Raad heeft alsnog voorkeur voor melkfabriek in Groesbeek

GROESBEEK – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft alsnog de voorkeur voor een melkfabriek op de locatie Dennenkamp 1B in Groesbeek.


De locatie aan de Dennenkamp in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Een en ander zal nog wel onderzocht worden.

Vorig jaar nog een “nee”

De gemeenteraad van Berg en Dal zei in december 2017 nog “nee” tegen de plannen om op de locatie Dennenkamp 1B (voormalig pluimveebedrijf van Van Deurzen) een melkfabriek te vestigen. Het idee komt uit de koker van Kees Koolen van Dutch Dairy Genetics (DDG), die de kippenfarm in 2016 voor 1,2 miljoen euro heeft gekocht en er iets anders mee wilde doen om overlast voor de buurt te beperken. Dit ook in overleg met de provincie Gelderland en gemeente Berg en Dal.

Entertainment, sport, horeca, wonen of toch kippen?

Maar wat moest er dan wel komen? Een bouwlocatie voor carnavalsverenigingen zodat er op de huidige locatie bij de nissenhutten aan de Cranenburgsestraat woningbouw kan plaatsvinden? Nee, dat idee is al onderzocht en de woningbouw blijkt niet genoeg geld op te leveren. Een kartbaan of een speelhal? Ook niet, want dat trekt teveel verkeer aan. Wonen, horeca of een sportcentrum? Daar zijn enkelen wel mee akkoord, maar veel draagvlak is er niet.

Raad kan niet kiezen: Koolen voert druk op

Door de besluiteloosheid in de raad, voerde Koolen de druk wat op. De rechten voor het houden van kippen liggen er nog, dus er kunnen op korte termijn 220.000 kippen in. “Ik ben anders bang dat ik over 10 jaar nog geen stap verder ben”, liet Marcel Schiphorst, de zegsman Koolen, weten tijdens een informatiebijeenkomst eerder dit jaar. Een meerderheid van de gemeenteraad ziet de terugkeer van kippen echter niet zitten.

Toch maar melk?

En dus kwam het plan voor een melkfabriek weer op tafel. Donderdag stond het dossier opnieuw op de politieke agenda en moest er voor Koolen duidelijkheid komen. Ditmaal was er wel een meerderheid voor de melkfabriek: GVP (2), Polderbreed (3), CDA (4), PvdA (1) en GJS (2) waren voor: 12-11. Hoewel geen grote meerderheid, was het voldoende om tot het besluit te komen. Overige partijen wilden een woonconcept of hadden geen voorkeur voor één van de voorliggende opties.

“Onbehoorlijk bestuur”

Voor Berg en Dal en VVD Berg en Dal noemden het onbehoorlijk bestuur, gezien het eerdere standpunt van de raad in december. Burgemeester Mark Slinkman liet weten dat dat formeel gezien geen definitief raadbesluit betrof. “De beginselen van behoorlijk bestuur worden hier niet geschonden”, verdedigde hij.

Koolen: geen vertrouwen

Wat Koolen met deze nipte meerderheid en besluit gaat doen is nog niet bekend. Dat zal de komende tijd moeten blijken; de bal ligt nu bij hem. Wel heeft hij aangegeven dat een kleine raadsmeerderheid hem geen vertrouwen geeft voor de toekomstige procedures. De snelste route voor hem is de terugkeer van 220.000 kippen: die rechten liggen er immers al.

Een voorstel van Voor Berg en Dal om onderzoek te doen naar de aankoop van het voormalig pluimveebedrijf door de gemeente, haalde het niet. Dat zou 2 miljoen euro kosten.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 september, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »

10 reacties op “Raad heeft alsnog voorkeur voor melkfabriek in Groesbeek”

 1. Name zei:

  Wat en poppenkast om er iets doorheen te drukken zeg! En wat ik niet begrijp waarom Polderbreed en GJS voor de melkfabriek hebben gestemd. Zij waren er toch alleen voor de polder en Millingen? Nu zitten wij straks opgeschept met een melkfabriek, terwijl het grootste deel van aanwonenden geen fabriek daar willen! CDA en GVP aan de macht, inwoners hebben het nakijken. Triest hoort.

 2. Diederik zei:

  Beter dan kippen, het is goed dat er een soort van keuze is. Er is geen alternatief, ook niet voor de partijen die niet mee hebben gestemd. Nee zeggen is makkelijk. De vraag is wel wat er nu gaat gebeuren. Alle opties vergen nog een lange procedure.

 3. Gwenn Rasmus zei:

  Denk ook aan de werkgelegenheid. Bovendien hadden wij voorheen ook activiteiten in het buitengebied (Hofei). Deze is al lang gestopt dus een eventuele melkfabriek ( maar zo ver is het nog lang niet ), vervangt de activiteiten van degene die voorheen in het buitengebied actief was. Ik voorzie geen problemen.

 4. anoniem zei:

  Gemeente Berg en Dal heeft (zie Gelderlander 28/9) dik 52 miljoen in de spaarpot zitten en er wordt samen met de inwoners gekeken waar dit aan uitgegeven zal worden omdat het college vindt dat “wij en onze (klein-)kinderen moeten kunnen opgroeien in een mooie, veilige en duurzame omgeving” (B en W letterlijk geciteerd. Besteed 2 miljoen en koop de kippenfarm op in plaats van dit geld te besteden aan kunstwerken ed. Dan heeft Dhr Koolen zijn geld terug, wij als inwoners van groesbeek geen overlast van melkfabriek/kippen en als je er evt carnavalswagens in zet, hebben de carnavalsclubs weer een mooi onderkomen en kun je het oude terrein eventueel gebruiken voor woningen en is heel groesbeek blij! Niet zo moeilijk, toch?

 5. Theetje zei:

  Annoniem spreek voor jezelf en niet voor groesbeek alsjeblieft. Ik wil dat mijn kinderen oogroeien in een dorp met werkgelegenheid.

 6. Henk zei:

  @Gwenn: Waarom zouden we werkgelegenheid stimuleren als men vanuit Oost Europa hier komt werken? Banen in de bouw zijn vergeven aan deze groepen, dus waarom zou meneer Koolen daar ook niet kiezen? Het is een sprookje die werkgelegenheid.

 7. Petra zei:

  (betaalbaar) WONEN voor starters en alleenstaanden.

 8. Slade zei:

  Wanneer is optie “wonen” onderzocht? Er zijn nog zoveel nieuwbouw woningen in NL te kort, dus ligt hier een mooie kans voor Groesbeek. In deze tijd vliegen de huizen als warme broodjes over de toonbank. Ik vermoed dat er genoeg belangstelling zal zijn bij projectontwikkelaars / woningcorporaties etc. om op die mooie plek aan de slag te gaan. Zorg voor een goede balans tussen betaalbaar wonen en het duurdere segment en iedere woningzoekende maakt een kans.
  Gemeente moet eens leren knopen doorhakken. En mocht er soms een bestemmingsplan aangepast moeten worden……nou ja, daar heeft de gemeente anders toch ook nooit een probleem mee dus hoeft dat hier ook geen oponthoud te geven.
  Voor wat betreft werkgelegenheid. Denk dat @Henk gelijk zal krijgen. Het is hier al vergeven van de Oost Europese arbeidsmigranten (wonen bijna om de hoek van deze locatie in de bungalowparken). Dus hoe gemakkelijk (en goedkoop) kan de heer Koolen het krijgen?

 9. jam zei:

  als je hier wonen toestaat dan mag dat ook bij de linde die erg graag wil verkopen en op andere plekken in ons mooie buitengebied. Wonen was gewoon ook niet haalbaar dus totaal onzin om dit als optie weg te zetten. niet realistisch in een gebied met archeologische waarde. alleen makkelijk als uitweg als jr niet durf te kiezen

 10. Wienand zei:

  Wij hebben straks geen buiten gebied meer. Want als die melkfabriek er komt rijden er ineens dag en nacht vrachtwagens en zatlappen door elkaar. Want ook de horeca wordt geoorloofd in het buitengebied. Dag en nacht actie in ons eens, oh zo mooie rustige buitengebied. Kijken of de toeristen Groesbeek dan nog zo leuk, landelijk, vredig en rustig aantrekkelijk vinden.