Sprong Parachute Group Holland AFGELAST

GROESBEEK – Op 21, 22 en 23 september organiseert Parachute Group Holland parachutesprongen ter herinnering aan operatie Market Garden.


Paradropping boven Groesbeek. Foto en rechten: Marcel Helder (archief 2014).

Ook in Groesbeek wordt er gesprongen en wel op 23 september. De herdenkingssprongen worden uit een originele 75 jaar oude C-47 Dakota gemaakt.

C-47 Dakota

Met de sprongen en ceremonies daarna herdenkt PGH de luchtlandingsoperatie Market Garden uit 1944 en de slachtoffers die hierbij omkwamen. Voor deze sprongen huurt de groep een originele C-47 Dakota uit Engeland. Deze Dakota, genaamd Drag ‘em Oot, maakte in de Tweede Wereldoorlog meerdere vluchten tijdens de invasie van Europa boven Frankrijk en operatie Market Garden in Nederland. Gedurende de drie herdenkingsdagen worden er uit dit vliegtuig totaal bijna 100 sprongen door PGH leden gemaakt. Naast de vaste leden uit Nederland springen er leden uit Engeland, Polen, Canada en de Verenigde Staten mee.

Herdenkingssprongen 2018

Parachute Group Holland springt op:
• 21 september om 09.30 uur in Wolfheze, aan de Wolfhezerweg (N783) achter het Glidermonument. Na de sprong vind om 12.00 uur een herdenking plaats bij het Glidermonument;
• zaterdag 22 september wordt de 74ste herdenking op de Ginkelse Heide bij Ede geopend met een sprong om 10.00 uur. Om 14.00 uur, ter afsluiting, maakt PGH de laatste sprong van de dag;
• zondag 23 september om 09:00 uur vind de sprong op Klein Amerika (nummer 6-8) in Groesbeek plaats. AFGELAST IVM WEERSOMSTANDIGHEDEN.

Alle sprongen zullen gemaakt worden in origineel uniform, onder militaire ronde koepels. De tijden en het doorgaan van de sprongen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden.


Paradropping boven Groesbeek. Foto en rechten: Piet Spanjers (archief 2014).

Market Garden

Op 17 september 1944 ging operatie Market Garden van start. Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingsdivisies werden vanuit Engeland naar Nederland gevlogen om per parachute of in zweefvliegtuigen gedropt te worden boven bezet gebied. Het doel van de operatie was om de belangrijke bruggen over de Maas, Waal en Rijn te veroveren. Het Britse 30ste legerkorps zou vervolgens vanuit België binnen drie dagen over de weg via deze bruggen oprukken naar Arnhem, om een mogelijkheid te creëren om door te stoten naar het Ruhrgebied in Duitsland. Echter werd de brug bij Arnhem niet op tijd bereikt en Market Garden liep vast in de Betuwe. Tussen 3300 en 13300 geallieerden werden slachtoffer of raakten vermist.

Achtergrondinformatie Parachute Group Holland

Stichting Parachute Group Holland, in het kort PGH, is een internationale non-profit organisatie gewijd aan het parachutespringen met (militaire) ronde koepel parachutes. De groep is opgericht in 2008 met het doel om allen die boven bezet of vijandig gebied gedropt zijn per parachute, gedurende de Tweede Wereldoorlog en daarna, te herdenken.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 september, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »

3 reacties op “Sprong Parachute Group Holland AFGELAST”

  1. Roland Coenen zei:

    wordt er dit jaar dus niet op Klein Amerika gesprongen?

  2. ikke zei:

    Waar lees je dat ?

  3. Tries zei:

    Gaat grave door?