Gele grasvelden; waarom sproeit de gemeente niet?
GEMEENTE BERG EN DAL – Het is u vast opgevallen dat de grasvelden door de droogte erg dor zijn.
Het gras is altijd geler bij de buren. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.
Misschien vraagt u zich af waarom de gemeente Berg en Dal hier niets aan doet?
78 voetbalvelden, duur
De reden is dat sproeien van velden veel werk is en daardoor erg duur. De gemeente heeft namelijk 388.771 m2 gazon. Dat zijn bijna 78 voetbalvelden! Bovendien kan sproeien het gras ook beschadigen. Dit komt doordat er dan waterdruppels op het gras komen te staan. Deze kunnen als een soort vergrootglas werken. Daardoor kan de zon het gras verbranden.
Herstel na regen
“Het gras ziet er nu erg dor uit, maar dat betekent niet dat het dood is”, legt de gemeente uit. Het meeste herstelt gelukkig weer na een forse regenbui.
Jonge bomen wel water
De gemeente geeft jonge bomen wel water. Deze overleven de droogteperiode anders niet. Het duurt minimaal een jaar voordat jonge bomen zelf voldoende vocht uit de bodem kunnen halen. Ze moeten eerst nieuwe wortels aanmaken.
Bron/Tekst: Gemeente Berg en Dal
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.
[relatedPosts]
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 juli, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
11 juli, 2018 om 13:07
Geen haar op het hoofd van een echte tuinier zal eraan denken om planten midden op de dag, wanneer de zon het felst is, te bewateren. De waterdruppels zouden als een vergrootglas werken en de zonnestralen versterken waardoor de plant letterlijk verbrandt. Onzin, zo beweren onderzoekers nu.
Met behulp van computermodellen en experimenten waarbij planten in de volle zon water kregen, toonden de wetenschappers aan dat deze wijsheid uit grootmoeders tijd een mythe is. Ze ontdekten dat de waterdruppels de energie van de zon niet zo sterk konden vergroten dat de bladeren beschadigd raakten. Vaak verdampten de druppels al voordat ze het zonlicht goed hadden kunnen opvangen.
11 juli, 2018 om 14:19
@Henk: nou dan heb je met het verdampen van het water alweer de volgende reden om niet te sproeien
11 juli, 2018 om 15:37
dat de gemeente het gras niet sproeit vind ik nog niet zo’n ramp maar dat het onkruid meer dan 1 meter hoog staat in de grachten bij de Rentmeester buurt en in het park vind ik een grof schandaal….laat ze dan liever het water ondergronds afvoeren en de plaatsen beter benutten om er parkeerplaatsen te realiseren waar nu een groot gebrek aan is….en als het blijft zoals het nu is pleeg dan fatsoenlijk onderhoud want zoals het er nu bij ligt is gewoon schandalig.
11 juli, 2018 om 17:18
Mathijs,
waarom meer parkeerplaatsen?? Iedereen op de Rentmeester heeft toch een eigen parkeerplek/garage !!! en inderdaad het groen ziet er echt niet representatief uit. Wat zullen de toeristen hier wel van denken
11 juli, 2018 om 17:25
Dat mensen zo bang zijn voor een paar bruine plekken, of zoals ik hier onder lees voor al dat ‘onkruid’ – daar moeten we ons met z’n allen toch eens overheen zetten zou ik denken…
De tijd van alles maar betegelen lijkt me langzaam aan voorbij te zijn. En dat tussen het zogenoemde ‘onkruid’ allerlei prachtigs bloeit dat voor bijen hommels vlinders essentieel is heeft blijkbaar toch ook nog wat meer bekendheid nodig.
De hele wereld van strakke stenen en kunstgras maken werkt nou eenmaal niet. Dan kun je nog ergens een middenweg kiezen – maar het lijkt me zeker in deze prachtige natuurrijke gemeente wel essentieel dat het draagvlak om niet langer alles maar weg te betegelen of weg te spuiten toch nog wat algemener wordt.
Dat gras echt wel wat kan hebben weten de meeste mensen toch hopelijk wel? Dat er een grens is aan de hoeveelheid zoet water toch ook? Maar misschien zijn we te zeer in luxe opgegroeid van hier niet aan hoeven denken?
11 juli, 2018 om 18:21
@Johan, inderdaad hebben de bewoners eigen parkeerplaatsen maar er komen ook veel bezoekers en daar zijn bijna geen plaatsen voor, het hoeven er ook niet veel te zijn maar een paar erbij zou niet verkeerd zijn.
@Paul, natuurlijk hoeft het er allemaal niet strak en betegeld bij te liggen maar er is nog wel een verschil of het er netjes en natuurlijk uitziet of dat het er erg verwaarloost uitziet en dat is nu het geval….
en voor de vlinders en de bijtjes hoeft het onkruid echt niet 1 a 1,5 meter hoog te staan.