Kristallnachtherdenking 2018 Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK – De jaarlijkse Kristallnachtherdenking van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek, op 9 november a.s., staat in 2018 in het teken van het joods verzet in de periode 1940-1945.


Foto en rechten: Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

Dr. Ben Braber (historicus en Honorary Research Fellow in de School of Humanities, University of Glasgow) zal een boeiende publiekslezing rondom dit onderwerp verzorgen.

Ben Braber

Dr. Braber is gespecialiseerd in de integratie van immigranten in moderne West-Europese samenlevingen en joods verzet. Hij heeft diverse publicaties over dit laatstgenoemde onderwerp op zijn naam staan, waaronder Waren mijn ogen een bron van tranen. Een joods echtpaar in het verzet, 1940-1945 (2015) en This Cannot Happen
Here. Integration and Jewish resistance in the Netherlands, 1940-1945 (2013).

Gevolgen Kristallnacht

Na een korte introductie op de gebeurtenissen in Duitsland in 1938 zullen de gevolgen van de Kristallnacht (dit jaar 80 jaar geleden) worden belicht: hoe werd dit nieuws in Nederland ontvangen en wat waren de consequenties van deze gebeurtenis voor de joden in Nederland? Een belangrijk onderdeel hierbij is de integratie van de joden in de Nederlandse samenleving in de jaren ’30 en welke gevolgen dit proces uiteindelijk had voor het joodse verzet tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

Verzet

Braber zal ook in gaan op de verschillende vormen van verzet onder de joodse gemeenschap ten tijde van de Holocaust en de deportaties naar de vernietigingskampen. Joden in Nederland hebben op allerlei manieren geprobeerd de vervolging tegen te werken. Ze schreven bijvoorbeeld voor illegale bladen en hielpen die te verspreiden, vaak met groot risico voor eigen veiligheid.

Ontregelen

Ze onttrokken zich aan de deportatie en hielpen opgepakte joden ontsnappen uit deportatietreinen en concentratiekampen. Verder werden er pogingen ondernomen om de deportaties te ontregelen door middel van brandbommen en aanslagen. Daarnaast vormden of sloten ze zich aan bij niet-specifiek joodse verzetsgroepen (een relatief groot aantal deed dat in vergelijking met niet-joden) en ze behoorden bovendien ook tot de voortrekkers van gewapend verzet.

Bron/Tekst: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 november, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor Kristallnachtherdenking 2018 Bevrijdingsmuseum

Reageren is niet toegestaan.