Taalcafé in Bibliotheek Groesbeek

Elke dinsdagochtend van 10 tot 12 uur zit de lange tafel in Bibliotheek Groesbeek vol met mensen die Nederlands willen leren.


Foto en rechten: Marcel Krijgsman via OBGZ

Taalcafe

Tijdens dit ‘Taalcafé’ voeren bezoekers samen met taalvrijwilligers gesprekken in de Nederlandse taal. Ook het spelen van taalspelletjes is een groot succes.
Amal draait aan het rad met letters van het spelletje Pim Pam Pet. “Een sport met een k?”, vraagt ze. “Karate!”, roept Ahmed enthousiast. Naast het met elkaar praten over onderwerpen als eten en drinken, feestdagen en het menselijk lichaam spelen de bezoekers van het Taalcafé vaak taalspelletjes. Door het spelen van Pim Pam Pet, Hollandbingo en Beeldkwartet leren ze steeds weer nieuwe woorden bij.

Lesmateriaal

Het Taalcafé in Groesbeek is in april 2018 van start gegaan. De bezoekers komen oorspronkelijk uit alle hoeken van de wereld, zoals Rusland, Polen, Syrië, Brazilië, Eritrea, Iran, Engeland en Oekraïne. Babet legt het verschil tussen ‘humeur’ en ‘humor’ uit. Ze is een van de 11 taalvrijwilligers in Groesbeek. “Voor veel Arabischsprekende mensen is het verschil tussen deze twee woorden soms moeilijk te horen. Ook de ‘oe’ en ‘uu’ klank is lastig.” Ze legt uit dat ze zelf veel lesmateriaal ontwikkelen voor de deelnemers. “We hebben verschillende themaplaten met plaatjes en woorden. Verder wisselen we ook lesmateriaal uit met vrijwilligers van andere Taalcafés.”

Ontmoetingsfunctie

Veel bezoekers van het Taalcafé komen wekelijks langs in de bibliotheek. Ook Hamed komt hier graag, om beter Nederlands te leren, maar ook om andere mensen te ontmoeten. “Ik wil graag Nederlandse kranten leren lezen en ook de taalspelletjes vind ik leuk om te doen.” Vrijwilliger Wil vertelt dat de ontmoetingsfunctie ook een belangrijk aspect is van het Taalcafé. “Sommige mensen zijn in hun eentje naar Nederland gekomen en vinden het fijn om anderen te ontmoeten. We willen vooral dat het gezellige ontmoetingen zijn, er wordt ontzettend veel gelachen.”

Een nieuw gezicht

Ook buiten het Taalcafé zoeken de deelnemers elkaar op. Babet: “We hebben hier vaak een Braziliaanse en Italiaanse aan tafel die elkaar ook privé opzoeken. Ze communiceren dan in het Nederlands, want de Braziliaanse kan geen Engels.” Ondertussen is Iman aangesloten, zij is voor het eerst bij het Taalcafé. Via vaste bezoeker Amal heeft ze over het Taalcafé gehoord. Eerst nog wat schuchter, maar na een tijdje praat ze gezellig mee. “Een dier met een D?”, vraagt Mohammed. “Een dolfijn!”, roept een van de vrijwilligers. Weer een nieuw woord geleerd.

Meedoen

Wil je ook beter Nederlands leren en aansluiten bij het Taalcafé in Bibliotheek Groesbeek? Je bent op dinsdagochtend tussen 10 en 12 uur van harte welkom!
Kijk voor meer informatie op de site van OBGZ

^JWi

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.
[relatedPosts]


Tags: ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 december, 2018 door Redactie DeGroesbeek with Reacties uitgeschakeld voor Taalcafé in Bibliotheek Groesbeek

Reageren is niet toegestaan.