[Video/Update] Raadsenquête voor project Spoorlaan blijft uit

GROESBEEK – Het is het zwaarste middel dat een gemeenteraad in kan zetten: een raadsenquête.


Sjaak Thijssen spreekt in. Video: DeGroesbeek.nl. Videobron: NotuBiz.

Maar de gemeenteraad van Berg en Dal gaat dat niet doen. Alleen VVD, Sociaal Groesbeek, PvdA Berg en Dal en D66 Berg en Dal (5 zetels) wilden dat.

Sjaak Thijssen

Niemand minder dan oud-wethouder Sjaak Thijssen maakte gebruik van het recht om in te spreken. Hij was in het voormalige college verantwoordelijk voor het dossier Spoorlaan. “Mij is gevraagd of ik in wilde spreken tijdens de carrouselvergadering (13 september, red.). Dat heb ik geweigerd, maar na die vergadering denk ik daar anders over. Ik wil niet te boek staan als iemand die geen verantwoording aflegt. Niet als wethouder en ook niet achteraf”, begon Thijssen. Hij legde uit hoe de situatie vanaf 2015 is gelopen en dat van bewuste opzet om het over de verkiezingen heen te tillen geen sprake was.

Spoorlaan-project

Korte samenvatting van het project: uit een evaluatie blijkt dat de kosten veel hoger waren dan geraamd. Het budget was 1.3 miljoen euro en de kosten zijn inmiddels opgelopen tot 1.8 miljoen euro. Een overschrijding van bijna 40%. Het college wist dit in december, maar bracht de raad pas een halfjaar later op de hoogte. Men wilde eerst intern duidelijkheid hebben, is de verklaring.

D66: “Onderste steen boven”

Twee weken geleden werd er gesproken over dit onderwerp. Raadsleden vonden dat zij te laat geïnformeerd zijn en tikten het college op de vingers. Vooral D66 Berg en Dal was furieus over de handelswijze van het voormalige college van burgemeester en wethouders. “De onderste steen moet boven”, zei D66-fractievoorzitter Tessa Vorderman. Wethouder Sylvia Fleuren (CDA) heeft het dossier nu op haar bord en kon weinig anders dan het boetekleed aantrekken en de fouten toegeven.


De Aldi, Jan Linders en het parkeerdek aan de Spoorlaan. Het project had een budgetoverschrijding van bijna 40%. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Raadsenquête

De raad kon de discussie van twee weken geleden even laten bezinken. D66 kondigde al wel een raadsenquête aan als er niet meer antwoorden kwamen. Vorderman eiste meer duidelijkheid over de fouten die zijn gemaakt. “Ik zal onder ede niets anders zeggen dan nu. Ik zou niet weten wat u nog meer wilt weten wat van belang is voor uw oordeel”, aldus Fleuren. Bij een raadsenquête komt een onderzoekscommissie die deskundigen en getuigen kan horen, desnoods onder ede. Die commissie bestaat uit leden van de gemeenteraad.

Rapport is voldoende

Zo ver kwam het na het nogal rommelige en langdradige debat van donderdag niet. Uit een rapport, dat is opgesteld door bureau Eiffel, blijkt volgens de raad al voldoende wat er intern niet goed is gegaan en wat de verbeterpunten zijn. Het college heeft al aangegeven daarmee aan de slag te gaan en de raad zal dat in de gaten houden.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 september, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 12 reacties »

12 reacties op “[Video/Update] Raadsenquête voor project Spoorlaan blijft uit”

 1. Marcel zei:

  Ik had niets anders verwacht. Zowel in de huidige coalitie en oppositie zitten partijen met oud-wethouders die geen van die partijen willen offeren in een raadsenquête. Ik zou zeggen: als je niets te verbergen hebt, dan ga je zo’n enquête gewoon houden. Dat kost een paar centen, maar om te voorkomen dat er door de verziekte cultuur binnen het gemeentehuis in de toekomst nog vaker tonnen buiten de plannen vallen, lijkt de prijs van een enquête billijk. Als je een rotte kies hebt, kun je er wel een nieuwe kroon op zetten, maar dat neemt het probleem niet weg.

 2. Name zei:

  Op intimiderende toon stond de verantwoordelijke ex-wethouder zijn onschuld te bewijzen. Hoe kun je nog ontkennen dat dit geen cultuur was op de betreffende afdeling van het gemeentehuis?

 3. zo is het zei:

  wat een gelul allemaal, het is een compleet mislukt project. de inrit irriteert iedereen, garage doet dienst als hangplek en puilt uit van de gedumpte zooi. Maar he..iedere morgen een karretje van de gemeente er naar toe, rommeltje opruimen en weer verder slapen en dromen. Totale onzin en grove schande!

 4. Democratie zei:

  Als je niets te verbergen hebt, zou je voorstander moeten zijn voor een raadsenquete. Uitermate teleurstellend om te zien hoe (ex) coalitie-partijen het boek het liefst zo veel mogelijk gesloten zouden. Openheid en transparantie zijn mooie woorden in verkiezingsprogramma’s, maar als het er op uit komt, laten de meeste het afweten.

 5. zeg het maar zei:

  ach ja….. zand erover , en…..door…. Ik heb het vanaf de zijlijn ook gevolgd en men wil meer betrokkenheid vanuit de burgers…… now dat bereiken ze zo in ieder geval niet lijkt mij…. 500.000!!! overschrijding…

 6. Dialoog zei:

  @Democratie
  De stemming werd door D66 geannuleerd. Waarom? Omdat ze dachten geen meerderheid te krijgen voor een raadsenquête. Dat zegt dus niets over de andere partijen, wellicht hadden zij er mee ingestemd. D66 had het gewoon tot een stemming moeten laten komen. Pas dan hadden we een oordeel over de andere partijen kunnen vellen.

 7. Sjaak zei:

  Dan was ie er gekomen

 8. Democratie zei:

  @ Dialoog, dan hoop ik dat D66 zo verstandig is om alsnog een voorstel in te dienen voor een raadsenquete. Laat ze het maar officieel in stemming brengen, dan weten de inwoners en de toekomstige kiezers van de volgende verkiezingen hoe ze beloften (uit verkiezingsprogramma’s) moeten lezen.

 9. Witgenman zei:

  Wat een onzin weer hier,
  Als D66 het voorstel had gedaan een enquête te houden was die er gekomen. Een inschattingsfout van D66. Waren er dan nieuwe inzichten gekomen. Nee, er valt namelijk niets anders te verklaren dan wat al gezegd is. En “ zo is het” begrijpt waarschijnlijk niet dat het rotzooi maken ligt aan de opvoeding en niet aan de gemeente en als je een rijbewijs hebt, kun je vast ik het parkeerterrein op. Kortom het meeste hier is onzin.

 10. theo p zei:

  Hoeveel ambtenaren zijn er van die 500000 euro beter op geworden?

 11. Allesweter zei:

  @Theo: daar zouden ze onderzoek naar moeeten doen.

 12. Tjerk zei:

  Er blijft nog een gedeelte onderbelicht. Als je als verantwoordelijk wethouder voor de hand liggende vragen over een overschrijding van €0,5 miljoen niet kunt beantwoorden (of pas na een aantal maanden onderzoek), heb je je zaakjes ook niet op orde. Dan had de overschrijding ook €0,2 miljoen kunnen worden of €1,0 miljoen. Oftewel, van enige beheersing is geen sprake. Ze doen maar wat en hopen dat het binnen budget blijft.