Extra budget voor bestrijding overlast ratten en processierups

GEMEENTE BERG EN DAL – Omdat de overlast door de eikenprocessierupsen en ratten toeneemt maakt het
college extra budget vrij om de overlast te verminderen.


Foto: Wikipedia.

In de Voorjaarsnota is € 10.000,- budget opgenomen voor het bestrijden van ratten. Voor het bestrijden van de
eikenprocessierups wordt nu €10.000,- beschikbaar gesteld.

Eikenprocessierups

De afgelopen jaren ziet de gemeente een toename in (de overlast van) eikenprocessierupsen. Omdat op veel plekken in onze gemeente beschermde vlinders aanwezig zijn is biologische bestrijding niet toegestaan. De nesten moeten in deze gevallen handmatig verwijderd worden, wat veel meer werk is.

De kosten van het verwijderen nemen daardoor ook toe. Het aantal meldingen is zo groot dat de ingehuurde bestrijdingsbedrijven het werk niet aan kunnen. Zelfs spoedgevallen kunnen hierdoor niet binnen een dag opgepakt worden, zoals gewenst. Een spoedgeval is bijvoorbeeld een speelplek of een andere plek waar veel mensen komen. Om de rupsen sneller te kunnen verwijderen is de gemeente in overleg met enkele lokale bedrijven en de huidige aannemer. Met het extra budget hoopt de gemeente de overlast voor haar inwoners verder te beperken.

Ratten

De gemeente krijgt regelmatig meldingen over rattenoverlast. In enkele gevallen ligt de oorzaak in het gemeentelijk riool. Regelmatig is de bron echter een vervuilde of verwaarloosde tuin. Rattenbestrijding is dan niet zinvol. Eerst moet de bewoner de vervuilde tuin opruimen.

Als mensen op eigen terrein ratten hebben, is het aan de mensen zelf om dit aan te pakken. Hoewel het niet de verantwoordelijkheid van de gemeente is gaat zij haar inwoners wel helpen met onderzoek naar de oorzaak en advies over bestrijding om de overlast te verminderen.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 juni, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »

6 reacties op “Extra budget voor bestrijding overlast ratten en processierups”

 1. Name zei:

  Tijd van overleggen is nu te laat. Al weken ontstaan er overal nesten! Actie is nu geboden voordat de echte overlast ontstaat.

 2. Ikke zei:

  Speeltuin Bremstraat zit al 2 weken dicht. Nog niemand gezien zelfs geen bordje geplaatst. Er is melding gedaan buurt heeft zelf speeltuin afgesloten.
  Steeds kinderen en onwetende ouders melden dat er rupsen in de bomen zitten.

 3. kritisch zei:

  ach de gemeente, je kunt ze van alles vertellen of melden maar er komt welgeteld NUL initiatief of vervolg op.

 4. Leo zei:

  Na het stukje in de krant stond de volgende dag de firma kuppen uit Mill,
  Bij het Vossenhol en Sieppe,om alles weg te zuigen.

 5. Johan zei:

  Misschien kunnen wij de mensen bewegen hun plasticafval (met inhoud) niet dagen, soms wel langer dan een week, te vroeg buiten te zetten en vaak ook nog voor de deur van een ander. Kijk eens naar de Rentmeester in Groesbeek waar die handel vlak naast de “Groesbeek” ligt. Een paradijs voor vogels, vliegen, ratten en ander ongedierte. Mensen kom….. wees niet een ander tot last en zet het plasticafval op z’n vroegst ’s-avonds vóór de ophaaldag buiten !!!! Kijk op de afvalkalender!!!

 6. Wim zei:

  Helemáál mee eens johan .