Berg en Dal bezig met initiatieven om anti-rookbeleid vorm te geven

REGIO – De meeste gemeenten in de regio Nijmegen hebben geen concreet uitgewerkt anti-rookbeleid.


Foto: Pixabay.

Wel zeggen de gemeenten dat ze de landelijke discussies over het rookvrij maken van bepaalde locaties nauwgezet volgen.

Berg en Dal

Zo staat het college van B&W van Berg en Dal in principe positief tegenover uitbreiding van het rookverbod. Waarschijnlijk komt het college binnen afzienbare tijd met initiatieven op dit gebied. Allereerst kijkt men naar het ontmoedigen dan wel verbieden van roken bij de ingang van gemeentelijke locaties, zoals bijvoorbeeld bij het zwembad. Er moeten dan rookpalen een eindje verderop komen. Momenteel zijn er nog geen in de APV opgenomen specifieke locaties binnen de gemeente waar niet gerookt mag worden. Uiteraard geldt in Berg en Dal het landelijke rookverbod in bijvoorbeeld horeca en op de werkplek.

Druten

In het college van Druten kwam het onderwerp van rookvrije straten en zones tot nu toe niet aan de orde, aldus wethouder Sjef van Elk. Wel vormt gezondheid en roken een belangrijk gespreksonderwerp bij de discussie over het nieuwe collegeprogramma dat in Druten momenteel in de maak is. ‘Wat betreft roken kun je als gemeente in de preventieve sfeer zeker een rol vervullen’, zegt Van Elk.

Wijchen en Beuningen

In Wijchen is de wethouder gezondheidszorg met vakantie. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat anti-rokeninitiatieven en -verzoeken vanuit de bevolking serieus door het college van B&W zullen worden beoordeeld. In Beuningen is het college van B&W heel duidelijk. Over een eventuele uitbreiding van het rookverbod zegt het college geen standpunt in te nemen. Er zijn daar dan ook geen plannen voor rookvrije zones. Vanzelfsprekend is er ook in Beuningen een rookverbod in de horeca, werkplekken, overheidsgebouwen en-ruimtes en sportkantines.

Artikel met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.

Bron/Tekst: Streekomroep RN7


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 augustus, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »

11 reacties op “Berg en Dal bezig met initiatieven om anti-rookbeleid vorm te geven”

 1. Wim zei:

  Hebben ze zo voor elkaar in groesbeek . Laat de mensen toch zelf beslissen of ze een sigaretje roken of niet. Og haal je al die auto’s met hun fijnstof dan ook van de weg af .

 2. Natuurliefhebber. zei:

  Nog even en dan wordt er ook nog voor de burger bepaald welke kleur onderbroek ze moeten dragen. Flikker aub toch op met die onzinnige kloot regeltjes zoals nu een toekomstig rookverbod voor buiten te proberen te realiseren of alleen bij een paal, en dat door die zogenaamde ´´groene´´ kloot ambtenaren die daar ook nog voor betaald worden voor dergelijke onzin te verzinnen. Je wordt onderhand niet goed van het achterlijke land dat Nederland heet. Ik blijf zelf eigen baas en zal me altijd aan normale regels houden, en laat me door geen ene schijt regel zoals men die nu uit wil gaan voeren en voorschrijven of ik buiten rook of niet in de toekomst. Stelletje mafketels die deze onzin weer in hun hoofd halen. En over discriminatie gesproken!

 3. Wim zei:

  Natuurliefhebber eens

 4. Een wandelaar zei:

  Lekker meeliften op de landelijke hype, anders hoor je er schijnbaar niet meer bij als gemeente. Wat een ongroesbeekse onzin en geneuzel.

 5. 60 jaar inwoner zei:

  Niet doordraven gemeente Berg en Dal. Onze rokende inwoners ( ik heb er 40 jaar deel van uitgemaakt) weten zelf heel goed waar wel en niet gerookt mag/kan worden. Het is iets wat moet groeien en dat gaat bijzonder goed. Als ex roker heb ik er geen moeite mee als ik een plaatsgenoot zie of ruik roken. Laten we ons druk maken over belangrijkere zaken. De oermens rookte al, laat het uitsterven gemeente Berg en Dal en probeer niet vooraan te lopen met zinloze en kinderachtige maatregelen.

 6. Barbara zei:

  Het roken van sigaretten moet volledig worden uitgebannen in openbare ruimten en plaatsen. Als de rokers zo nodig een shot nicotine wensen ( de wetenschap geeft al jaren middels gedegen onderzoek aan dat het puur gif is), moeten zij maar op het eigen toilet een sigaret/ sigaar/pijp nuttigen. Geen mens heeft er dan last van en zij kunnen zoveel paffen als zij willen. Ik vraag niet om mee te roken en wat is er onsmakelijker dan heerlijk op een terras een broodje nuttigen en dan merken dat er iemand naast jou zit (of in de buurt) die weer een sigaret aansteekt. Bah! Ruik ook maar eens een keertje ’s ochtends aan je kleren als je de avond ervoor bent wezen stappen in een gelegenheid waar gerookt werd. Nogmaals BAH. Ben ook wel eens bij een roker binnen geweest, de muren en het plafond waren (licht)bruin, dit zegt toch genoeg? En fijnstof van bijvoorbeeld auto’s: ook daar de nodige maatregelen treffen. Hoop dat tabak snel word afgeschaft.

 7. kloeke zei:

  Dit is geen rokertje pesten,dit is om kinderen niet te laten opgroeien dat roken “normaal” is.

 8. niet te geloven zei:

  het gaat met het roken dezelfde kant op als vroeger met de
  alcohol,krijg e allemaal illegale fabriekjes.
  waarom laten e de rokers niet met rust het is hun eigen verantwoording.
  zelf rook ik al 26 jaar niet meermaar vind het nog steeds lekker als er iemand naast mij een sigaretje rookt van mij mag het.
  is het ook al bewezen wat je ervan kunt krijgen wat ze zeggen.
  het komt nog zover dat ze gaan uitmaken wat je moet eten,daar is het al heel hard naar op weg.
  de mensen moeten gewoon doen waar ze zich prettig bij voelen

 9. Johann zei:

  Het STINKT !

 10. kloeke zei:

  @niet te geloven,

  Het is zeker bewezen dat het ongezond is.niet te geloven jouw reactie.

 11. en nie anders zei:

  en wie gaat daar op handhaven? die BOA’s die nu al geen boetes durven te schrijven… ga toch weg man. Onzinnig gedoe. hoezo geldverspilling.