Docu over Achilles ’29: “We hebben een kutkeeper”

GROESBEEK – Op 28 september 2018 is in Utrecht de première van een documentaire over Achilles ’29.

De docu is gemaakt door filmmaker Hans Heijnen en draagt de naam “Voetbal is Oorlog”. Het gaat over de voetbalfamilie Derks die alles riskeerde om van de ándere helft van het dorp te winnen.

Te grote broek

Een paar seizoenen spelen de witzwarten hoger dan alle andere Groesbeekse voetbalverenigingen: in de Jupiler League. Dat levert in het dorp de nodige reacties op, die richting “te grote broek” en “dat zal ze berouwen” gaan. Het seizoen 2016-2017 was voor Achilles ’29 belangrijk, want degradatie zou nog wel eens funest kunnen zijn. Het is juist in dát seizoen waarin de filmploeg de opnamen maakt.

“Kutkeeper, kutkrant!”

Achilles ’29 presteert niet goed en dat zorgt voor emoties. Wie de trailer bekijkt ziet dat er recht aan de titel van de documentaire gedaan wordt. Trainer Eric Meijers haalt uit naar zowel spelers als pers. “Kutkeeper, kutkrant”, klinkt het onder andere. Zijn assistent Frans Derks wordt pissig als een speler zegt dat de camera moet verdwijnen. De teaser zorgt in ieder geval voor de nodige sensatie, daar zijn ze tenslotte ook voor. Maar wat kunnen we nu echt verwachten?

“Geweldig”

Groesbeker Rob van Elst heeft de film al mogen bekijken. “Ergens midden maart kreeg ik een telefoontje of ik auditie wilde als voice-over in een documentaire. Ze zochten een rustige donkere kalme stem die in het Groesbeeks dialect,” laat hij weten. Over de documentaire zegt Van Elst: “Wat een geweldige documentaire heeft Hans Heijnen hier gemaakt. Op een mooie integere en spannende wijze legt hij vast hoe voetbal in de Groesbeekse gemeenschap geworteld is (…) Nergens wijst hij met een beschuldigende vinger maar laat de feiten en de mensen voor zich spreken (…) Het bestuur van Achilles 29 verdient een compliment dat ze hem de kans hebben gegeven dit spannende jaar vast te leggen”.

Verval

Achilles ’29 degradeerde in het seizoen 2016-2017 uit de Jupiler League, er volgde een faillissement, een bestuurscrisis én degradatie uit de Tweede Divisie. De reacties uit het dorp bleken juist. Daarmee is het stokje weer overgedragen aan aartsrivaal De Treffers, die al die jaren “gewoon” op het hoogste amateurniveau bleef spelen en dat dit seizoen weer doet.

Nieuwsgierig geworden? De documentaire van 86 minuten wordt getoond op het Filmfestival in Utrecht en zal later dit jaar ook op NPO2 worden uitgezonden.

Voormalig Achilles ’29-spits Thoone met wat humor:

Reactie Meijers op trailer/docu (via Twitter):

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl e.a


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 september, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 21 reacties »

21 reacties op “Docu over Achilles ’29: “We hebben een kutkeeper””

 1. Wim zei:

  Fijne reclame voor de club .

 2. Kuul zei:

  Dat kan er nog wel bij

 3. Theo zei:

  Hoe of wat de documentaire ook laat zien, de club is nagenoeg naar de knoppen! Hier gaat n hele generatie overheen als de club blijft bestaan om te herstellen.
  Mag het hopen voor het Groesbeekse voetbal.

 4. Een wandelaare zei:

  Wat een kansloze bedoeling, ze hadden de titel beter : ik ben 50 en gedraag me als een kind van 10 met een zware gedragsstoornis en ik wil me niet laten behandelen kunnen noemen…

 5. Jan zei:

  Arno, wat vindt jij er van? Of ben je het hier ook niet mee eens?

 6. Jan zei:

  Het was een leuke club!!!! Maar nu is het een k..club.

 7. Henk zei:

  In de filmwereld wordt Cut toch met een C geschreven ?

 8. Jacco Harmsen zei:

  In alle emotie worden dingen gezegd en geroepen. Ga eens bij jezelf te raden. Heb jij weleens dingen gezegd die je niet zo bedoelde en waarvan je achteraf denkt dat je dat anders had moeten doen? Als alles tegen zit kan de reactie van een trainer weleens heftiger overkomen dan dat deze in werkelijkheid is. Als ik op tv met vrienden naar een wedstrijd kijk van mijn favoriete club ‘vloeken’ wij er ook wat af. Zou dit gefilmd worden en worden uitgezonden komt het in een geheel ander perspectief te staan. En wat nu als het avontuur van Achilles wèl was geslaagd? Achilles heeft ook prima wedstrijden bespeelt waar wij allen als Groesbeek trots op mogen zijn. Denk hierbij aan de bekerwedstrijd tegen NAC Breda. Ik zie de reactie van het trainers duo dan ook positief. Omdat fanatiek zijn en een winnaars mentaliteit hebben reageren zij op deze wijze. In het verleden zijn er trainers geweest die ook zeer heftig reageren op bepaalde zaken, ik noem een Loui van Gaal. Mensen, ik ben niet voor Achilles, dat wil ik benadrukken. Maar om nu ongebreideld af te geven op alles wat met deze club te maken heeft gaat mij net iets te ver. Ik wens de, op dit moment beste club van Groesbeek, de Treffers succes. Ook alle andere voetbal verenigingen in ons mooie Groesbeek een mooi seizoen gewenst.

 9. Jop zei:

  Schandalig Hoe ze tegen die jongens deden ze moeten de schuld bij zichzelf zoeken en nu zeggen dat ze het zo niet bedoelde

 10. zo is het zei:

  @ Jacco, slaap lekker verder.
  De camera heeft op eigen verzoek een seizoen lang gedraaid. Dan leggen ze de positieve kant vast maar ook de negatieve. Trainertjes wisten dat de camera liep en dan moet je het vermogen hebben om niet te reageren. Dat ontbrak en daarmee wordt ook duidelijk voor iedereen dat de club in handen was van twee clowns.

 11. Lambert zei:

  Wat een gebrek aan professionaliteit, een trainer met een zeer beperkte woordkeuze en een familie met een gebrek aan spiegels…

 12. Geer Schoonderwoerd zei:

  Dit is diezelfde trainer die met zijn team het kampioenschap in de (toen nog) Topklasse veroverde. Diezelfde trainer die algeheel Nederlands kampioen werd en diezelfde trainer die gekozen werd als de beste trainer van Nederland in het amateur voetbal. Diezelfde trainer die met zijn team verschillende topclubs uit de KNVB beker-competitie gooide. Ik kan met gemak nog even doorgaan, maar ik laat het hierbij. Als je het nog niet begrijpt; ik heb het over Eric Meijers.

 13. Mark zei:

  Dit is nog een cadeautje van het oude bestuur. Zij hebben ingestemd om alles een jaar lang te laten filmen. Met maar 1 doel. Te laten zien aan de buitenwereld hoe goed ze bezig waren en dat ze voor eens en altijd de beste van Groesbeek zouden zijn en blijven. Grootheidswaanzin ten top! Iedereen die het voetbalwereldje een beetje volgt wist al lang dat het een doodlopende weg was. En dat is ook gebleken. Maar hoe de bestuurders en familie Derks er toen in stonden komt hier wel heel duidelijk in naar voren. Hoe een familie schaamteloos een eens best mooie club totaal verwoest heeft en iedereen heeft dit laten gebeuren. En pas op; ze gaan nog steeds door met het nog verder beschadigen en kapot maken van Achilles en niemand die ingrijpt. Eigenlijk is het onvoorstelbaar!!

 14. Toontje zei:

  Och, och! Wat steigeren veel reaguurders weer over de emoties van Frans en Eric. Ik denk dan: ‘Hij die zonder zonden is, werpen de eerste steen.’ Amen.

 15. Theo zei:

  De uitval van de assistent trainer naar de keeper in de kleedkamer laat precies het ware beeld van deze man zien. Totaal overspannen en met zichzelf geen raad meet weten en het dan zoeken in paniekerig schreeuwen en andere de schuld geven. Triest heel triest dit!!

 16. jos zei:

  Erik Meijers kan wel veel gewonnen hebben maar dit slaat nergens op ik had hem op zijn bek geslagen.

 17. Wil zei:

  Regelmatig lieten deze lieden zich uit alsof ‘Achilles’een club van stand was en dat de normen en waarden hoog in het vaandel stonden, laag dunkend kijkend naar de andere clubs………nou, nou, nou………… ik zou me als lid kapot schamen en als ik een van de weinige ouders was waarvan mn kind daar nog voetbalde zou ik het lidmaatschap hiervan deze per direct opzeggen!

 18. Maatpak zei:

  @Geer:
  Snap je het nou werkelijk nog steeds niet of is het te lastig om yoe te geven. Een trainer ophemelen daar waar het succes voor 85% toe te schrijven was aan heel erg veel uitgegeven geld dat er helemaal niet was. Ongelooflijk dat er nog steeds mensen zijn die durven zeggen dat het beleid, trainer, opleiding etc zo goed was en ze daarmee successen hebben geboekt. Nee hoor, steevast 6-10 duizend meer bieden dan andere clubs, dat was het beleid. Bij atletiek nemen ze de prijzen af als je ze onterecht gewonnen hebt. Schei aub dus uit met pronken met prijzen van de trainer.
  Ps: die assistent heeft toch wel heel veel geluk gehad, was in menig kleedkamer op zijn bek getikt. Volslagen idioot die vent en wordt alleen maar erger. Eng zo af en toe

 19. Jan zei:

  Geert,Eric is naar de kloten gegaan aan het wanbeleid van de club
  Met zo’n elftal was iedereen kampioen geworden en toen de club in nood was gingen ze naar de jl daar kregen ze geld van fox anders waren ze toen al naar de kloten gegaan .

 20. Hennie Janssen zei:

  En Geert heeft er verstand van van wanbeleid .

 21. Ton zei:

  Meneer Schoonderwoerd al heeft hij de hele wereld veroverd
  dit slaat nergens op moet jij toch weten die Kutkeeper
  had hem op zijn Bek moeten slaan.