Berg en Dal houdt rentepercentage Kredietbank op 10%

REGIO – De gemeenten Berg en Dal en Wijchen zijn niet van plan om iets te doen aan het rentepercentage van 10 procent, dat de Gemeentelijke Kredietbank in rekening brengt bij inwoners uit die gemeenten die geld lenen.


Stockfoto geld. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

6% in Nijmegen, maar gemeente financiert extra

Inwoners van Nijmegen kunnen bij de Kredietbank geld lenen tegen zo’n 6 procent rente. Dat komt omdat de gemeente Nijmegen de Kredietbank extra financiert. Nijmegen is de enige gemeente in de hele regio die dat doet. Commerciële banken willen mensen met een laag inkomen vaak geen geld lenen. Daarom kunnen deze mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon geld lenen bij de Kredietbank.

SP Beuningen wil lagere rente

Fractievoorzitter Jos Swartjes van de SP in Beuningen is van mening dat het rentetarief van 10 procent omlaag moet. Hij heeft daarover inmiddels vragen gesteld aan het Beuningse college van B&W. De gemeenten Wijchen en Berg en Dal stellen zich strikt zakelijk op. Wethouder Nick Derks van Wijchen zegt geen belastinggeld te willen gebruiken om de rentestand van 10 procent te compenseren voor één specifieke doelgroep.

Minder rente verkleint drempel geld lenen

Een lagere rente zou de drempel voor de doelgroep om geld te lenen mogelijk verkleinen, zo stelt Derks. Het is volgens hem maar de vraag of het aangaan van meer of hogere leningen de doelgroep uiteindelijk daadwerkelijk zou helpen. De hoge rente van 10 procent dient volgens Wijchen blijkbaar ter bescherming van de doelgroep. Of de mensen die financieel weinig te besteden hebben daar zelf ook zo over denken, valt zeer te betwijfelen. Ook de gemeente Berg en Dal heeft geen boodschap aan de roep om lagere rente. Berg en Dal zegt desgevraagd dat men geen extra geld beschikbaar stelt om de rente van 10 procent te drukken, zoals Nijmegen dat wel doet.

Doelgroep nu eenmaal minder kredietwaardig

Het college van B&W van Berg en Dal (met GroenLinks en CDA) stelt zich zakelijk op en vindt 10 procent rente terecht. ‘Het gaat om een doelgroep met een lagere kredietwaardigheid en dat is een van de redenen dat de rente is zoals hij is,’ zo meent Berg en Dal.

Alternatieven

De SP in Beuningen laat het er niet bij zitten. Als een renteverlaging niet mogelijk is, dan moet dat volgens SP-fractievoorzitter Jos Swartjes consequenties hebben. Hij vraagt in dat geval aan de verantwoordelijke Beuningse wethouder Pim van Teffelen, of die wil bekijken of er realistische alternatieven zijn voor de relatie tussen de gemeente Beuningen en de Kredietbank.

Artikel met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.

Bron/Tekst: RN7


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 augustus, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »

1 reactie op “Berg en Dal houdt rentepercentage Kredietbank op 10%”

  1. Thieu Hoeken zei:

    Toch vreemd. Als je iedereen mee wilt laten doen zou je denken dat je de barrières bij al je ondersteuningsmaatregelen zo laag mogelijk maakt, of niet soms?