[Foto’s] Market Garden-herdenkingen in Groesbeek

GROESBEEK – Maandag waren er op diverse plaatsen in Groesbeek herdenkingen in het kader van Market Garden.


opperbevelhebber van de NAVO, de viersterrengeneraal Michael Scaparrotti. Foto en rechten: Henk Baron.

De opperbevelhebber van de NAVO, de viersterrengeneraal Michael Scaparrotti, en Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland waren maandagmorgen aanwezig bij de herdenkingen van de luchtlandingen van de operatie.

17 Septemberstraat en Gavin-monument

Het begon met een herdenking bij het 17 september monument in Breedeweg aan de 17 Septemberstraat in Breedeweg. Hier lazen de leerlingen van de basisschool Breedeweg hun gedichten en verhalen over de oorlog voor. Na de kransleggingen vertrok het gezelschap naar het Generaal Gavin monument aan de Nieuwe Drulseweg, waar de generaal en de ambassadeur, onder strenge bewaking, er bij kwamen. Zij werden welkom geheten door Jeanne Melchers van het Bevrijdingsmuseum.

Duits bezoek

Ook vertegenwoordigers van de gemeenten Kleef en Kranenburg gaven acte de présence evenals Duitse militairen en een vertegenwoordiger van de Engelse ambassade. Een groep leerlingen van basisschool ’t Vossenhol legde ook een lange slinger met parachutisten uit voor het monument.

Kerkstraat

Na de kranslegging vertrok men – zonder generaal en ambassadeur – naar de historische kerk in de Kerkstraat. Hier werden twee oorlogsverhalen verteld door onder andere Jeanne Melchers (over het plaatselijk verzet ) en Theo Giesbers (het levensverhaal van Jan en El Scharp).

Artikel met dank aan Henk Baron. Klik hier, hier, hier en hier voor alle foto’s.

Bron/Tekst: Henk Baron


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 september, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor [Foto’s] Market Garden-herdenkingen in Groesbeek

Reageren is niet toegestaan.