Krieg am Niederrhein

GROESBEEK – Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek laat in februari en maart 2019 weer een aantal vertoningen zien van de filmklassieker ‘Krieg am Niederrhein’.

Operatie Veritable

Op 8 februari 1945, dit jaar 74 jaar geleden, ging Operatie Veritable van start in het Nederlands-Duitse grensgebied. Naar schatting gingen ongeveer 500.000 geallieerde soldaten de strijd aan met de Duitse verdediging.

Oversteek

In zes weken tijd nam dit aantal zelfs toe tot een troepenmacht van meer dan 1 miljoen geallieerde soldaten. De operatie eindigde met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945. Deze oversteek markeerde het begin van het einde van Hitler-Duitsland.

Oorlog

De Duitstalige film ‘Krieg am Niederrhein‘ (zonder Nederlandse ondertiteling) bevat indrukwekkende historische beelden uit 1944 en 1945 en besteedt aandacht aan het gebied in en rondom het Rijk van Nijmegen ten tijde van de zinderende aanval op het Rijnland. Aan bod komen onder andere de slag om het Duitse Reichswald en de bombardementen op Duitse steden, zoals o.a. Kleve en Wesel. Daarnaast worden de grootscheepse evacuaties van vluchtelingen uit het Duits-Nederlandse grensgebied in beeld gebracht. De film is aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten.

Recensies

‘Een grandioos schouwspel, door de duivel zelf uitgevonden’, zo berichtte de Amerikaanse oorlogsverslaggever James McCarthy over deze slag. De befaamde historicus W. Denis Whitaker wist het zeker, dit was: ‘The battle to end the war’.

Algemeen

• Voorafgaand aan alle voorstellingen en in de pauze is het museumcafé geopend.
• Aan elke voorstelling gaat een korte historische inleiding vooraf verzorgd door deskundigen van het Bevrijdingsmuseum.
• De film is Duitstalig en niet ondertiteld.
• Reserveren is noodzakelijk: tel 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.
• Volwassenen € 12,50, kinderen (7 t/m 17 jaar) € 6,50 pp. Museumkaart is geldig.
• Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek.

Programmering:

Zondagen van 14.00-17.00uur Incl. pauze:
17-02, 24-02, 10-03, 17-03 en 24-03.

Dinsdag van 19.30-22.30uur Incl. pauze:
26-02.

Donderdagen van 14.00-17.00uur Incl. pauze:
07-02, 21-02, 28-02, 07-03, 14-03 en 21-03.

Bron: DeGroesbeek.nl


Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en info uit Groesbeek e.o? Like dan onze Facebookpagina.
[relatedPosts]


Tags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 januari, 2019 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »

2 reacties op “Krieg am Niederrhein”

  1. rowdy zei:

    Herdenken is niet verkeerd als de echte waarheid wordt verteld. Ik plaats hier vraagtekens. Waarom? Wij leven al eeuwen in een omgekeerde wereld. Geplaagd door oorlogen,epidemien, hongersnoden, overstromingen etc. Waarom zou men niet op het idee kunnen of willen komen dat ook geschiedenis vervalst kan worden in dit geval over de 2e WO. Hoe kan het zo zijn dat de nazi’s en in het bijzonder Adolf H.
    uit het niets aan de macht is gekomen. Toeval of niet? Of is er sprake van een geheime duistere macht die geld niet zo belangrijk vindt die hiervoor gezorgd heeft? Wat is het doel? Misschien alweer een oorlog ontketenen(de zoveelste als in sinds mensenheugenis) zodat er weer onschuldige mensen die ook recht hebben om te leven kunnen sterven om zo de wereldpopulatie te reduceren of misschien omdat ze wel om mensenlevens geven. Of is het toch het geld met de hiermee gepaarde geopolitiek? Wie zal het zeggen. Waarom moeten er 7 miljoen onschuldige joden dood en waarom geen 0? Wie heeft dit destijds bedacht? Geestesziek of juist briljant? Moesten deze hardwerkende mensen als zondebok en daardoor als slachtoffer dienen vanwege hun geloof (zijn er daarom zoveel religies op de wereld om ze te pas en onpas tegen elkaar uit te spelen) of moest er iets of iemand als dekmantel afgedekt worden. De vraag rijst waarom en met welk doel? Waarom moeten generaties reeds overleden,huidige en toekomstige voor de gek worden gehouden? ik wil de holocaust niet goed praten. Het is vreselijk wat er gebeurd is maar waarom? Waarom worden de nazi’s altijd in een kwaad daglicht gezet en niet de geallieerden die waarschijnlijk ook geen lieverdjes waren. Alleen wordt dat niet vermeld. Er wordt zo voor de toekomstige generaties een vijand beeld geschapen. En nu anno 21e eeuw ook weer in de gedaante van de islam. Het Duitse volk in al zijn nederigheid is destijds misleid en als het niet oppast gebeurd het anno 21e eeuw weer. Nu worden ze langzaam vervangen tenzij ze op tijd ontwaken en op de juiste partij stemmen. Ik vind dat ze op basis van verdraaiing van de geschiedenis moeten stoppen met herdenking en het heilige evangelie prediken zoals die bedoeld is i.p.v net doen alsof. Of is dat ook een verzinsel? Waarom zouden mensen hun geld in entree stoppen als ze wisten dat alles op verdraaiing is gebaseerd om nog maar te zwijgen over verbouwingen in al deze musea.

  2. jeuh zei:

    dat sloeg dus helemaal nergens op.