Lokale omroep wil meer geld, anders stekker eruit

GEMEENTE BERG EN DAL – Omroep Berg en Dal wil de komende vijf jaar € 45.000,- per jaar aan subsidie ontvangen.

Gebeurt dit niet, dan moet de stekker er uit. Dat laat voorzitter Jan Verbeet deze week tegenover De Gelderlander weten.

Problemen

De lokale omroep, met meer dan 100 vrijwilligers, heeft al jaren financiële problemen. Ondanks meerdere “eenmalige” subsidies vanuit de gemeente Berg en Dal, en de gedachtes vanuit het college dat de financiën daarmee voorlopig op orde zijn, is het nog niet gelukt een degelijke begroting te krijgen. In een plan van aanpak, opgesteld in februari dit jaar, liet de omroep al weten dat 45.000 euro per jaar nodig is.

Raad: “subsidie afbouwen”

De gemeenteraad heeft op 14 juli 2016 in ruime meerderheid ingestemd met een dekkingsvoorstel, waarin is opgenomen dat de subsidie van de lokale omroep de komende jaren wordt afgebouwd. Reden: de omroep moet op haar eigen benen kunnen staan. Het was toen al bekend dat de omroep financieel onder druk stond; de huidige situatie zou dus geen verrassing moeten zijn. De subsidie wordt teruggeschroefd van € 30.000,- naar € 22.500,- in 2020.

Inkomsten naar beneden, zendmast kapot

Gemeentelijk beleid is dus om te minderen. Nu wil Omroep Berg en Dal het dubbele van de subsidie. Reclame-inkomsten zijn de afgelopen jaren, nadat enkele vrijwilligers hun eigen weg gingen, sterk teruggelopen. Vanaf januari wil men iets aan de advertentie-acquisitie doen om de inkomsten wat op te krikken. Huisvestingskosten zijn hoog en begin dit jaar moest de zendmast op het terrein van Germania er aan geloven na flinke windstoten. Kosten: € 23.000,-.

Media-onderzoek

De raad stelde onlangs nog 11.800 euro beschikbaar om een faillissement af te wenden. Voor verdere besluitvorming wilde men een media-onderzoek afwachten. De resultaten daarvan zijn inmiddels bekend. Daaruit blijkt dat er vooral in Groesbeek naar de omroep wordt geluisterd (72% vs 28% polder) en dit voornamelijk 55-plussers betreft. Overige resultaten waren erg onderhevig aan de drie manieren van enquêteren: op straat, digitaal of via een brief naar huishoudens.

Streekomroep

Vanuit Den Haag stuurt men aan op streekomroepen op regionaal niveau. Die zouden financieel een betere basis hebben en voor betere journalistiek zorgen dan de lokalo’s. Samenwerken is voor Omroep Berg en Dal geen probleem, maar fuseren tot een streekomroep gaat nog te ver. De omroep heeft al een, niet zo goed gelopen, fusie achter de rug.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 september, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »

14 reacties op “Lokale omroep wil meer geld, anders stekker eruit”

 1. Name zei:

  Los eerst naar eens de problemen intern op met elkaar. Zorg voor een goede boekhouding en vraag financieel advies voordat je weer vraagt om gemeenschapsgeld.

 2. Gerrit zei:

  Bodemlozeput

 3. Kees zei:

  Stekker eruit halen.

 4. Rob zei:

  had gewoon Omroep Groesbeek moeten blijven.

 5. Gerard zei:

  Snel die stekker eruit halen, kan niet snel genoeg gaan
  met die waardeloze omroep. Kost ons bakken gemeenschapsgeld.
  DUS WEG ERMEE.

 6. Kuul zei:

  Gelijk stoppen ermee met als
  Eerste John Peters. ???

 7. Umme zei:

  Er reageren heel veel muziekexpress lezers waar ik zelf ook soms naar luister. Maar ook zeker naar de lokale omroep en naar op de stip. Veel weten het allemaal beter maar met een voorstel of oplossingen komen ze niet. De fusie heeft niemand goed gedaan dat is zeker. Belachelijk hoeveel huur de lokale omroep moet betalen als ze daar al eens in geholpen zouden worden. Samen gaan met rn7 of misschien wel met de Groesbeek. Succes ermee.

 8. Bert zei:

  Niks samen stekker eruit.

 9. Fred zei:

  Eerst uitleggen waar de poen van Omroep Groesbeek is gebleven van voor de fusie.
  Wie weet daar meer van?
  Er was toch een flink bedrag in de kas van Omroep Groesbeek?
  En dan de stekker eruit.
  De gemeenteraad mag zich niet laten intimideren door de huidige gasten.
  Niet in mee gaan met deze bedreigingen.
  Gewoon ophouden met deze flutzender met een flut beleid.

 10. guus vbalkom zei:

  den zender get fajiet umdet dur gen gruusbeks me geproat wot durum luustere dur ok gen sponses ge betolt tog gen 100 gulde um ieder half uur omroep berg en dal te heure as broer dn boes stopt is ut helemol afgeloope die helt gruusbek as innigste nog ien eere dus broer vd wek de doletees me gruusbek gee ziet vur mien en dornoa iets van dn bul da kenne die berg en dallers tog nie

 11. Gwenn Rasmus zei:

  Heb even naar de Piraten Partij geluisterd maar vond dat echt drie keer niks. Da’s dus geen alternatief

 12. zo is het zei:

  stekker eruit..niet mee dreigen en om meer poen vragen, gewoon keihard daad bij het woord voegen. Niemand is er tevreden mee.
  Kappen dus.

 13. Ismail Erdjuc zei:

  Zijn er ook luistercijfers van muziek Express beschikbaar? Heb vernomen dat dat bar laag is.

 14. Angela zei:

  Wat een slappe reactie’s van jullie.De beste stuurlui staan aan wal.Trouwens leren jullie eerst maar fatsoenlijk schrijven zonder fouten.