Houtoogst Groesbeekse bos 2018
GROESBEEK – Begin oktober start Staatsbosbeheer met de houtoogst in het Groesbeekse bos.
Verjongen
In verschillende bospercelen gaat Staatsbosbeheer gemarkeerde bomen weghalen om de andere bomen de ruimte te geven voor hun groei of om het bos te verjongen. Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie een van de functies van het bosgebied.
Klein Amerika
De oogst vindt dit jaar hoofdzakelijk plaats in het bosdeel Klein Amerika. In een deel van het bos wordt gedund. Op enkele plaatsen worden verjongingsplekken gemaakt. Bos blijft bos! De paden in het werkgebied blijven toegankelijk, maar kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn. Naar verwachting is het werk eind december afgerond. Daarna worden de zodra de omstandigheden het toelaten paden weer opgeknapt.
Boswerkzaamheden
Door regelmatig te dunnen en te verjongen zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties kwaliteitshout uit het bos kunnen blijven oogsten. Bos blijft bos. Het zagen vindt plaats met een oogstmachine, een ‘harvester’ en neemt enkele maanden in beslag. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld langs de weg in afwachting van transport naar de zagerijen.
Planten en dieren
Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. De boswerkzaamheden combineren het oogsten van hout met het stimuleren van de natuurlijke ontwikkeling van bomen. Voor aanvang van de werkzaamheden is nauwkeurig bekeken of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. Zo wordt rekening gehouden met de dieren en planten die er leven.
Informatie
Op zaterdag 20 oktober organiseert Staatsbosbeheer de Groesbeekse Bosdag. Op deze dag staat het bos en het beheer centraal en is men van harte welkom om vragen te stellen. Tussen 12 en 16u worden diverse leuke en leerzame activiteiten gratis aangeboden. Locatie van de bosdag: Natuurkampeerterrein Groesbeek aan de Dominee J.A. Visscherlaan 2 te Groesbeek. Meer informatie over de geplande houtoogst en de bosdag in Groesbeek vindt u via www.boswachtersblog.nl/rivierengebied.
Meer informatie over duurzaam bosbeheer en houtoogst bij Staatsbosbeheer staat op www.staatsbosbeheer.nl/bosenhout en www.hollands-hout.com.
Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.
[relatedPosts]
3 oktober, 2018 om 16:19
Schande hoe SBB ons bos ook dit jaar weer een stuk naar de vernieling zal helpen! En dan ook nog een ”arrogante” Groesbeekse Bosdag houden waar hopelijk niemand op af komt! 1 grote schande is het waar de grote Geldwolven van SBB mee bezig zijn, ten koste van onze natuur!
3 oktober, 2018 om 21:00
Een schande is het en maar pochen op beheer, de bossen zijn een reden voor bezoek van het toerisme. Als ik zie wat er aan de Maldensebaan weer gesmet is blijft daar nog nauwelijks bos over. Er is zelfs gesmet waar al vernield is. Vernieling anders kan ik het niet noemen. Zonde van het bos waarmee ik opgegroeid ben.
3 oktober, 2018 om 22:07
@ Natuurliefhebber,
Ik denk dat die bosdag voor jou heel zinvol is, dan kunnen ze je uitleggen waarom bosbeheer anno 2018 belangrijk is. Blijkbaar snap je het niet helemaal. En de natuur is van niemand dus ook niet van jou.
Als je het meter weet als staatsbos stel ik je voor een plan en voorstel in te dienen bij de gemeente en provincie met daarin beschreven hoe het wel so modern…
4 oktober, 2018 om 16:06
@The
Jou reactie raakt nog kant nog wal. En ik heb zeker geen arrogante Bosdag nodig om me Proberen wijs te laten maken hoe ”goed” SBB wel niet bezig is, daarover heb ik kennis genoeg en daarbij heb je ook niet al teveel kennis nodig om te zien hoe Ons bos naar de vernieling gaat! Veel plezier op die Bosdag The.
4 oktober, 2018 om 23:26
Sloop van het groesbeekse bos wat ooit een van de mooiste bossen van nederland was
is nu een grote puinhoop geworden.