Hoog gras; waarom maait de gemeente niet?

GEMEENTE BERG EN DAL – Het is u misschien opgevallen dat het gras in sommige bermen en groenstroken vrij hoog is.


Hoog gras ook goed voor egels. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Ecologisch onderhouden

Dit zijn plekken die door de gemeente ecologisch worden onderhouden. “Dit betekent onder andere dat we minder vaak maaien. Op die manier krijgen bloemen en kruiden die in het gras staan een kans. Insecten leven van de nectar en het stuifmeel op deze planten. Door het gras niet te maaien, helpen we de insecten!”, aldus de gemeente.

Bijen in de problemen

Vooral bijen hebben het de laatste jaren moeilijk. Zij spelen een belangrijke rol bij ons voedsel. Denk aan de bevruchting van fruitbomen. Met de juiste planten vergroten wij het leefgebied van bijen, vlinders en insecten.

Eerst zaaien, dan maaien!

Planten in bermen die wij ecologisch onderhouden maaien we pas nadat ze gezaaid hebben. Zo komen ze ieder jaar terug. Het maaisel ruimt de gemeente op. “We laten het dus niet liggen. Hiermee voorkomen we dat het maaisel omgezet wordt in voedingsstoffen”. Het is belangrijk om de bodem zo voedselarm mogelijk te houden. Als de bodem voedselarm is, groeien er meer bijzondere soorten.

Schuilplek

Het hoge gras is niet alleen goed voor insecten. Het is ook goed voor andere dieren zoals muisjes, vogels en egels. Zij kunnen er in schuilen en vinden er allerlei voedsel, zoals insecten!

Verkeersveiligheid

Natuurlijk mag het hoge gras niet gevaarlijk zijn voor het verkeer. “Daarom maaien we wel bij plekken waar verkeersdeelnemers elkaar goed moeten kunnen zien, zoals bij onoverzichtelijk kruispunten”, zegt de gemeente daarover. Dit is geen ecologisch, maar gewoon onderhoud van bermen.

Bron/Tekst: Gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 juli, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »

2 reacties op “Hoog gras; waarom maait de gemeente niet?”

  1. Een wandelaar zei:

    En dat dit aardig wat kosten bespaart schrijven ze er natuurlijk niet bij….

  2. jos zei:

    de mensen zijn weer de dupe en wat denk je van de overhangende takken op het fietspad dan had
    Teun van Grinsven het beter voor elkaar
    die hoefde je maar aan te spreken en het was zo gepiept.