Berg en Dal maakt nieuw beleid voor horeca-activiteiten buitengebied

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal wil duidelijke spelregels opstellen voor wie plannen heeft voor horeca-activiteiten in het buitengebied.

Burgemeester en wethouders hebben dinsdag eerst enkele uitgangspunten vastgesteld.

Onduidelijkheid

Op dit moment is er door het ontbreken van uitvoeringsregels onduidelijkheid over wat er wel of niet is toegestaan. Activiteiten die ontstaan als nevenactiviteiten ter ondersteuning van de hoofdactiviteit, groeien uit tot een omvang waardoor deze niet meer ondergeschikt zijn. De grens is alleen niet duidelijk. Daarbij wijken activiteiten op sommige locaties af van wat er volgens de vergunningen mag.

Zorgen bij Werkgroep Horeca Berg en Dal

Dat steekt bij onder andere de Werkgroep Horeca Berg en Dal van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is mede de aanleiding voor het nieuwe beleid. De werkgroep heeft zorgen geuit over een ongelijk speelveld tussen commerciële en paracommerciële horeca, illegale feestjes, maar ook over de handhaving en de groei van horeca in het buitengebied.

Beperkte groei buitengebied

Dat laatste wil de gemeente Berg en Dal niet tegen gaan. In de Economische Visie (pag.19-20) staat dat beperkte groei in het buitengebied mogelijk moet zijn bij bijvoorbeeld minicampings en agrariërs (inclusief wijnboeren). Wel moeten de regels voor een ieder duidelijk worden. Een gemeentelijk horecabeleid moet hiervoor zorgen. Dat wordt, gezien de vele tegenstrijdige belangen op dit dossier, een flinke kluif voor de gemeente.

Uitgangspunten: “Ja, mits”

De uitgangspunten zijn bekend. De horeca moet een toegevoegde waarde hebben op het bestaande horeca-aanbod en ondergeschikt zijn aan de hoofdactiviteit. Verder moet er een goede landschappelijke inpassing zijn, kleinschalig, moet er een versterking zijn voor toerisme en recreatie en moet middels een actueel ondernemersplan worden aangetoond dat er vraag is naar de toevoeging van horeca.

Illegale feestjes legaliseren

Op sommige locaties heeft de gemeente gemerkt dat de horeca-activiteiten afwijken van dat wat vergund is. “Deze situaties kunnen met het nieuwe beleid voor een groot deel worden gelegaliseerd, door aanpassing van het bestemmingsplan”, zegt het college daarover. Maar, laat het gemeentebestuur weten: “daar waar dit niet wenselijk of mogelijk is zal ook daadwerkelijk handhavend moeten worden opgetreden.”

Handhaving

Dat handhaven gebeurt nu via een “piepsysteem”. Alleen bij melding van derden of vanuit de gemeente wordt er op locatie gekeken of er sprake is van een illegale situatie. Werkgroep Horeca Berg en Dal is niet tevreden over de handhaving en zegt dat er regelmatig illegale (besloten) feesten plaatsvinden. De gemeente kan dit echter niet bevestigen. Optie is om horeca als “bijzonder thema” te bestempelen bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), zodat er als pilot gedurende één jaar verscherpt toezicht en handhaving is.

En nu verder?

Er wordt nu eerst met belanghebbenden gesproken over de uitgangspunten. Daarna komt het concept-beleid in het college. Vervolgens volgt inspraak en mag de gemeenteraad er uiteindelijk een definitieve klap op geven.

Wat de impact van dit nieuwe beleid voor de huidige activiteiten is kan de gemeente nog niet zeggen.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 september, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »

5 reacties op “Berg en Dal maakt nieuw beleid voor horeca-activiteiten buitengebied”

 1. Theo zei:

  Ke ke ke wa un nejs

 2. Sjaak zei:

  Loat ze bee de boys en roodwit kantine kieken.Doar zien duk illegale pruuf feesten de afgelopen weejk.

 3. Wim zei:

  Sjaal stumpert

 4. Gerrit zei:

  Kunnen ze het beste aanstaande zondag gaan kijken bij de Boys, ……,niks aan het handje.

 5. Umme zei:

  Vraagt de horeca toch zelf om. Niet normaal wat je voor je drankje moet betalen.