Marktpartijen glasvezel krijgen het makkelijker in Berg en Dal

GEMEENTE BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal gaat de regels voor het leggen van glasvezel (snel internet) in het buitengebied aanpassen en de kosten hiervoor verlagen.

Hierdoor wordt het voor marktpartijen financieel haalbaar om het buitengebied van glasvezel te voorzien. Op dit moment zijn de regels nog ongunstig voor marktpartijen. Door het herzien van de voorwaarden komt snel internet voor inwoners in het buitengebed binnen handbereik.

Betere randvoorwaarden

De buitengebieden zijn nu nog niet goed aangesloten op internet. Voor verbetering is de gemeente afhankelijk van marktpartijen. De gemeente mag namelijk zelf geen glasvezelnetwerk aanleggen. De kans dat marktpartijen ook echt starten met de aanleg van glasvezel wordt groter als de randvoorwaarden gunstig zijn en voldoende inwoners willen aansluiten.

Welke regels worden aangepast?

De gemeente verlaagt de kosten voor lengteafhankelijke leges en de degeneratiekosten. De leges worden zodanig verlaagd dat ze aan gaan sluiten bij de daadwerkelijke kosten die de gemeente maakt voor coördinatie en toezicht. Degeneratiekosten zijn de kosten voor eventueel toekomstig herstel van o.a. bermen en verhardingen nadat de glasvezel gelegd is.

Drie partijen

Momenteel willen drie bedrijven glasvezel gaan aanbieden in het buitengebied van de gemeente: Glasdraad, Glasvezel Buitenaf en Digitale Stad. Deze bedrijven benaderen zelf inwoners om zich in te schrijven voor hun glasvezel. Om de aanleg financieel haalbaar te maken hanteren de bedrijven een minimaal percentage aan deelnemers. Dit varieert per bedrijf van 30 tot 50 %.

Snelle en betrouwbare internetverbinding belangrijk

De gemeente Berg en Dal vindt een snelle en betrouwbare internetverbinding belangrijk voor haar inwoners. Wethouder Sylvia Fleuren: “Snel internet is een grote wens van veel inwoners. Met deze aanpassing van onze verordening maken we het mede mogelijk dat marktpartijen snel aan de slag kunnen. Na een lange zoektocht samen met regiogemeenten kijken we er naar uit dat nu het hele buitengebied van de gemeente Berg en Dal in 2019 voorzien wordt van snel internet.”

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 september, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »

6 reacties op “Marktpartijen glasvezel krijgen het makkelijker in Berg en Dal”

 1. buitengebied_grb zei:

  Moeten deze 3 partijen samen de 50% halen om te beginnen of ieder appart, dan zou het belangrijk zijn dat iedereen bij dezelfde aansluit, anders komt er geen glasvezel…

 2. Barbara zei:

  Goed lezen wat er staat.

 3. Marc zei:

  Waarom moet wij in buitengebied wel betalen voor glasvezel aanleg en in het dorp niet ?

 4. ger zei:

  Wat denk je zelf

 5. Luc zei:

  Wie is die derde partij naast Digitale stad Berg en Dal en Glasvezel buitenaf?

 6. Redactie DeGroesbeek zei:

  Beste Luc,

  De derde partij is Glasdraad. Wij hebben dat even nagevraagd bij de gemeente Berg en Dal. In het artikel staan nu de namen van de drie bedrijven.

  ^RW