Horecawerkgroep Berg en Dal niet tevreden met horecabeleid buitengebied

GEMEENTE BERG EN DAL – Werkgroep Horeca Berg en Dal, onderdeel van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), is niet tevreden met het voorgestelde horecabeleid voor het buitengebied in de gemeente Berg en Dal.

De werkgroep, die zich inzet om oneerlijke concurrentie in de horeca tegen te gaan, heeft het college en de gemeenteraad hierover aangeschreven.

Duidelijke spelregels

De gemeente Berg en Dal wil duidelijke spelregels opstellen voor wie plannen heeft voor horeca-activiteiten in het buitengebied. Op dit moment is er door het ontbreken van uitvoeringsregels onduidelijkheid over wat er wel of niet is toegestaan. Sommige activiteiten bij bedrijven in het buitengebied beginnen klein, maar groeien uit tot halve evenementen die eigenlijk niet meer bij het bedrijf passen.

B&W: “Horeca bij minicampings moet kunnen”

In de Economische Visie staat dat beperkte groei in het buitengebied mogelijk moet zijn bij bijvoorbeeld minicampings en agrariërs (inclusief wijnboeren). B&W wil dat er een goede landschappelijke inpassing is, dat het kleinschalig blijft en dat de activiteit een versterking moet zijn voor toerisme en recreatie. De regels moeten voor een ieder duidelijk worden en er moet een gelijk speelveld ontstaan.

KHN: “Poort wordt nu open gezet”

Burgemeester en wethouders hebben daarom twee weken geleden alvast enkele uitgangspunten vastgesteld en benaderen nieuwe ideeën met “ja, mits”. De horecawerkgroep is daar niet blij mee, mede omdat dit een brede opzet zou hebben. “Het hanteren van een ‘nee, tenzij…’-principe is logischer. (…) De poort dreigt te worden open gezet voor horeca-initiatieven op het platteland (…) Ondergeschikte (ondersteunende) horeca zoals die nu in de nieuwe integrale horecabeleidsnota wordt voorgesteld, krijgt alle mogelijkheden van een volwaardig horecabedrijf. Er zijn geen bijzondere restricties”, aldus KHN-regiomanager Bart Kennis.

Openingstijden van 08:00 uur tot 20:00 uur

De werkgroep vreest voor verstoring van de natuur, overlast voor omwonenden, minder aantrekkingskracht voor de dorpskernen (vanwege een overaanbod aan horeca door de mogelijkheden in het buitengebied), problemen met handhaving en willekeurige toekenning van vergunningen. Er zou nog teveel onduidelijk zijn. Wat willen de lokale horecaondernemers in de werkgroep dan wel? Openingstijden van 08:00 uur tot 20:00 uur bijvoorbeeld. Want: “bij ondersteunende horeca in het buitengebied denk je aan het ontdekken van al het moois in het buitengebied overdag, niet aan feesten tot middernacht”, is de verklaring.

Geen bruiloften en partijen

Ook moeten bruiloften en partijen als ondersteunende horeca in het buitengebied niet kunnen. “Ze staan haaks op het gemeentelijk uitgangspunt om het rustige karakter te behouden en dragen op geen enkele manier bij aan de recreatieve aantrekkelijkheid van het buitengebied”, schrijft Kennis. KHN vraag tot slot ook om een degelijke plan van aanpak voor wat betreft handhaving, want er zouden nog wel eens wat illegale feestjes zijn. “We denken daar graag aan mee”.

Het concept-beleid moet nog door het college worden goedgekeurd. Daarna volgt inspraak en uiteindelijk moet de gemeenteraad het nieuwe beleid definitief vaststellen.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 september, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »

5 reacties op “Horecawerkgroep Berg en Dal niet tevreden met horecabeleid buitengebied”

 1. Theetje zei:

  Dus je mag straks als als je in het buitengebied woont niet meer in je eigen achtertuin trouwen? Dat is toch te triest voor woorden!!!! Ze moeten eens ophouden met dat “alles voor de toerisme” gedoe en de oorspronkelijke bewoners van het buitengebied hun privileges laten behouden.

 2. Witgenman zei:

  Beste Theetje,
  Misschien moet je je er eerst een beetje in verdiepen voordat je een oordeel hebt.

 3. Reggie zei:

  Beste mensen, dit is een opstap om het wijnbouwcentrum kosten wat het kost een volledige vergunning te geven, deze staat immers in het buitengebied.
  Dat wijnbouwcentrum is o.a met subsidie daar neer gezet, en er zouden uitsluitend wijn gerelateerde activiteiten plaats gaan vinden, en nu willen ze meer, wa ik ow brom.

 4. Henk zei:

  Wie is toch die horecawerkgroep Berg en Dal ??? Ik heb ze al diverse malen ge-googled maar ze zijn nergens te vinden. Heel mysterieus allemaal. Weet iemand wie dat zijn ?

 5. Theo zei:

  Dat zijn volgens mij Ben van de Wolfsberg en Gerry van de Comm zo ver ik weet. Ik zou hun bellen als je er meer over wilt weten.