Openstelling Mariagrotje Mariëndaal in Groesbeek

GROESBEEK – De afgelopen maanden hebben vrijwilligers uit de wijk rond het Groeske in Groesbeek met grote toewijding aan het herstel van het Mariagrotje gewerkt.


Het Mariagrotje in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

27 oktober

Het grotje is nog niet klaar, maar wel al zo ver gerestaureerd dat het weer kan worden opengesteld voor het publiek. Op zaterdag 27 oktober organiseren de vrijwilligers daarom een moment voor de feestelijke openstelling. Iedereen is om 14.00 uur welkom om te komen kijken.

Bijdragen

De restauratie kon worden uitgevoerd dankzij de enorme inzet van enkele vakkundige vrijwilligers en dankzij bijdragen van onder andere Stichting Vitaal Mariëndaal en diverse fondsen waaronder de RABO-bank, de zusters van Carolus Boromeus, de gemeente en het Prins Bernhard Fonds. De firma’s Van Kesteren en Kaal traden op als hoofdsponsors van bouwmaterialen; zij leverden alles wat de vrijwilligers bij de restauratie nodig hadden.

Lokale bedrijven

Ook andere lokale bedrijven spelen een belangrijke rol bij de restauratie. Richard Kerkhoff van smederij Kerkhoff maakte twee nieuwe kozijnen en en een prachtig sierhekwerk om het grotje ’s avonds en ’s nachts te kunnen afsluiten. Glas in lood expert Tonnie Peters zorgde voor nieuw glas in oude stijl voor de ramen van het grotje. Poort en ramen worden nog voor de 27e oktober geplaatst.

Originele Mariabeeld komt nog

Het originele Mariabeeld staat nu nog niet in het grotje. Voorlopig staat er een replica. Het oorspronkelijke beeld wordt minutieus gerestaureerd door Diny Kuijpers van huismuseum de Kleine Heilige Geest. Dit beeld zal in het voorjaar in het grotje komen. In de lente komen er ook 2 nieuwe houten banken, een informatiepaneel, nieuwe aanplant waaronder haagbeuk achterlangs en rododendrons en rozen rondom. In de grot komt bovendien nog een klein kaarsenaltaar met mozaïekwerk waar de lokale mozaïek-ateliers van Annet Jacobs en Heidi de Vos bij betrokken zijn. Daarvoor worden nog fondsen gezocht.

Formele opening in mei

De formele opening en inwijding van het grotje door de pastoor is in mei, de Mariamaand. Dat zal dan ook in aanwezigheid van enkele zusters van de kloosterorde Carolus Boromeus zijn. Deze kloosterorde liet het grotje eind 19e, begin 20e eeuw maken.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 oktober, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »

1 reactie op “Openstelling Mariagrotje Mariëndaal in Groesbeek”

  1. pedro zei:

    word mooi. een plek om even tot je zelf te komen en aan iemand te denken die je dierbaar is