[Update] Zomer 2018: droogte houdt aan, hittegolf op komst

REGIO – Het neerslagtekort is op dit moment 220 millimeter. En dat lijkt de komende twee weken nog flink op te lopen tot 260 millimeter.

Volgende week krijgt Nederland (of delen van) mogelijk te maken met een hittegolf.

Vierdaagse: warm

Voor de Vierdaagseweek (deze week) en aansluitend het weekend stond er aanvankelijk nog wat neerslag in de kaarten, maar dat is er inmiddels bijna helemaal uit. De 44.480 Vierdaagselopers moeten de vele kilometers deze week vol zien te maken in temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Landinwaarts kan er vandaag (dinsdag 17 juli) lokaal een onweersbui voorkomen, maar grote hoeveelheden neerslag zullen niet vallen. Datzelfde geldt voor het weekend.

Hittegolf op de loer

Ook volgende week (vanaf 23 juli) zal er, zoals het er nu naar uit ziet, weinig neerslag gaan vallen. Sterker nog: een hittegolf ligt op de loer. Van een hittegolf is sprake wanneer de temperatuur vijf dagen achter elkaar boven de 25 graden uit komt, met minimaal drie dagen waarbij de temperatuur meer dan 30 graden.


In tegenstelling tot eerdere verwachtingen, komt de temperatuur nu ook in Groesbeek waarschijnlijk boven de 30 graden uit. Afbeelding: Weeronline. Klik hier voor de afbeelding van de 14-daagse die we op 17 juli publiceerden.

Maatregelen

Het zijn lange termijn verwachtingen, dus er is nog genoeg onzekerheid. Hittegolf of niet, het blijft in ieder geval goed warm in Nederland, met veel zonnige perioden. Vandaar dat we onderstaande tips nog even publiceren.

• Voldoende drinken;
• Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
• Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
• In de schaduw blijven;
• Lichamelijke inspanning in de middag beperken;
• Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
• Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Het warmterecord voor Groesbeek staat volgens onze gegevens op 36,8 graden. Dat werd in juli 2015 gehaald.

Update 22-07-2018, 16:00 uur
De meest recente weerkaarten laten geen grote veranderingen zien ten opzichte van onze publicatie eerder deze week. Temperaturen zullen in grote delen van het land boven de 30 graden uit komen. De hittegolf zal hoogstwaarschijnlijk twee weken aanhouden; minimaal tot en met de eerste week van augustus. Het is nu ’s avonds nog redelijk koel, maar vanaf komende week zullen de minimumtemperaturen rond de 20 graden liggen, weet het KNMI.

Neerslag van betekenis komt er voorlopig ook nog niet. De kaarten laten pas vanaf volgend weekend iets van neerslag zien. Het neerslagtekort bedraagt op dit moment 247mm en zal volgens de verwachtingen over twee weken op 285mm zitten.

Qua droogte was 1976 het recordjaar, met een neerslagtekort van 360mm in augustus. Eind juli stond te teller toen op 267mm.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl en KNMI


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 juli, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor [Update] Zomer 2018: droogte houdt aan, hittegolf op komst

Reageren is niet toegestaan.