Veel kans op wateroverlast bij huizen in gemeente Berg en Dal

GEMEENTE BERG EN DAL – Huizen in de gemeente Berg en Dal zijn erg kwetsbaar tijdens hoosbuien.

35%

In de gemeente Berg en Dal bestaat bij maar liefst 35% van de gebouwen de kans op wateroverlast tijdens een flinke regenbui. Heumen, Mook en Middelaar en Nijmegen zitten daar net iets onder. Gennep scoort met 12% het beste in de regio.

Bluelabel

Dat blijkt uit de waterkwetsbaarheidsscan Bluelabel, ontwikkeld door Achmea, Royal Haskoning en Nelen & Schuurmans. De drie partijen hopen de informatie te verkopen aan gemeenten, die volgend jaar in kaart moeten brengen of huizen gevaar lopen. Informatie opvragen op wijkniveau is gratis, maar voor gedetailleerdere informatie moet worden betaald.

93mm in 70 minuten

Bluelabel heeft voor het stedelijk gebied in alle gemeenten in Nederland berekend wat de impact is van een extreme bui: er valt dan 93 mm regen in 70 minuten. Door zo’n bui kunnen op verschillende plekken (diepe) waterplassen ontstaan.

Label

De impact van zo’n heftige bui is vertaald naar de gevolgen voor elk afzonderlijk pand. Dat gebeurt in de vorm van een label, vergelijkbaar met het energielabel van een woning. Een A-label betekent een bijzonder kleine kans op wateroverlast, terwijl bij een E-label de kans op wateroverlast erg groot is. In totaal zijn bijna acht miljoen woningen en gebouwen gelabeld. Ook wegen zijn in beeld gebracht, zodat te zien is of ze nog begaanbaar zijn tijdens een flinke hoosbui.

Stresstest

Gemeenten en waterschappen moeten voor eind 2019 een stresstest hebben uitgevoerd om de gevolgen van klimaatverandering in beeld te brengen. Zo’n test laat onder meer zien in welke straten, buurten of gebieden hoosbuien tot problemen kunnen leiden.

• Dossier “Wateroverlast gemeente Berg en Dal”

Bron: DeGroesbeek.nl en NOS


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 juli, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »

2 reacties op “Veel kans op wateroverlast bij huizen in gemeente Berg en Dal”

  1. Een wandelaar zei:

    Dat is het risico van wonen in heuvelachtig gebied…

  2. Keesje zei:

    Haha zou best eens kunnen, maar vandaag toch niet.?☀️