Gemeente Berg en Dal wijzigt afvalbeleid

BERG EN DAL – Afvalinzameling en verwerking betaalt de gemeente uit de afvalstoffenheffing. De gemeente Berg en Dal wil de lasten voor haar inwoners zo laag mogelijk houden. Daarom bespreekt de gemeenteraad op 25 april 2019 een voorstel om te besparen op afvalinzameling.

Het voorstel gaat over het restafval een keer per 4 weken op te halen, het oud papier per 2020 door Dar op te halen zonder inzet van de verenigingen en het inzetten op aparte luierinzameling en -verwerking.

Het college wil wel de milieustraten openhouden, ondanks het toegenomen gebruik en de daarmee gepaard gaande hogere kosten.

Restafval

De gemeente wil vanaf 2020 het restafval eens in de 4 weken inzamelen. Op dit moment is dat nog eens in de 2 weken. De hoeveelheid restafval is de afgelopen jaren gedaald. Een huishouden in de gemeente Berg en Dal gebruikt gemiddeld nog maar 2 tariefzakken (blauwe betaalde restafvalzakken) per maand. Het is daarom niet meer nodig om iedere twee weken in te zamelen. Door minder vaak restafval in te zamelen bespaart de gemeente kosten. Hiermee wordt de afvalstoffenheffing voor inwoners lager.

De gemeente koppelt dit wel aan gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal. Als we luiers en incontinentiemateriaal niet meer bij het restafval inzamelen, is er minder geuroverlast. Er loopt op dit moment een proef bij ARN in Weurt om luiers en incontinentiemateriaal gescheiden te verwerken. Naar verwachting wordt eind 2019 duidelijk of ook gemeente Berg en Dal luiers en incontinentiemateriaal gescheiden kan inzamelen en verwerken. Op dat moment besluit de gemeente of het doorgaat. En dus ook of de gemeente het restafval een keer in der 4 weken ophaalt.

Oud papier

Op dit moment helpt een vast aantal verenigingen bij de inzameling van oud papier. Ze helpen bij de huis-aan-huis inzameling met de containers en op een aantal plaatsen met containers waar oud papier gebracht kan worden. De gemeente wil de inzameling van oud papier helemaal door Dar laten doen. De inzameling van oud papier is dan overdag op doordeweekse dagen. De inzameling van oud papier is nu in de avonduren en op zaterdag. Als Dar de inzameling overdag doet, kan dat efficiƫnter en dus goedkoper.

De gemeente wil ook stoppen met de brengcontainers. Als de gemeente dit papier zelf met Dar inzamelt, ontvangt de gemeente meer inkomsten voor de afvalstoffenheffing. Dit terwijl de kosten van het inzamelen gelijk blijven. Op die manier wordt de de afvalstoffenheffing voor alle inwoners lager.

De gemeente wil voor 2020 geen nieuwe afspraken meer maken met verenigingen voor hulp bij de huis-aan-huis inzameling. Ook verleent de gemeente geen vergunning meer voor de brengcontainers voor oud papier.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 maart, 2019 door Be Heerder with 2 reacties »

2 reacties op “Gemeente Berg en Dal wijzigt afvalbeleid”

  1. Mijn mening zei:

    Dussss staat er weken een zak te stinken en als je ze buiten hebt staan extra muizen of ratten. ( of meer
    illegale stortingen ) En als je incontinent bent weet de hele buurt het en hebben onze voetbalverenigingen geen extra inkomsten meer. Goed bezig die gemeente van ons.

  2. Ton zei:

    goed bezig gemeenten de clubs worden weer de dupe
    kijken alleen naar hun zelf.