Gevaarlijke gassen uit ingekuilde maïs

GEMEENTE BERG EN DAL – Boeren zijn nu bezig met het inkuilen van gehakselde maïs.

Meer stikstof

Door de droogte van de afgelopen maanden zit er veel meer stikstof in het mais dan normaal. Hierdoor ontstaan bij het inkuilen gevaarlijke gassen met een typisch bruinrode kleur. Deze gassen zijn zeer giftig en bijtend. Ze kunnen grote risico’s opleveren voor mens en dier. Lees hieronder wat u kunt doen.

Wat kunt u doen als burger/voorbijganger?

Ziet u (donkere) dampen of gassen boven een weiland of bij een boerderij hangen? Blijf er dan uit de buurt en bel de brandweer via 112.

Wat kunt u doen als agrariër?

• Laat mensen en dieren zeker de eerste 2 weken na het inkuilen niet in de buurt van de kuil komen.
• Zet de kuil af met lint of hekken.
• Als het folie opbolt, open dit niet om de kuil te ontluchten. Dit is levensgevaarlijk als er nitreuze gassen onder zitten.
• Komen er zichtbaar gassen vrij uit de kuil en ligt de kuil vlakbij een woning, stal of de openbare weg? Bel dan de brandweer via 112.
• Als er sprake is van acuut gevaar, evacueer mensen en dieren direct naar een veilig gebied.
• Houd rekening met het draaien van de wind. Als er nu geen gevaar is, maar dat wel kan komen, plan dan vooruit welke noodmaatregelen eventueel getroffen moeten worden. Controleer regelmatig het weerbericht en de lokale situatie bij de kuil.

Bron/Tekst: Gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 augustus, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor Gevaarlijke gassen uit ingekuilde maïs

Reageren is niet toegestaan.