Raadsfracties halen uit naar college om grote budgetoverschrijding Spoorlaan Groesbeek

GROESBEEK – De fracties in de gemeente Berg en Dal waren donderdagavond behoorlijk kritisch op het college van burgemeester en wethouders in verband met de overschrijding van € 494.000,- voor het Spoorlaan-project in Groesbeek.

Mei 2017, vlak voor de opening van de eerste supermarkt. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Het gaat om de voorbereiding en uitvoering van de bouw van het parkeerdek van de Aldi en de Jan Linders, maar ook het bouw- en woonrijp maken op die locatie.

1.8 miljoen euro

Uit een evaluatie van het project blijkt dat de kosten veel hoger waren dan geraamd. Het budget was 1.3 miljoen euro en de kosten zijn inmiddels opgelopen tot 1.8 miljoen euro. Een misser van bijna 40%. De politieke carrousel van de gemeente Berg en Dal sprak daar donderdagavond in het gemeentehuis over.

SG: “Jullie hebben gelogen”

Met name Sociaal Groesbeek-fractievoorzitter Hans Peters trok fel van leer en was zichtbaar pissig. Hij wil dat de Rekenkamercommissie onderzoek naar het project gaat doen en neigde al naar een motie van wantrouwen. Gezien de recente wissel in portefeuilles vond hij dit nog te vroeg. “Ik ben laaiend. Jullie wisten dit al langer en voor mijn gevoel is er gelogen”, klonk het. Volgens hem wordt de overschrijding nog groter.

College in december op de hoogte

Het college was eind december al op de hoogte van de forse overschrijding. “Wij zijn ons lam geschrokken”, zei wethouder Sylvia Fleuren (CDA) daarover. De carrouselleden hadden geen goed woord over voor het feit dat zij deze maand pas zijn ingelicht. “Wij wilden eerst grondig bekijken waardoor het is veroorzaakt, daardoor duurde dit langer”, verdedigde Fleuren. Voor de volledigheid: sinds het vertrek van Sjaak Thijssen is Fleuren verantwoordelijk wethouder voor dit dossier.

Door het stof

Ellen van Broekhoeven (Voor Berg en Dal) vond de termijn van een halfjaar echter te lang. Zij was daarin niet de enige. Fleuren moest namens het college door het stof. “Ik ben het met u eens dat dit eerder gemeld had moeten worden, maar dan had dit in februari moeten gebeuren. Wij hebben toen als college gemeend dat er nog niet voldoende informatie was om de raad in te lichten. Wij willen er middels een evaluatieonderzoek voor zorgen dat dit niet meer gebeurt”, zei ze.

Houtlaan ook overschrijding?

Het is geen incidenteel probleem, vond Dave van Loon (CDA). “Er is in deze gemeente een onvermogen om evenwichtige contracten met marktpartijen te sluiten”, stelde hij. Volgens Mechteld ten Doesschate (VVD) komt er voor wat betreft het project Houtlaan in Groesbeek nog een overschrijding bij. Daarover is bij ons overigens niets bekend. “Er is iets fundamenteel mis”, zei ze.

“Over verkiezingen heen getild”

Het college kreeg van de fracties het verwijt dat het informeren van de raad met opzet over de verkiezingen heen is getild, maar dit werd donderdagavond ontkend. Er volgt nu eerst een evaluatieonderzoek door een extern onderzoeksbureau. De resultaten worden deze zomer verwacht. De raad zal op basis daarvan beslissen wat de vervolgstappen zijn.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 juni, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »

5 reacties op “Raadsfracties halen uit naar college om grote budgetoverschrijding Spoorlaan Groesbeek”

 1. Hans Peters zei:

  Om het verhaal compleet te maken. Ik heb aangegeven desnoods een raadsenquête te willen. Dit is een zwaarder middel en wordt gebruikt om de betrokkenen onder ede te verhoren. De rekenkamer heeft namelijk de vrijheid om een zaak al dan niet op te pakken. Op 8 februari was er een succes verhaal tijdens de evaluatie van het collegeprogramma en toen wisten ze al van dit debacle

 2. Geer Schoonderwoerd zei:

  Het is meer dan schandalig. En nu ook nog een onderzoeksbureau inschakelen die dit ook niet voor niks doen. Al met al gaan we richting 1 miljoen. Dit vind ik crimineel gedrag dat bestraft moet worden. In een “normale” wereld kom je hier niet mee weg.Ik zou de bedragen van budgetoverschrijding hier in Groesbeek wel eens opgeteld willen zien. Gaan we dan richting 3 miljoen?? Of meer……………..??

 3. jp smits zei:

  Het is makkelijk geld uit te geven dat toch niet van jouw was en is
  Iedereen (politieke partijen) maakte bekend dat ze voor transpiratie naar de burgers toe en dat ze de begroting niet of nauwelijks zouden verhogen( tenzij….?)
  Dat dit nu pas naar buiten komt verbaasd mijn niets er staat en stond een nieuwe gemeenteraad op het spel waar bij voorbaat de poppetjes geteld zijn en waren voor de toekomst
  Valkuilen zijn er genoeg voor hen alleen deze zitten vol met giftslangen als ze zo door gaan kan er eerder een end komen aan hun toekomst droom waar vooral de burgers zijn die het gelag gaan betalen

 4. Juustem zei:

  Het is een structureel probleem. De raad wordt niet tijdig (soms onjuist en onvolledig) geïnformeerd en komst steeds voor dit soort voldongen feiten te staan. Die ‘oeps-momentjes’ zijn er veel te veel voor een professionele organisatie. Hoogst merkwaardig dat dit voor de verkiezingen al bekend was en geen van de betrokken wethouders hier mee naar buiten durft te komen. Ze hadden in januari al de raad moeten en kunnen informeren, maar het bleef oorverdovend stil.

 5. Stemmer zei:

  Ik ben niet voor het CDA, maar was wel een aanhanger van Jan Poelen, die was goed op de hoogte van de “kassa”.