Ook jonge ouders kwetsbaar bij brand

GROESBEEK – Jonge ouders zijn een kwetsbare groep bij woningbrand. Niet omdat ze zichzelf niet kunnen redden.


Foto: Gemeente Berg en Dal.

Kindje

Maar omdat er ineens een kindje is dat zichzelf niet kan redden, dat in alles afhankelijk is van zijn ouders. Daarom is het goed als jonge ouders nadenken over het brandveilig maken van hun woning. Zoals Sanne en Stefan Fransen deden met burgemeester Mark Slinkman en brandweeradviseur Wiljan Gerritzen.

Geboortekoffertje

De burgemeester en Wiljan waren in oktober bij Sanne en Stefan op De Horst op bezoek om hen het geboortekoffertje van de brandweer uit te reiken. Stefan en Sanne waren de eerste ouders die in oktober in onze gemeente aangifte deden van de geboorte van hun kindje Sid. De uitreiking was een goede gelegenheid om samen verder te praten over hun nieuwe situatie en brandveiligheid.

Je moet er niet aan denken

Natuurlijk wil je als jonge ouders niet nadenken over brand en brandveiligheid. Het is ook een van de eerste dingen die Sanne zegt in het begin van het gesprek: “je moet er toch niet aan denken!” Een hele logische reactie, maar je moet er juist wel aan denken, want dan kun je jezelf en je kindje beschermen. Want ook bij jonge ouders kan brand ontstaan.

Voorkomen van brand

Het belangrijkste is natuurlijk om brand te voorkomen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld je telefoon niet ’s nachts op te laden. Telefoons en tablets zijn binnen een paar uur opgeladen. Als ze daarna nog stroom krijgen kan de energie nergens heen en kan een oplader erg heet worden. Zo erg zelfs dat er brand ontstaat. En maak het filter van de wasdroger na elke droogbeurt schoon. Zo voorkom je dat het stof en de pluizen in het filter vlam kunnen vatten.

Tijd om te vluchten

Zorg er daarnaast voor dat je genoeg tijd hebt om te vluchten als er brand is. Plaats genoeg rookmelders! Sanne en Stefan hebben er één bij de wasmachine, maar dat is niet genoeg. Ook in de woonkamer, de hal boven en beneden horen een rookmelder. Die waarschuwt als er rook ontstaat waardoor jij tijd genoeg hebt om jezelf en je kindje in veiligheid te brengen. Voordat de giftige rook jullie longen onherstelbaar beschadigt. En houd binnendeuren dicht. Zo voorkom je dat brand en rook zich snel kunnen verspreiden

Vluchtplan

Maak een vluchtplan. Waar vlucht je heen? Wie pakt jullie kindje? Oefen het vluchten een keer met een blinddoek voor. Dan merk je hoe moeilijk het is om blindelings je weg te vinden in een huis dat je denkt op je duimpje te kennen. Stefan zegt dat hij een stoel door de ruit zou gooien, maar met die dubbele ruiten van tegenwoordig, kan dat nog wel eens tegenvallen. Dus zorg vooral dat je vluchtroute bekend is en vrij van obstakels. Want dat traphekje, die wandelwagen en de babytas zijn in het donker, in de rook grote struikelbrokken.

Gelijk regelen

Sanne en Stefan zijn blij met het gesprek. Het is natuurlijk niet zo dat ze helemaal niet met brandveiligheid bezig waren, maar met de tips van Wiljan kunnen ze hun huis zelf nog iets veiliger maken. “Dat gaan we deze week nog regelen”, zegt Sanne.

Bron: Gemeente Berg en Dal


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 november, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor Ook jonge ouders kwetsbaar bij brand

Reageren is niet toegestaan.