Nog één dag extreme hitte, daarna verkoeling

REGIO – Goed nieuws voor de mensen die klaar zijn met de hitte; en dat zijn er inmiddels al wel wat.


Hitte en droogte. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Hete dag en plaknacht

Er komt verkoeling aan, maar niet voordat het dinsdag warmer wordt dan 35 graden en mogelijk de 38 zelfs wordt aangetikt. De nacht naar woensdag wordt naar alle waarschijnlijkheid een “plaknacht”, met temperaturen boven de 20 graden.

Hittegolf sinds 12 juli

In onze regio is er al sinds 12 juli sprake van een hittegolf. Dat is een periode van minimaal vijf dagen waarbij de temperatuur boven de 25 graden uit komt, met drie dagen van temperaturen boven de 30 graden. De teller staat inmiddels dus op 26 dagen. De dinsdag, woensdag en donderdag zullen daar volgens de huidige verwachtingen nog bij komen. Het lijkt er op dat de 25 graden die dagen in onze regio nog wel gehaald wordt.

En dan… verkoeling

Daarna is het tijd voor verkoeling en zal de hittegolf ten einde zijn. Wanneer de eerste regen- en onweersbuien exact komen is echter niet bekend. Het ene weermodel denkt aan dinsdagavond, terwijl andere modellen voor de woensdag of donderdag gaan. Zeker is dat de temperatuur woensdag al een stap terug doet, al kan het dan lokaal nog wel bijna 30 graden worden. In het weekend zijn er, zo zegt het KNMI, overal in Nederland temperaturen die normaal tot zelfs iets te laag zijn voor augustus: rond de 22 graden overdag en 15 ‘snachts. Ramen open dus!

Droogte

Met een neerslagtekort van 300 millimeter is de natuur ook aan wat water toe. In augustus 1976, het recordjaar, bereikte het tekort een maximale waarde van 363 mm. De droogte lijkt deze week door de komst van buien te stabiliseren. Maar, zo weet Weeronline: “Om het neerslagtekort fors te verlagen is gestage en langdurige regenval op grote schaal nodig. Plensregens zijn niet effectief. De keiharde uitgedroogde bodem kan een grote hoeveelheid regen in korte tijd niet verwerken, waardoor het water direct de sloot of de riolering in spoelt”.

Records in Groesbeek

Het temperatuurrecord voor Groesbeek, sinds dat er officiële metingen volgens de KNMI-normen zijn, ligt overigens op 37,0 graden. Dat werd op 26 juli gehaald. De nacht die daarop volgde was met 22,2 de warmste voor Groesbeek sinds 1960. Dat heeft weerman Theo Braam laten weten.

Of die records deze zomer nog sneuvelen zal moeten blijken.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 augustus, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »

4 reacties op “Nog één dag extreme hitte, daarna verkoeling”

 1. Wim zei:

  Da spiet me baba

 2. stom zei:

  Ik ben er klaar mee met dit weer….

 3. Anita zei:

  Dá zal me spieten. Hele zommer zitte we al met de rolluuken toe. Op dit wer is holland nie ins op gemakt. De minse zien dr allemol ovververmoeid uut, en de natuur is kapot… Lot mien moar de winterdag..

 4. splinter zei:

  knoeizakken