Jeugd moet stem krijgen binnen lokale politiek

GEMEENTE BERG EN DAL – De jeugd van de gemeente Berg en Dal moet meer betrokken worden bij de lokale politiek.

Om dat te bewerkstelligen zou een jeugdgemeenteraad met -burgemeester een uitkomst zijn. PvdA Berg en Dal gaat hiervoor een motie indienen tijdens het begrotingsdebat van aanstaande donderdag.

Serieuze stem

Er wordt binnen de (lokale) politiek met regelmaat besloten over onderwerpen die de jeugd raken. Fractievoorzitter Lesley Albers wil dat de jongeren een serieuze stem over de eigen leefomgeving krijgen. Dat zou via een jeugdgemeenteraad en jeugdburgemeester kunnen. “De jeugd heeft de toekomst en moet op verschillende manieren aangemoedigd worden om eigen wensen en ideeën in te brengen. Kinderen en jongeren verdienen dat”, staat er in de motie. In verschillende gemeenten is dit al een succes.

Voorjaar 2019

Om de jeugdparticipatie in de gemeente Berg en Dal vorm te geven moet volgens PvdA een raadswerkgroep “Jeugdparticipatie” in het leven worden geroepen. Zo kan de jeugd een formele stem krijgen. “Hierbij worden de scholen in de gemeente benaderd en verschillende modellen onderzocht, inclusief de benodigde organisatie en middelen”. De eerste plannen zouden vóór april 2019 klaar moeten zijn.

“Jongeren weten te weinig over werk van de gemeente”

Albers probeert al langer een jeugdgemeenteraad in te laten stellen. ““Jongeren zijn of worden nauwelijks betrokken bij de gemeente en de beslissingen van de gemeenteraad. (…) Ik ben soms verbaasd hoe weinig jongeren (maar ook ouderen) weten van het werk van de gemeente. Dat is zonde”, zei ze eerder dit jaar na les over politiek te hebben gegeven op een basisschool.

Steun

De motie van PvdA krijgt op voorhand al steun van CDA Berg en Dal, VVD Berg en Dal, D66 Berg en Dal en Voor Berg en Dal. De partijen zijn in totaal goed voor 9 van de 23 zetels. Donderdag zal blijken of en welke fracties nog meer akkoord gaan.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 oktober, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »

1 reactie op “Jeugd moet stem krijgen binnen lokale politiek”

  1. Toontje zei:

    Stop toch met deze lokale identiteitspolitiek. Het gaat niet om kenmerken als leeftijd, huidskleur, geloof of geslacht, maar om kwaliteit van de desbetreffende persoon. Wanneer je alleen naar leeftijd kijkt, krijg je wellicht enkel een hoop gebrabbel in plaats van inhoud. Als het ware van silly walk naar silly talk…