Celstraffen voor woningoverval Groesbeek in 2017

ZUTPHEN/WIJCHEN/NIJMEGEN – De rechtbank in Zutphen heeft 2 mannen uit Nijmegen van respectievelijk 28 en 42 jaar en een 19-jarige vrouw uit Wijchen veroordeeld tot celstraffen voor een woningoverval in Groesbeek.

De gevangenisstraffen variëren van 6 maanden tot 18 maanden.

19 november 2017

De woningoverval vond plaats in de ochtend van 19 november 2017 aan de Jozef Israelslaan in Groesbeek. Het trio ging samen naar de woning van het slachtoffer. De vrouw wist dat het slachtoffer geld in zijn woning had liggen en wees de woning van slachtoffer aan. De mannen gingen vervolgens de woning in. Het slachtoffer stond onder bedreiging van een vuurwapen geld af aan de 2 mannen. De vrouw bleef buiten wachten. De 28-jarige man kocht daarna drank en drugs en ging met de vrouw naar een hotel. Daar betaalde de man met contact geld.

Medeplegen van afpersing

Kijkend naar het aandeel dat hele trio heeft gehad, is de rechtbank van oordeel dat sprake is van medeplegen van afpersing. Vooral wijze de waarop de afpersing is uitgevoerd, rekent de rechtbank het trio zwaar aan.

Hoogste straf

De 28-jarige man krijgt de hoogste straf en is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De Nijmegenaar krijgt een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Hier gaat de tijd van af die hij al in voorarrest heeft gezeten. Voor de voorwaardelijke straf geldt een proeftijd van 3 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden bestaan uit reclasseringscontact, een alcohol- en drugsverbod en een contactverbod met het slachtoffer. De rechtbank houdt bij de strafoplegging rekening met het feit dat hij al eerder voor een vergelijkbaar delict is veroordeeld. Met de voorwaardelijke gevangenisstraf wil de rechtbank herhaling voorkomen.

Blanco strafblad

De 42-jarige man uit Nijmegen krijgt een gevangenisstraf van 10 maanden met aftrek van het voorarrest. Omdat de man niet eerder in aanraking is geweest met politie of justitie, legt de rechtbank aan hem een lagere straf op. Ook deze straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Naïef en beïnvloedbaar

De 19-jarige vrouw uit Wijchen krijgt een celstraf van 6 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk opgelegd. Deze straf is hoger dan de eis van het OM. Uit het reclasseringsrapport blijkt dat de vrouw erg naïef en beïnvloedbaar is. Ook heeft ze weinig zelfinzicht. Met de voorwaardelijke gevangenisstraf wil de rechtbank herhaling voorkomen. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden, zoals reclasseringscontact, een behandeling bij Kairos en een contactverbod met het slachtoffer verbonden.

Schadevergoeding

Tot slot moeten alle veroordeelden een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Bron: Rechtspraak.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.

[relatedPosts]


Tags: ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 december, 2018 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »

1 reactie op “Celstraffen voor woningoverval Groesbeek in 2017”

  1. Wim zei:

    Wat een straffe zeg .