VVD Nijmegen: “teveel in problemen gedacht bij reactivering spoorlijn”

NIJMEGEN/GROESBEEK – De VVD in Nijmegen is ontevreden over de teneur van het Nijmeegse college omtrent de reactivering van de spoorlijn Nijmegen-Kleve. De partij stelde schriftelijke vragen aan het college van B&W.


Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De partij kreeg vooral als antwoord dat de Nederlandse en Duitse kant andere wensen hebben qua vervoermiddel, de gemeente Berg en Dal niet zou willen meewerken en dat een uitgebreid regionaal onderzoek in deze situatie niet zinnig zou zijn. Daar denkt de partij heel anders over.

Probleem of oplossing?

‘De toon is nog steeds hetzelfde: er wordt in problemen gedacht in plaats van oplossingen,’ vindt VVD-raadslid Maarten Bakker. ‘Maar volgens mij zijn er niet zo heel veel problemen meer. Een eerste instantie was de belasting voor de natuur een probleem dat opgeworpen werd. Nu is er een quick scan gedaan, en dat blijkt nu een wassen neus te zijn. Een trein zou niet kunnen omdat daar in Nederland hekken bij naast het spoor moeten, wat voor een ongewenst barrière in het centrum van Groesbeek gaat zorgen. Daar heb ik begrip voor. Een tram zou niet kunnen omdat Kleve en Kranenburg dat niet willen of kunnen betalen. We hebben het dus alleen nog over wat voor een vervoermiddel het moet worden. Dat moet dus ook de insteek van het overleg worden. Je kunt denken aan een lightrail die in Nederland als tram wordt omschreven en in Duitsland als trein. Je moet heel veel meer zoeken in hoe we de regels op elkaar af kunnen stemmen, dan je stuk te bijten op wat niet lijkt te kunnen.’

Coalitieakkoord

De gemeente Berg en Dal zou in haar coalitieakkoord hebben staan niet mee te werken aan een reactivering van de spoorlijn. Groesbeek omzeilen met een omweg of een tunnel zou onbetaalbaar zijn, schrijft het college. ‘De vraag is in hoeverre dat onbetaalbaar is,’ vindt Bakker. ‘Maar in het coalitieakkoord van de gemeente Berg en Dal staat dat de reactivering van het spoor in de huidige coalitieperiode niet aan de orde is. Dat is iets anders dan dat er geen draagvlak voor zou zijn, want ze willen wel aan alle gesprekken en onderzoeken deelnemen. Voorheen waren ze in die gemeente ook voor een tram. Dit biedt bovendien de tijd om wel een fatsoenlijk onderzoek op de tafel te krijgen. Als je vandaag zou beslissen om de spoorlijn te reactiveren, is hij ook niet over twee jaar al in gebruik.’

Regionaal onderzoek

Zowel de Provinciale Staten als het Nijmeegse college ziet een regionaal onderzoek op dit moment als een verspilling van tijd en geld. ‘Ik vind dit een punt om op verder te gaan, niet om op af te sluiten,’ aldus Bakker. ‘Want dan duurt het straks 15 jaar voordat er weer beweging in komt. Zolang er geen serieus onderzoek ligt met daarin de mogelijkheden en onmogelijkheden voor een trein, kan er geen oordeel geveld worden. Er moet eerst een concreet plan liggen voordat je ergens voor of tegen kunt zijn. Als je een oude, luidruchtige dieseltrein in je hoofd hebt zitten, dan is dat geen realistisch beeld van wat het gaat worden.’

Gemeenteraad

‘Ik zie een gemeenteraad die graag volledige en valide informatie wil krijgen, maar dat dat niet geheel waargemaakt wordt,’ merkt Bakker op. ‘Je moet nu zeggen: provincie, pak door! Niet de beste optie voor grensoverschrijdend vervoer in de prullenbak gooien zonder valide onderbouwing.’

De brief van het college aan de VVD gaat geagendeerd worden, om er tijdens de Nijmeegse gemeenteraadsvergadering over te debatteren en wethouder Harriët Tiemens erover te bevragen.

Artikel met dank aan mediapartner Streekomroep RN7.

Bron/Tekst: RN7


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 augustus, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »

5 reacties op “VVD Nijmegen: “teveel in problemen gedacht bij reactivering spoorlijn””

 1. Piet zei:

  Typisch VVD, kijk eens goed naar de foto op links. “Ga met de fiets”.

 2. Toontje zei:

  Hè ja! De VVD! De links liberalen uit de stad wijzen ons, de Gruusbèkse boeren wel effe de weg! Waar zouden we zit zonder deze hoogontwikkelde politieke elite.

 3. Name zei:

  VVD heeft blijkbaar niet zo veel met democratiesche processen. Dat trucje kunnen ze wellicht uithalen met de dividendbelasting, maar hier gaat dat gedram niet werken.

 4. Wally zei:

  Aub geen spoorlijn meer in groesbeek
  Wat die meneer niet weet is dat we jaren lang last gehad hebben van het boemel treintje waar nooit geen hond in zat
  Alleen de machinist is hij misschien gekieteld door die limbuger die hier ook voor is
  Ook de bus dienst was een groot fiasco dus VVD nijmegen
  Bemoei je met je eigen stad dan heb je al genoeg tedoen

 5. jos zei:

  mafketels die weer een treintje willen laten rijden.