[Update 4/foto’s/video’s] Windstoten in de regio, brandweer op pad

REGIO – Het KNMI waarschuwt donderdag voor windstoten en onweer. Het instituut heeft daarvoor voor de provincie Gelderland vooralsnog Code Geel afgegeven. In het westen is sinds vanmiddag sprake van Code Oranje.


Stormschade in Groesbeek: boom valt op een geparkeerde auto aan de Vendelierstraat. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

80 tot 100 km/uur

Vanavond kunnen er volgens het KNMI in het gehele land zware windstoten voorkomen tot circa 80 km/uur, in het noordwesten en noorden van het land tot circa 90 km/uur, op het IJsselmeer en in het Waddengebied tot circa 100 km/uur. De windstoten zullen in de nacht naar vrijdag het land verlaten, het laatst in het Waddengebied.

Mogelijk zwaardere windstoten in Waddengebied

Andere kaarten laten zwaardere windstoten zien. Voornamelijk het Waddengebied zou te maken kunnen krijgen met windstoten die boven de 100 km/uur (rond de 120 km/uur) uit komen. Voor Groesbeek en omgeving zouden die tussen de 75 en 90 km/uur liggen. Mogelijk wordt er ook in onze regio nog opgeschaald. De piek wordt rond middernacht verwacht.

Estofex level 2

Estofex, dat gespecialiseerd is in verwachtingen voor noodweer, heeft voor onze regio level 2 uitgegeven voor stevige windstoten en zware regenbuien. Level 2 is het één-na-hoogste level.

Duur van waarschuwing

De waarschuwing vanuit het KNMI voor Gelderland is vooralsnog geldig vanaf 19:00 uur, tot aan 01:00 uur. De waarschuwing voor de onweersbuien is nog geldig tot 17:00 uur. De eerste buien zijn inmiddels al overgetrokken, maar zwaar waren deze niet en er is nog geen sprake van wateroverlast. Er zijn echter nog meer buien op komst. In hoeverre deze onze regio bereiken is afwachten.

Neerslagtekort

Nederland heeft wekenlang een periode van droogte en hitte gekend, waarbij het neerslagtekort is opgelopen tot meer dan 300mm. De komende dagen wordt, op een warm weekend na, meer wisselvallig weer verwacht. De temperaturen liggen rond de 25 graden en er is meer bewolking. Veel regen lijkt er op de lange termijn niet te vallen.

Update 09-08-2018, 14:15 uur:
Inmiddels hebben stevige regen- en onweersbuien de regio bereikt. Er valt veel neerslag in korte tijd.

Update 09-08-2018, 15:00 uur:
De zwaarste buien zijn inmiddels voorbij. Hoewel er op enkele plaatsen wat putdeksels omhoog zijn gekomen, waaronder op de Bredeweg en Bosstraat, is van veel wateroverlast geen sprake geweest. Voor wat betreft de neerslag lijkt het er nu op te zitten en is het wachten op de windstoten in de avond. Deze kunnen vanwege verzwakte bomen gevaarlijk zijn. Hoewel veel bomen al blad verliezen staan de meeste nog vol in blad. Daardoor vangen ze veel wind. De droogte speelt ook een rol, daardoor kunnen bomen verzwakt zijn en eerder omwaaien!

Update 09-08-2018, 21:00 uur:
Het waait sinds 19:00 uur stevig door, maar extreem is het niet. De brandweer is echter al tweemaal opgeroepen. Om 19:30 uur moest men naar de Oude Kleefsebaan in Groesbeek, omdat daar een tak gevaarlijk boven de weg hing. De brandweer zaagde uiteindelijk twee takken af. Een uurtje later was het raak op de Vendelierstraat in Groesbeek-De Horst, waar een gedeelte van een boom op een geparkeerde auto viel. De schade aan de auto is beperkt gebleven.

Update 10-08-2018, 00:50 uur:
De waarschuwingen voor onze provincie zijn ingetrokken. Daarmee is het al met al nog een relatief rustig dagje geworden, met in ieder geval in onze regio weinig extreme situaties.


Brandweer in actie op de Oude Kleefsebaan. Video: DeGroesbeek.nl.


Brandweer in actie op de Vendelierstraat, waar een gedeelte van een boom op een auto viel. Video: DeGroesbeek.nl.

[nggallery id=1029]
Foto’s regenbuien o.a met dank aan Vincent Albers/ViWa Fotografie (foto’s 4 tot en met de rest).

[nggallery id=1031]
Foto’s van de stormschade. Foto’s: DeGroesbeek.nl.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 augustus, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor [Update 4/foto’s/video’s] Windstoten in de regio, brandweer op pad

Reageren is niet toegestaan.