden dinsdag 29 mei blank.

Bij meerdere mensen is regenwater het huis of een ander gebouw binnengekomen met alle ellende die dat met zich meebrengt.

College bezoekt inwoners

Enkele collegeleden hebben getroffen inwoners bezocht en deze ellende zelf kunnen zien. De urgentie om de wateroverlast aan te pakken was en is groot bij de gemeente. Als onze inwoners zelf ook maatregelen treffen op hun eigen terrein kunnen we de overlast veel verder terugdringen. Overlast voorkomen kan niet, gezamenlijk deze beperken wel.

Ellende

Wethouder Annelies Visser (Polderbreed): “Ook gisteren hebben verschillende inwoners helaas moeten ervaren wat een ellende de wateroverlast met zich meebrengt. Als de gemeente én onze inwoners alles doen wat in onze mogelijkheden ligt kunnen we samen de overlast zoveel mogelijk beperken”.

Wat doet de gemeente om de wateroverlast te verminderen

– Op verschillende plekken is/wordt de bestaande riolering vervangen door een gescheiden systeem. Het regenwater wordt hier apart ingezameld en via poreuze buizen (buizen met gaatjes) in de bodem geïnfiltreerd. Hiermee wordt het riool ontlast en geen (relatief schoon) regenwater naar de zuivering afgevoerd.

– Verder zijn/worden er een aantal extra uitstroompunten gemaakt vanuit het regenwaterriool om de afvoercapaciteit van de riolering te vergroten. Zo ontstaat er minder snel water op straat.

– Om de aanvoer van regenwater terug te dringen zijn zogeheten verticale infiltratiebuizen geboord. Deze buizen zijn 6m diep. Regenwater wordt via deze verticale buizen in de ondergrond geïnfiltreerd.

-De opvangcapaciteit van zogeheten bergingsriolering is/wordt vergroot.

-We kijken naar herinrichting van straten, zodat het water door de straten wegstroomt langs de huizen in plaats van de huizen in.

-We voeren gesprekken met grondeigenaren om hun grond aan te kopen om daar het water naar toe te leiden en op te vangen

Wat kunnen inwoners zelf doen

“Als we alleen op gemeentegronden maatregelen treffen kunnen we de wateroverlast onvoldoende terugdringen. We bereiken meer wanneer ook inwoners op eigen terrein maatregelen nemen”, aldus de gemeente in een persbericht. Op www.hohohoosbui.nl kunnen inwoners bekijken hoe ze eenvoudig zelf maatregelen kunnen treffen, zoals het vergroenen van hun tuin of hun regenpijp afkoppelen van het riool.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 mei, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »

7 reacties op “Hoe verminderen we de wateroverlast voor en met inwoners?”

 1. Trucker zei:

  Laten we eerst eens beginnen met alle a watergangen op tijd te maaien.zoals gewoonlijk bij ons niks aan gedaan.ja, vandaag hoorde ik dat er weer ergens gemaaid werd.als het kalf………..gewoon weer 1grote elende gisteravond.

 2. willem zei:

  pastoor hoekstraat/st. anthoniusweg hebben we al jaren last als het hard regent nog nooit iets aan gedaan. Verleden jaar zij de gem. stuur maar eens fot’s op heb ik gedaan nooit meer iets gehoord

 3. Sjaak zei:

  Mei 2016 was het ook raad. Nu hebben we de helft gehad en heeft veel ellende voorkomen. In 2016 zouden er.maatrwgelen genomen worden……. Lap maatregelen zijn er genomen.

 4. Gerrie zei:

  Laten we eens beginnen met het niet meer verharden van onze voor-en achtertuinen. Houdt het regenwater op je eigen terrein en laat het infiltreren in de bodem. Scheelt al een heleboel. Gescheiden systeem is prima,maar bij zware regenval zijn de riool- en of infiltratie buizen al snel overbelast.In deze heuvelrijke omgeving stroomt het overtollige regenwater voorbij de kolken en uit de inspectieputten spuit het water omhoog. Dus dat water dat je op eigen terrein kunt houden, kan al een heleboel schelen bij wateroverlast bij u in de buurt.

 5. zo is het zei:

  mensen meld maar niets aan gemeente want die doen er niets mee.
  of de melding nu dit of dat is..er komt nooit een reactie

 6. Volger zei:

  Geen riool belasting meer betalen, en verantwoordelijke eruit gooien.

 7. Name zei:

  De problemen in Breedeweg hebben weinig te maken met de verharde tuintjes. Het water waar overlast van komt heeft alles te maken met het hoogteverschil waardoor met hoge snelheid het water naar lager gelegen gebied stroomt. De lager gelegen riolen kunnen dan het water niet aan. Zo komt het water steeds op dezelfde plekken samen. Zowel uit het riool als met de regen met modder. Daar gaat het mis.