Langste maansverduistering van de eeuw

NEDERLAND – Vergeet komende vrijdagavond niet om omhoog te kijken, want dan is er een bijzonder fenomeen te zien: een bloedmaan. En niet zomaar een bloedmaan, het is de langste maansverduistering van deze eeuw.


Bloedmaan boven Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Precies tussen zon en maan

Vanwege deze maansverduistering komt de maan vrijdag op als een bloedrode bol. Een maansverduistering of eclips gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. De maan beweegt zich dan door de schaduw van de aarde en daardoor valt er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak. Het zonlicht dat langs de aarde schijnt, wordt door de dampkring afgebogen naar de maan. Omdat rood licht het beste wordt afgebogen kleurt de maan tijdens de eclips bloedrood.

Fraai gezicht

Op dit moment zijn de weersverwachtingen goed voor vrijdagavond en worden er geen wolken verwacht. Als de maan om 21.33 uur opkomt in Nederland is hij al verduisterd, maar het is dan nog te licht om het goed te zien. Om 22.22 uur, tijdens de maximale eclips, is het zeker donker genoeg om het schouwspel van de bloedrode maan te kunnen zien. De totale eclips eindigt een klein uurtje later: om 23.14 uur. Met een totaal van één uur en 45 minuten is het de langste maansverduistering van de 21e eeuw.

Vanouds

Daarna begint er langzaam weer licht op de maan te vallen en wordt hij beetje bij beetje weer helder van kleur. Het duurt ongeveer twee uur voor de maan weer helemaal als vanouds schijnt.

Januari 2019 en september 2025

De laatste keer dat er een totale maansverduistering te zien was in Nederland, was in september 2015. De eerstvolgende maansverduistering is volgend jaar te zien in de ochtend van 21 januari. Daarna pas weer in september 2025.

Bron/Tekst: NOS


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 juli, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »

1 reactie op “Langste maansverduistering van de eeuw”

  1. Patje P. zei:

    De vuurbal herrijst.