Haalbaarheidsonderzoek naar verplaatsing Mallemolen

GROESBEEK – Het college van de gemeente Berg en Dal stelt de gemeenteraad voor een onderzoek te doen naar de mogelijkheden om sociaal-cultureel centrum De Mallemolen te verplaatsen naar het centrum van Groesbeek. Deze verplaatsing zou onderdeel moeten worden van de laatste fase van de ontwikkeling van het centrum van Groesbeek, oftewel de locatie van HEMA/Scapino.

Over welk project gaat het?

De afgelopen jaren heeft de gemeente Berg en Dal het centrum van Groesbeek verbeterd. De laatste fase van dit project betreft onder meer de herinrichting van het marktplein en slopen van het pand waar de Scapino nu zit en voorheen de Hema. Er ligt een plan om dit pand te vervangen door een winkelgebouw met daarboven 24 appartementen. 

Nu blijkt dat in De Mallemolen aanpassingen nodig zijn onder andere om aan alle duurzaamheidseisen te voldoen. En uit onderzoek door het bureau DTNP blijkt dat een centrum met een sociaal-culturele functie (de aantrekkelijkheid van) het centrum kan versterken. Ook is er geen behoefte meer aan extra winkelruimte. 

Wethouder Sylvia Fleuren: ”Dit is een mooie kans om een compleet centrum neer te zetten waar iedere inwoner, ondernemer en bezoeker nog decennia profijt van heeft. Het centrumplan is in de eindfase. Dit is de laatste kans om die mogelijkheid te bekijken. Dit doe je niet meer als het centrumplan is afgerond.”

Welke stappen moeten gezet worden?

De gemeente heeft onlangs een eerste gesprek gevoerd met de organisaties die het meest gebruik maken van De Mallemolen. Inclusief de uitbater en een vertegenwoordiging van Groesbeekse Ondernemers Vereniging (GOV) en de Business Investerings Zone (BIZ) van het winkelgebied Groesbeek. Na het besluit van de raad en een eerste verkenning bespreekt de gemeente met alle gebruikers van de Mallemolen en de centrumwinkeliers welke wensen zij hebben bij eventuele nieuwbouw. In De Mallemolen moeten gebruikers zich aanpassen aan het gebouw. Straks kan dat andersom door de wensen zoveel mogelijk mee te nemen bij de nieuwbouw. De gemeenteraad van Berg en Dal besluit op 14 maart of dit haalbaarheidsonderzoek er komt.

Wat betekent dit voor het marktplein?

Als deze plannen doorgaan knapt de gemeente het marktterrein binnen afzienbare tijd tijdelijk op. Hiermee komen zij tegemoet aan de wensen van ondernemers en inwoners. Een definitief ontwerp kan nog niet worden aanlegd, omdat dit kapot gereden wordt door bouwverkeer dat nodig is bij de laatste fase van dit project. Ook verricht de gemeente dit jaar nader onderzoek naar verkeer en parkeren in het centrum. De uitkomsten van dit onderzoek hebben ook invloed op de manier waarop het plein wordt ingericht.


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 februari, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Haalbaarheidsonderzoek naar verplaatsing Mallemolen

Reageren is niet toegestaan.