SG: “Bosvijver ’t Koepeltje moet gerenoveerd worden”

GROESBEEK – Sociaal Groesbeek (SG) wil dat bosvijver ’t Koepeltje (De Koepel) in Groesbeek wordt gerenoveerd.


Hulpactie zomer 2018: 20.000 liter water gaat het Koepeltje in. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De lokale partij zal daarom een motie indienen tijdens het begrotingsdebat van aanstaande donderdag.

Hulpactie in de zomer

Tijdens de droogte deze zomer hebben twee inwoonsters uit Groesbeek het initiatief genomen om de drooggevallen vijver te vullen met water. De brandweer in Groesbeek pompte 20.000 liter water in de bosvijver, zodat de dieren waren voorzien van drinkwater. De vijver loopt telkens langzaam leeg.

Dieren en historie

De vijver is niet alleen belangrijk om dienst te doen als drinkwater. “Vooral kikkers, padden, salamanders maar ook libellen zijn voor hun voortplanting afhankelijk van watertjes zoals De Koepel”, zegt SG. Ook vanuit historisch oogpunt is het de moeite waard om de vijver te kunnen behouden. De vijver staat volgens SG al sinds 1570 aangegeven onder de naam “Vlasroet”. De naam “De Koepel” zou na 1860 bedacht zijn.

Het college van burgemeester en wethouders wordt in de motie verzocht om contact op te nemen met Staatsbosbeheer en een plan te bedenken om renovatie mogelijk te maken.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 oktober, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »

5 reacties op “SG: “Bosvijver ’t Koepeltje moet gerenoveerd worden””

 1. Pvdc zei:

  Jaren geleden is het koepeltje ook al eens gerenoveerd, dat kostte toentertijd bakken met geld. Zie het resultaat heden ten dage. De genoemde diertjes/insecten weten hun weg ook wel te vinden zonder koepeltje.

 2. Rob zei:

  Jij bent geen Groesbeker Pvdc.

 3. jan zei:

  Als buurtbewoner zie ik iedere keer deze modderpoel. Jammer, ikzelf kan me als kind zijnde nog herinneren dat er een houten bruggetje overheen lag en er flink wat water instond. Wat ze destijds gerenoveerd hebben weet ik niet maar vanaf die tijd ziet het er niet uit. Dus of goed renoveren of dempen dat gat en maak er maar een picknick plaats van.

 4. Patje P zei:

  Bij de laatste renovatie is men door de leemlaag heen gegaan . Zolang die kom niet dicht gemetseld wordt zal de koepel leeglopen en blijven we een stinkende modderzooi houden.

 5. wally zei:

  Het is niet aan de opknapbeurt van de koepel te wijten,
  oorzaak leggen transportleiding waterleiding maatschappij
  vanaf water win gebied naar bredeweg daar bij heeft men de leem lagen verstoord bij het graven sindsdien is het met de koepel gedaan.