Vfonds draagt bij aan Gelders programma 75 jaar vrijheid

PROVINCIE – Het vfonds heeft toegezegd geld uit te trekken voor het vieren en herdenken van 75 jaar vrijheid in Gelderland. Het gaat om maximaal 2 miljoen euro. Die toezegging is bevestigd met een intentieovereenkomst die is ondertekend door het vfonds en de Provincie Gelderland.

75 jaar geleden

Tussen september 2019 en mei 2020 is er in Gelderland een uitgebreid programma om de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. 75 jaar geleden was Gelderland negen maanden lang frontlinie. Met het programma Gelderland Herdenkt willen provincie en gemeenten één verhaal over oorlog, vrede en vrijheid neerzetten. Dat verhaal begint in september 2019 met operatie Market Garden en de Slag om Arnhem en eindigt in mei 2020 met de bevrijding.

16 miljoen euro

Voor Gelderland Herdenkt is in totaal ongeveer 16 miljoen euro nodig. Behalve door de provincie worden deze kosten gedragen door gemeenten, het vfonds, WO2 organisaties in de provincie en particuliere fondsen. Gedeputeerde Peter Drenth: ‘Ik vind het mooi dat het vfonds hier nu deel van uitmaakt. Gemeenten, regio’s en de provincie organiseren samen 9 maanden lang een programma om te herdenken wat hier 75 jaar geleden is gebeurd. Maar niet alleen herdenken, we vieren ook onze vrijheid. Jongeren spelen daarbij een grote rol. Het is belangrijk om te beseffen dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, en dat willen we overdragen.’’

Vijf regio’s, 3 grote evenementen

Het geld gaat grotendeels naar activiteiten in de regio’s. Gelderland Herdenkt bestaat uit vijf regionale programma’s. Daarnaast zijn er drie grote evenementen: Liberty Talks in Nijmegen, Bridge to Liberation in Arnhem en het Bevrijdingsfestival in Wageningen.


Tags: , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 februari, 2019 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Vfonds draagt bij aan Gelders programma 75 jaar vrijheid

Reageren is niet toegestaan.