[Update] Nieuw warmterecord voor Groesbeek: 37.0 graden

GROESBEEK – De meesten zagen het al op de weer-apps, maar we moesten wel een officiële meting hebben. Die is er inmiddels.

In Groesbeek is donderdag op het station van de Groesbeekse weerman Theo Braam 37,0 graden gemeten. Dit laat Braam ons desgevraagd weten. Het is voor het station een nieuw temperatuurrecord.

Sinds 1960

Het oude record uit 2015 stond op 36,8 graden. De Groesbeekse weerman Theo Braam verricht al sinds 1960 de metingen voor het dorp. Hij doet dit volgens de KNMI-normen. De metingen voor de zonuren neemt Braam sinds 1974 op zich.

Vrijdag mogelijk nóg warmer

We zijn er nog niet. Vrijdag belooft opnieuw een extreem warme dag te worden. Het zou zomaar kunnen dat het nieuwe Groesbeekse record er dan direct aan gaat. Vanwege de hitte heeft het KNMI code oranje afgegeven voor het hele land, met uitzondering van het Waddengebied. Daar is het iets frisser.

Hittegolf

In Nederland is sinds donderdag officieel sprake van een landelijke hittegolf. Van een hittegolf is sprake wanneer de temperatuur vijf dagen achter elkaar boven de 25 graden uit komt, met minimaal drie dagen waarbij de temperatuur meer dan 30 graden is. In Groesbeek is de hittegolf al vanaf 12 juli aan de gang, weet Braam, maar voor een landelijke hittegolf moeten de vereiste temperaturen in De Bilt gehaald worden.

Weekend wat verkoeling

Wie klaar is met de hitte zal uitkijken naar het weekend. Zaterdag doet de temperatuur eventjes een stap terug: het gaat dan regenen en het wordt 26 graden. De minimumtemperaturen duiken dan ook onder de 20 graden. Volgende week wordt het, zoals de kaarten er nu bij liggen, opnieuw zomers.

Arcen was donderdag met 38,2 graden trouwens de heetste plek in Nederland. Het Nederlands record ligt op 38,6 graden (23 augustus 1944, Warnsveld).

Update 28-07-2018
Het record van donderdag blijft voorlopig nog staan. Vrijdag kwam het kwik niet boven de 36,3 graden uit, laat Braam weten. Dat is overigens wel de warmste 27 juli door hem gemeten. De nacht van donderdag op vrijdag was met 22,2 graden de warmste sinds 1960.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 juli, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor [Update] Nieuw warmterecord voor Groesbeek: 37.0 graden

Reageren is niet toegestaan.