Samen leren is wel zo gezellig

GEMEENTE BERG EN DAL – Naast een bron van verhalen is de bibliotheek een plek waar je een leven lang informeel kunt leren. Ook als je nog nooit met een computer hebt gewerkt.


Vrijwilliger Jo Coerwinkel begeleidt cursist Carolien Gipman.

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert in verschillende vestigingen in de gemeente Berg en Dal gratis ‘Klik & Tik’ cursussen.

Groei

Tijdens deze cursus leer je de basis die je nodig hebt om met een computer te kunnen omgaan. Jo Coerwinkel werkt op dinsdagochtend als vrijwilliger bij de Klik & Tik cursus in Bibliotheek Beek-Ubbergen. “Als begeleider blijft het ontzettend leuk om deze mensen achter de computer te zien groeien.”

Cursisten

In de Bibliotheek Beek-Ubbergen zitten op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur acht mensen ingespannen naar een computerscherm te turen. Vrijwilliger Jo Coerwinkel en zijn vrouw Marian staan de cursisten met raad en daad terzijde. Tot april 2018 zat Jo nog als raadslid voor GroenLinks in de gemeenteraad van de gemeente Berg en Dal.

Eerst nog twijfel

Sinds vier jaar werkt hij als vrijwilliger bij de Klik & Tik-cursussen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Hij vertelt: “De meeste deelnemers begonnen in september met veel twijfels aan de cursus. Maar al snel vinden ze het heel leuk om te ontdekken dat zij óók met de computer overweg kunnen. Bovendien vinden ze het prettig om andere mensen te ontmoeten en elkaars ervaringen te delen.”

Informatie zoeken op internet

Het echtpaar Marjan (73) en Wigger (77) Vooys wil vooral leren hoe ze op internet informatie kunnen opzoeken. “Ik heb al een kijkje genomen in de webwinkel van de HEMA. Leuk om te zien wat je hier allemaal kunt kopen”, glundert mevrouw Vooys. Ze oefent thuis iedere avond een uurtje achter de eigen laptop. Corry Van Doorn (81) heeft vandaag geleerd hoe ze moet knippen en plakken. Dat blijkt nog best moeilijk. “Maar we worden hier heel goed geholpen. Ik kan inmiddels al wel informatie opzoeken via internet”, vertelt ze trots.

Verhaal kwijt kunnen

In de groep heeft ze aansluiting bij Carolien Gipman (79). Van beiden heeft hun echtgenoot intensieve zorg nodig. Tijdens de cursus kunnen ze goed hun verhaal kwijt bij elkaar. Carolien vindt de Engelse termen op haar iPad nog lastig. “Dan zie ik allemaal Engelse woorden op mijn iPad en dan begrijp ik pas tijdens de cursus wat het betekent.”

Meedoen in de maatschappij

Alle deelnemers zijn het erover eens: de cursus is leerzaam, de begeleiding is geduldig en de bijeenkomsten gezellig. Volgens Jo Coerwinkel heeft de bibliotheek een belangrijke functie als het gaat om de brede educatie van mensen. “Niet alleen met digitale trainingen, maar ook met een aanbod voor bijvoorbeeld laaggeletterden. Zodat mensen beter mee kunnen doen in de maatschappij. De bibliotheek is en blijft een ideale ontmoetingsplek waar mensen ongedwongen kunnen binnenlopen om informatie te halen, een praatje te maken of gewoon om een tijdschrift of krant te lezen.”

Cursussen

Wil je ook graag met de computer leren werken? De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert wekelijks gratis Klik & Tik-cursussen in de bibliotheken in Beek-Ubbergen, Groesbeek en Millingen aan de Rijn. De cursus duurt tien weken. In januari beginnen er weer nieuwe cursussen. Kijk voor meer informatie op https://www.obgz.nl/digitaalvaardig.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 oktober, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor Samen leren is wel zo gezellig

Reageren is niet toegestaan.