Spoorlaan-project: college zegt “sorry”, mogelijk raadsenquête

GROESBEEK – Burgemeester en wethouders in Berg en Dal beloven beterschap en de raad gaat er nog twee weken over nadenken.


Mei 2017, vlak voor de opening van de eerste supermarkt. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dat is zo`n beetje de conclusie van de vergadering donderdagavond over de budgetoverschrijding van € 500.000,- bij het Spoorlaan-project.

Laat informeren

Uit een evaluatie van het project blijkt dat de kosten veel hoger waren dan geraamd. Het budget was 1.3 miljoen euro en de kosten zijn inmiddels opgelopen tot 1.8 miljoen euro. Een misser van bijna 40%. Het college wist dit in december, maar bracht de raad pas een halfjaar later op de hoogte. Dat steekt raadsleden.

Er waren nog vragen

Wethouder Sylvia Fleuren (CDA) heeft het dossier na de verkiezingen op haar bord gekregen en moest 31 mei al door het stof hierover. “Wij zijn ons lam geschrokken (…) Wij wilden eerst grondig bekijken waardoor het is veroorzaakt, daardoor duurde dit langer”, zei Fleuren toen. Binnen het college was al drie keer (1x in februari en 2x in maart, red.) besproken of dit de openbaarheid in moest. “Maar er waren telkens nog vragen”, verdedigde Fleuren. Of het met opzet over de verkiezingen heen is getild? “Nee, dat is nooit aan de orde geweest. Dat is niet het argument dat naar boven is gekomen tijdens besprekingen in het college. Wat mensen gedacht hebben, kan ik natuurlijk niet voor u invullen”, was het antwoord.

Fleuren wilde al eerder openheid

Donderdag werd het vuur opnieuw geopend. Fleuren kon de raadsfracties niets anders dan gelijk geven voor wat betreft de kritiek over het project en het té laat informeren van de gemeenteraad. “U heeft helemaal gelijk”, zei ze meermaals. Volgens D66-fractievoorzitter Tessa Vorderman was Fleuren overigens wel het enige collegelid dat in het vorige college tot driemaal toe aan had gedrongen om de raad direct in te lichten. Fleuren ontkende dit donderdagavond niet. Het merendeel van het vorige college besloot uiteindelijk echter anders.

Familiecultuur

Het huidige college wilde zelf al een evaluatierapport op laten stellen waaruit zou blijken wat er intern allemaal mis is gegaan. Dat rapport is er inmiddels, opgesteld door bureau Eiffel. Hieruit blijkt dat er onder de ambtenaren een familiecultuur heerst. Dat zorgt ervoor dat men elkaar niet altijd durft aan te spreken op het gedrag en prestaties. Daar gaat de gemeente mee aan de slag. Verder bleek dat veel projectmedewerkers er alleen voor stonden. “Iedereen gaat zijn eigen gang, er is geen communicatie. Het is amateuristisch”, vond Johanna Brouwer (VOLG).

Tijdsdruk, duur parkeerdek en negeren van kritische persvragen

De aanbesteding van het parkeerdek was € 200.000,- duurder dan verwacht. “Als dat gelijk was gemeld was dit hele circus niet nodig geweest”, zeiden Hennie Eikholt (GVP) en Ria Barber (Polderbreed). Ook was er sprake van tijdsdruk om een boete van € 500.000,- (bij het te laat opleveren van het project) te voorkomen. Ook niet onbelangrijk: kritische persvragen over het project werden door B&W tot vijfmaal toe weggezet als onzin, voordat de overschrijding bekend werd. Staat niet in het rapport, maar we melden het even.

Raadsenquete

Vorderman was donderdagavond het meest kritische raadslid en overweegt een raadsenquête; het zwaarste middel dat een raad in kan zetten voor onderzoek. “De onderste steen moet boven”, zei Vorderman. De raad laat alle informatie nu twee weken bezinken en dan volgt er op 27 september nog een debat.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 september, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »

8 reacties op “Spoorlaan-project: college zegt “sorry”, mogelijk raadsenquête”

 1. Name zei:

  Die onderste steen moet ook boven komen. Het nieuwe college en de raadsleden moeten ook kiezen voor deze enquête. Nu is maar de halve waarheid boven gekomen, dat is niet genoeg. Je kunt hier pas een les uit trekken als alles openbaar is gemaakt. Partijen die dit niet willen hebben iets te verbergen lijkt mij.

 2. Piet zei:

  Als de onderste steen boven komt zakt het hele parkeerdek in elkaar, en waarschijnlijk ook het hele college .

 3. Wienand zei:

  Dit is wel degelijk over de verkiezingen heen getild. Degene die hiervoor verantwoordelijk was was Sjaak Thijssen Groesbeekse Volks Partij. En nu is dat Silvia Fleuren CDA. Beide partijen wisten dat dit debacle hun stemmen zou kosten. Dus er beide voor gezorgd dat het over de verkiezingen heen getild werd. En hoera….. bedrog wordt beloond. Beide partijen CDA en GVP zitten weer voor 4 jaar in de het college. Daarom werd GVP verkozen boven voor Berg en Dal. Achterdeurtjes politiek. EN DIT IS DE WAARHEID EN NIETS ANDERS DAN DE WAARHEID !

 4. zo is het zei:

  dat hele project is superslecht bedacht en uitgewerkt. De wegen kloppen niet, de inrit is veel te smal en die parkeergarage is nutteloos.

 5. Marcus Lerssing zei:

  Over deze inrit zijn al honderden klachten gekomen. Te smal,te onduidelijk en te onoverzichtelijk door het plaatsen van een bord. De gemeente wuift alles weg en verteld doodleuk dat het allemaal wel ‘meevalt’. Ik kan niet begrijpen dat dit niet serieus opgepakt wordt en deze situatie voor de eigen inwoners die deze klachten indienen opgelost wordt. Deze veiligheid is men gewoon verplicht te stellen. De klachten komen niet uit de blauwe lucht vallen. Neem daar in elk geval je verlies en toon je sterk door dit aan te pakken en aan te passen. Veiligheid voorop, toch!?

 6. Slade zei:

  Parkeergarage nutteloos, ja dat kan je wel stellen!! Ons “geweldig” gemeentebestuur heeft de dubieuze eer de duurste (overdekte) hangplek in de regio en misschien wel van NL te hebben gerealiseerd. Sluit mooi aan op het fietspad drama in de spoorkuil. WAT EEN BLAMAGE!

 7. Hent zei:

  College zegt sorry
  Burgers zeggen college bedankt ????????

 8. en nie anders zei:

  Doe je dit in het bedrijfsleven, dan kun je een andere baan zoeken..
  op naar de volgende financiele blunder!