Hittegolf in Groesbeek, code oranje voor extreme hitte

REGIO – Het KNMI heeft voor bijna het hele land, met uitzondering van het Waddengebied, code oranje afgegeven vanwege extreme hitte en de aankomende landelijke hittegolf.

In Groesbeek is er inmiddels al sprake van een hittegolf.

Tropisch

De komende dagen, met name donderdag en vrijdag, bereiken de temperaturen tropische waarden van 35 graden of warmer. Er is een aanhoudende hitte, waarbij het ’s nachts niet of nauwelijks afkoelt. De minumumtemperaturen zullen niet onder de 20 graden uit komen. “Drink voldoende. Houd uzelf en uw woning koel. Beperk lichamelijke inspanning en ga goed voorbereid op reis”, aldus het KNMI.

Landelijke hittegolf

Nederland krijgt ook te maken met een hittegolf. Van een hittegolf is sprake wanneer de temperatuur vijf dagen achter elkaar boven de 25 graden uit komt, met minimaal drie dagen waarbij de temperatuur meer dan 30 graden. Voor een landelijke hittegolf moeten deze temperaturen in De Bilt worden gehaald. Regionaal is er al een hittegolf.

Groesbeek heeft al hittegolf

In Groesbeek werd het dinsdagochtend om 11:10 uur warmer dan 30 graden, weet de Groesbeekse weerman Theo Braam. Hij meet volgens de KNMI-normen. Dat was voor het heuveldorp de derde tropische dag. Samen met de zomerse dagen (25 graden of warmer) die al vanaf 12 juli dagelijks zijn bereikt, betekent dat met terugwerkende kracht een hittegolf sinds 12 juli. De vorige hittegolf in Groesbeek was volgens Braam in 2017: van 18 tot en met 23 juni.

Droogte

Dan is er ook nog de droogte. Zaterdag wordt er voor het eerst sinds lange tijd neerslag verwacht, maar dat zal lang niet voldoende zijn om het tekort van inmiddels meer dan 250mm op te vangen. Volgens Braam is er in Groesbeek sinds 22 juni 2018 slechts 0,4mm neerslag gevallen. De komende twee weken lijken ook erg droog te verlopen, waardoor voor wat betreft het tekort de 300mm zal worden aangetikt. 1976 is het recordjaar: toen stond de teller van het neerslagtekort op het piekmoment op 344mm.

Code oranje van het KNMI is tot het weekend dagelijks geldig van 10:00 uur tot 16:00 uur. Na de middag is er sprake van code geel.

Dossier hitte/droogte Nederland 2018.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl en KNMI


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 juli, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor Hittegolf in Groesbeek, code oranje voor extreme hitte

Reageren is niet toegestaan.