Brand in huis: vluchtoefening familie Eysbouts

LEUTH – Wist u dat bijna de helft van alle slachtoffers bij woningbranden ouder is dan 65 jaar?

Bezoek van de burgemeester

Daarom is het zo belangrijk dat juist ouderen weten wat ze moeten doen om brand te voorkomen. En dat ze weten hoe ze snel en veilig kunnen vluchten. Burgemeester Slinkman gaat bij ouderen op bezoek om hen daarvan bewust te maken. Dat doet hij samen met adviseur brandveiligheid Wiljan Gerritzen. Deze keer waren ze bij de familie Eysbouts in Leuth.

Veel ruimtes en hoekjes

Hans en Ineke Eysbouts wonen in een vrijstaande woning uit de jaren veertig. Een woning waar Hans in de loop der jaren veel aan heeft geklust. Het huis heeft veel verschillende ruimtes en verborgen hoekjes, maar Hans verwacht geen grote problemen als Ineke en hij bij brand zouden moeten vluchten. “Door al het klussen ken ik het huis door en door. Ik ken elk plintje, randje en kozijntje”. De beperkte mobiliteit van Ineke is wel een punt van extra zorg.

Te weinig stopcontacten

Voor Hans aan de vluchtoefening begint, loopt brandweeradviseur Wiljan Gerritzen met Ineke en Hans door het huis. Hoe brandveilig is hun huis eigenlijk? In de keuken valt het oog van Wiljan direct op een stopcontact waar wel heel veel stekkers inzitten. Gelukkig vooral voor de ledlampjes onder kastjes. Maar feit is wel dat we veel meer elektrische apparaten hebben dan vroeger. Oudere huizen zijn daar vaak niet op toegerust. Dus gaan we aan de slag met aan elkaar gemaakte verlengsnoeren en splitters. Dat zorgt voor te veel spanning op de stopcontacten met kans op oververhitting en brand. In 1994 is de elektrische installatie in het huis van Hans en Ineke volledig vervangen. Maar Intussen blijken er toch weer te weinig stopcontacten te zijn.

Geen rookmelders

De zwaarbelaste stopcontacten vinden we vaker terug in het huis. Rookmelders helaas niet. Hans en Ineke hebben ze wel, maar hebben ze nog niet opgehangen. Dit komt heel veel voor. Terwijl rookmelders letterlijk levens redden. Ze waarschuwen zodra er rook ontstaat, bij het begin van een brand. Hoe eerder u gewaarschuwd wordt bij een brand, hoe meer tijd u heeft om te vluchten. Wat dat betreft is ook een koolmonoxide-melder bij de cv-installatie verstandig. Dan wordt je tijdig gewaarschuwd als het gevaarlijke koolmonoxide vrijkomt.

Touwladder op zolder

Vluchtwegen zijn er genoeg. Zowel beneden als boven kunnen ze op allerlei manieren het huis verlaten via deuren en ramen. “Toen de kinderen nog thuis woonden waren we veel bewuster bezig met brand en vluchten. We hadden op zolder zelfs een touwladder voor de kinderen zodat die via het zolderraam naar beneden konden naar het balkon op de eerste verdieping”. Een creatieve oplossing, maar niet een die Wiljan toejuicht. Hij wijst weer op het belang van rookmelders. Die geven juist de tijd om het huis op de normale manier te verlaten.

Trapverlichting

Zoals verwacht levert de vluchtoefening weinig problemen op. Voorzichtig, maar zeker van zijn zaak, zoekt Hans met een blinddoek om de weg van de slaapkamer boven naar de voordeur. Binnen 1.20 minuten is hij in veiligheid. Maar wat nu als er echt brand is en ook Ineke, die slecht ter been is, binnen 3 minuten buiten moet staan? Want dat is alle tijd die je hebt om veilig je huis te verlaten.

Tips

Hans en Ineke zijn een beetje bang dat ze super onveilig bezig zijn, maar Wiljan kan ze gerust stellen. Hij is blij dat ze zich bewust zijn van de gevaren en over veel dingen ook al hebben nagedacht. Maar hij heeft nog wel wat tips:

• Hang rookmelders en een koolmonoxide-melder op;
• Zorg voor voldoende stopcontacten en knoop geen verlengsnoeren aan elkaar;
• Kleine ledlampjes bij de traptreden maken een trap een stuk veiliger, en niet alleen bij brand;
• Maak bij brand geen gebruik van de traplift. Als de stroom uitvalt als Ineke in de lift zit, kan ze geen kant meer op.

Eerdere berichtgeving over dit onderwerp:

Brand in huis: vluchtoefening Jan van Gestel.
Brand in huis: vluchtoefening Truus van der Sanden.
Brand in huis: vluchtoefening Ruth Awater.
Brand in huis: vluchtoefening familie Pastoors.
Brand in huis: vluchtoefening Corry Vermeulen.

Bron: Gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 augustus, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »

3 reacties op “Brand in huis: vluchtoefening familie Eysbouts”

 1. Jan Kersten zei:

  Een kleine tip zet binnen handbereik een schijnwerper op het nachtkastje, en ook in de woonkamer op een vaste plek.
  Ook handig als in de nacht de elektriciteit uitvalt.

 2. niet te geloven zei:

  bij action hebben ze een vierkante lamp met schakelaar liggen voor 1,65.
  die kun je met batterij overal plakken of hangen.
  en die geeft heel veel licht
  wij hebben dit overal in huis geplakt,super handig.
  kwestie van op de vlucht route plakken

 3. Kuul zei:

  Kel wa ziede gek