Open Monumentendagen gemeente Berg en Dal 2018

GEMEENTE BERG EN DAL – Zoals gebruikelijk organiseert en coördineert de Stichting Monument en Landschap de Open Monumentendagen in de gemeente Berg en Dal, met dit jaar als thema “Europa”.

Duitse en Franse nonnen zochten hun heil om verschillende redenen in onze gemeente.

Er zijn dit jaar allerlei activiteiten en om u in de gelegenheid te stellen om meerdere te bezoeken, zijn deze zowel op zaterdag als op zondag gepland. Om vast een indruk te geven vindt u onderstaand de verscheidene activiteiten. Op de website www.monumentenlandschap.nl en in de nieuwsbrief van M&L staat nog uitgebreidere informatie.

Het zwaartepunt ligt dit jaar aan de Rijksstraatweg 37 in Ubbergen vanwege 100-jaar Notre Dame des Anges in de Refter.

Zaterdag 8 september

Beek | Huize Wylerberg | 11.00-15.00u
Jeroen van Zuylen, samensteller van het boek ‘Haus Wylerberg, een grensgeval’ vertelt over de boeiende geschiedenis van Huis Wylerberg, muzikaal omlijst door Duo Messingh (eigen nummers en covers van Leonard Cohen tot Bee Gees. Op mandola en trekharmonica creëren Ben Dirks en Helma Mollenkamp een folky sound  met afwisselend vrolijke dan weer melancholische sferen.


Groesbeek | Klooster Mariendaal | 14.00-17.00u
Openstelling en rondleiding in de kapel die dateert uit 1875, toen Duitse nonnen vanwege de ‘Kulturkampf’ naar Nederland vluchtten. Het was de strijd die de overheid onder Bismarck voerde tegen de katholieke kerk. Uit dankbaarheid voor hun goede werken schonk de Groesbeekse bevolking hen in 1925 een gouden schild met tekst. Deze is nu gerestaureerd en zal vandaag onthuld worden.


Heilig Landstichting | Cenakelkerk | 11.00 – 13.30u
De buitenkant doet oosters aan. De binnenkant is helemaal beschilderd. Het gebedshuis wordt met haar oriëntaalse exterieur en bijna geheel gedecoreerde interieur “uniek” genoemd in Nederland. Het is een aparte, on-Nederlandse kerk. Bezoekers van de Cenakelkerk kunnen een audiotoer maken.Zondag 9 september

Ubbergen | De Refter | 14.00-17.00u
Het zwaartepunt van alle activiteiten ligt in 2018 in 100-jaar Notre Dame des Anges, ofwel het Frans Pensionaat. U krijgt een rondleiding en ook wordt een interessante beeldpresentatie aangeboden over de geschiedenis van het gebouw en haar bewoners, van kasteel de Ubburch tot woon-werkgemeenschap De Refter. U hoort daar o.a. dat het klooster van Franse zusters uit Gray geconfisceerd dreigde te worden vanwege anti-klerikale wetten en in Ubbergen hun heil zochten.

Het is zeer de moeite waard om een rondwandeling te maken o.l.v. een gids in het natuurreservaat Bronnenbos met een bezoek aan het nonnenkerkhofje. Een unieke kans voor een volledig beeld van deze historische plek. Let op: er is geen andere parkeergelegenheid dan langs de Rijksstraatweg. K+R wordt geadviseerd.


Beek | St. Bartholomeuskerk | 13.00 – 16.30u
De oude parochiekerk van Beek is gebouwd in 1286. Het was aanvankelijk een kleine kapel, toegewijd aan de apostel Bartholomeus. Deze kerk bestaat nog steeds en is dus al meer dan 700 jaar oud. Hier wordt een klankbeeld getoond over de geschiedenis van de kerk met een toelichting door Ton Gijsbers, afgewisseld met orgelspel door Cor van Wageningen.


Heilig Landstichting | Cenakelkerk | 12.30 – 17.00u
Idem als op zaterdag


Kekerdom | Molen en Laurentiuskerk |11.00-17.00u
De Kekerdomse molen en de Laurentiuskerk hebben een doorlopend cultureel programma en op het nabijgelegen festivalterrein zal de 3 e landschapsparade plaatsvinden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het natuurgebied De Millingerwaard ism Staatsbosbeheer.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 september, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor Open Monumentendagen gemeente Berg en Dal 2018

Reageren is niet toegestaan.