Bomen Molenweg, Nieuweweg en Cranenburgsestraat vervangen

GROESBEEK – De gemeente gaat vanaf 4 december 30 van de ongeveer 250 lindebomen aan de Molenweg en Nieuweweg in Groesbeek kappen.


Op de foto ziet u een voorbeeld van een boom die er slecht aan toe is. De boom heeft bovenin dode takken en de kroon wordt steeds kleiner. Een gezonde lindeboom is veel voller. Foto en rechten: Gemeente Berg en Dal.

Nieuwe linden

Ook worden er zo`n 30 bomen aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek gekapt. We doen dit omdat ze er slecht aan toe zijn of niet goed groeien. De gekapte bomen vervangen we door nieuwe linden. Hierdoor blijven de straten ook in de toekomst echte lanen. Een laan is een weg met een lange aaneengesloten rij bomen.

Waarom kapt de gemeente?

De gemeente kapt bomen als ze er slecht aan toe zijn of aan het einde van hun leven. Als we ze niet kappen dan kunnen ze omvallen of grote takken verliezen. Dat kan gevaarlijk zijn. Zeker als de bomen langs drukke wegen staan. Aan de Cranenburgsestraat vervangen we ook wat jonge bomen. Deze groeien niet goed omdat ze tussen teveel stenen staan. Wij verwijderen een deel van de stenen en planten nieuwe bomen. We verwachten dat we de komende 20 jaar alle 250 linden aan de Nieuweweg en Molenweg moeten vervangen. We gaan dit in etappes doen. Op 4 december zijn de eerste 30 aan de beurt.

Waarom kapt de gemeente in etappes?

Als we alle 250 bomen in een keer weghalen dan is dit heel ingrijpend voor het straatbeeld. Door het in etappes te doen verandert het straatbeeld geleidelijker. Daarnaast is een deel van de bomen nu nog redelijk tot goed. Het zou zonde zijn om die bomen nu al te kappen.

Verkeershinder

Tijdens de kap blijven de Molenweg en Cranenburgsestraat open. Wel kan er tijdelijk hinder voor het verkeer zijn omdat we soms een deel van de weg moeten afsluiten. Er zijn verkeersregelaars om dit veilig te laten verlopen.

Bron/Tekst: Gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 november, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 9 reacties »

9 reacties op “Bomen Molenweg, Nieuweweg en Cranenburgsestraat vervangen”

 1. Jan janssen zei:

  Deze bomen zijn jaren geleden veel te ver terug gesnoeid dan vraag je je af hoe zou het komen waarom ze er zo slecht uit zien

 2. Kees zei:

  Beste Jan,

  Je kunt ook zeggen fijn dat de gemeente er wat aan gaat doen.
  I.p.v. altijd dat negatieve gedoe!

 3. |rowdy zei:

  Jan je hebt gelijk. Het is bewust zo gesnoeid zodat ze ze kunnen kappen voor de hout opbrengst. Kees zo wordt je als burger altijd in de maling genomen door op gevoelens c,q bangmakerij van mensen die daar gevoelig voor zijn in te spelen. Heers en verdeel politiek.

 4. rowdy zei:

  En dat in de periode dat ze milieu zgn.hoog op de lijst hebben staan. Zelf het klimaat beiinvloeden door wereldwijd bomen te kappen die onze longen zijn. Zetten dmv. zonlicht co2 om in o2 (asymilatie, Biologie)Door wereldwijd bomen te kappen(voor de houtopbrengst) stijgt toch de temperatuur. Bomen worden weer aangeplant maar dat is puur om de volgende generaties te neppen enz. De natuur herstelt zich toch vanzelf. Wat een nepperij die zgn groen linksen.

 5. Piet zei:

  Ik verheug me er op om over 20 jaar al die nieuwe bomen te mogen zien……

 6. rowdy zei:

  Als je er dan nog bent. Ten tweede om te zien hoe de volgende reeks bomen worden gekapt als milieu weer hoog op het lijstje staat. Zo begint het spelletje weer van voor af aan. Je wordt door die groen linksen letterlijk om de groene tuin geleid. De tuin die ze zelf hebben aangelegd en groen hebben gemaakt om zo hun zakken te vullen. En dat allemaal on het mom van schoner milieu.

 7. rowdy zei:

  die bomen worden bewust zo gesnoeid zodat ze in een geldboom veranderen. Het geld groeit dan niet meer aan de boom maar in de zak.

 8. Natuurliefhebber. zei:

  Het zal het straatbeeld bij de eerste kap van 30 bomen al drastisch gaan veranderen, en het zal ook nooit meer een echte mooie laan worden zoals het nu is met overal dezelfde mooie grote formaat bomen. Hopelijk is hier Heel goed over nagedacht of er daadwerkelijk gekapt moet worden. En hopelijk is die beslissing ook niet dit jaar genomen vanwege de extreme warmte waardoor vele bomen in NL het zwaar hebben gehad, maar er toch weer doorheen zullen komen.

 9. rowdy zei:

  Hallo Natuurliefhebber. Het gaat mij als natuurliefhebber ook aan het hart om te zien hoe onze bossen wereldwijd verloren gaan mede door kappen of natuurbranden. Het zal natuurlijk wel weer goed komen. Het is inderdaad zo dat de kap van die 30 bomen het straatbeeld zal veranderen. Even wennen. Uiteindelijk zal het ook hier goed komen. Ik denk ook dat men er goed over heeft nagedacht om deze bomen te kappen. misschien dat het warme weer ook een belangrijke rol heeft gespeeld. Mocht ik mensen en in het bijzonder die van groen links beschadigd of in diskrediet heb gebracht door mijn ongefundeerde opmerkingen dan hierbij mij excuses. Het zijn ook mensen met oog voor natuur en milieu.